Zahradní pavilon v Praze od ateliéru BYRÓ Foto: Alex Shoots Buildings
Architektura / rekreační objekty

Zahradní domek na dosah Prahy, který se otevírá do zeleně

Dojdete tam od tramvaje. Za několik minut chůze se ocitnete v zelené romantické krajině se vzrostlými stromy. A právě tady, v zahrádkářské kolonii v Praze, vznikl nový zahradní pavilon. Výhled jsou nové developerské komplexy, zde se ale stále v klidu zahrádkaří.

Adéla Vaculíková , 25. 6. 2024

Malé komorní stavbě architekti říkají „zahradní pavilon“. Je to příhodné – není tu kuchyň ani koupelna, ale dost prostoru na pohodlné pobývání. Příležitostně se tu dá i přespat. Dle slov Jana Holuba a Tomáše Hanuše ze studia BYRO je takovým „zázemím pro trávení volného času ve velkoměstě“. Majitelé ho mají navíc pouze deset minut pěšky od svého trvalého bydliště. Stačí ujít pár set metrů a jsou na chatě.

Velká zahrada, na které pavilon stojí, proniká do interiéru. Jeho čelní stěna se totiž dá kompletně otevřít. Tvoří ji výklopný panel z polykarbonátu, který po vyklopení funguje taky jako stříška rozšiřující krytý prostor. Ačkoliv je panel široký přes celou fasádu, pohne s ním i jednotlivec. „Mechanismus vyklápění panelu sestává z ocelových lanek, kladkových koleček a protizávaží, díky kterému zvládne celou fasádu snadno otevřít jeden člověk,“ popisují svůj technický „vynález“ architekti z ateliéru BYRÓ.

Foto: Panel po vyklopení s viditelným výklopným mechanismem

Pavilon je se svým kubickým tvarem oproti ostatním chatkám v okolí střídmější. Přesto se jim snaží v něčem podobat – sledovat je to možné na úrovni materiálu a velikosti.

Fasádu má z opalovaného smrkového dřeva. Jedná se o odolné řešení, architektům se na něm však líbí taky jeho strukturální nepravidelnosti. „Chatky jsou si navzájem podobné, jsou povětšinou tmavé, téměř nemají okna a je jim vlastní až romanticky vyznívající nedokonalost a nepravidelnost,“ popisují ráz lokality architekti.

Ateliér BYRÓ má za sebou už několik realizací, ve kterých s aspekty nedokonalosti pracuje. Je tomu tak třeba v chatě u Sušice či pošumavské stodoleObě zmíněné realizace architekti navrhovali a investoři stavěli se snahou snížit náklady na minimum. Ani pražský pavilon nebyl zvlášť drahý. Jeho vznik vyšel na jeden milion korun.

Foto: Prostor pro pobývání před den je hlavně dole, k přespávání slouží spací patro.

Dřevo se v realizaci využívalo i na úrovni konstrukce, jde tedy o dřevostavbu, která stojí na betonové základové desce. Ta není nová, původně na ní stála malá dřevěná, pomalu se rozpadající, chatka. Nový pavilon tedy není o nic větší než jeho předchůdkyně. Zastavěná plocha činí pouze 16 metrů čtverečních.

Vnitřek je rozdělený na dvě úrovně. Hlavní pobytový prostor, který se dá celý otevřít do zahrady, obsahuje knihovnu a prostor pro posezení – pohodlně se sem vleze středně velký stůl s několika židlemi a nějaký prostor pořád ještě zbyde. Spaní je situované na patro, postele tedy cenné místo nezabírají.

Chatky v okolí taky nejsou nijak komfortně vybavené, většinou slouží hlavně jako sklad náčiní pro opečovávání zdejších zahrad. Na toto nový pavilon specificky navazuje taky, majitelé si ho totiž přáli sezónně využívat i jako zimní zahradu.

Světlo bude k rostlinám proudit, i když bude čelní stěna zavřená, polykarbonát ho dovnitř propustí. Zbytek pak zastanou tři okna – kulaté v přízemí a střešní s větším čtvercovým v patře. I v zavřeném pavilonu se tudíž dá pohodlně – za světla – pobývat. A večer si obyvatelé normálně rozsvítí, na střeše jsou totiž fotovoltaické panely.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři