Areál u Kamencového jezera se dlouhou dobu vyvíjel nesourodě. Územní studie to má změnit. Foto: Kamil Saliba
Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Za koupáním k Chomutovu. Zdejší unikátní Kamencové jezero má novou plovárnu

Nová pokladna, molo, lavičky... volnočasový areál u Kamencového jezera u Chomutova se mění. Má tu vzniknout kultivovaná plovárna bez nevkusu. První nové zásahy mohou návštěvníci vidět už teď, další budou následovat. Proměna proběhne podle jednotné koncepce studia Refuel.

Adéla Vaculíková , 23. 6. 2024

V Kamencovém jezeře na okraji Chomutova nežijí kvůli specifickému složení vody ryby ani rostliny. Vyskytují se v něm pouze některé mikroorganismy a hmyz. Pro jiný život je zdejší voda příliš kyselá, proto zůstává čistá i během parného léta, sinicím se v ní nedaří. Jezeru se kvůli tomu přezdívá „mrtvé moře“.

Aby bylo Kamencové jezero nejen vyhledávaným, ale taky krásným a funkčním rekreačním místem, prochází jeho okolí úpravami podle územní studie. Zatím došlo k dokončení prvních zásahů. Vstupenky si koupíte v novém vstupním objektu, i když cena zůstala stará - dostupných 50 Kč za den. Přibyla nová promenáda a rozlehlé molo, které vybíhá nad hladinu. Upravené jsou pláže, jsou tu nové lavičky i toalety.

Foto: Areál městské plovárny s molem a restaurací Dřevák (při jeho levé straně)

Koupat se do jezera chodí možná už od doby jeho vzniku. Ten je datován někdy mezi lety 1813 a 1815. Od 16. století na jeho místě fungoval lom na těžbu kamence, který byl následně postupně zatopen. Za první republiky tady vznikla plovárna se šatnami a restaurací Dřevák, kterou město opravilo před čtyřmi lety. Od té doby se toto místo rozvíjelo, rostly zde další objekty, žádná koncepce přitom neexistovala.

To má nyní změnit územní studie, kterou vypracovala architektonická kanceláře Refuel na základě vítězství v městem vypsané architektonické soutěži. „Jednotlivé části areálu a okolí se dlouho vyvíjely bez jednotné koncepce. Provozy se často spíše navzájem ruší, než aby fungovaly v symbióze,“ popisují architekti a dodávají, že jejich cílem je vytvořit jednotný celek navzájem se doplňujících rekreačních provozů.

Foto: Kamencové náměstí s parkováním se nachází před vstupem na městskou plovárnu.

Na historickou éru místa pro rekreaci upomíná původní pokladna. Lístky se v ní už ale nekupují – stojí jako solitér při novém veřejném náměstí. To zůstává přístupné i po konci otevírací doby plovárny – na to, aby Kamencové jezero nefungovalo pouze sezónně, je ve studii kladen důraz taky.

Ve středu dlážděné plochy náměstí je zasazen vodní prvek ve tvaru Kamencového jezera, součástí je taky stromová alej a nové parkoviště, na kterém dlážděné cesty střídají parkovací místa se zátěžovým trávníkem – není to tedy obyčejně vyasfaltovaný plácek, jak bývá pro parkoviště běžné.

Pro vstup na plovárnu je třeba uhradit vstupné v jednom z nových objektů. Jeho konstrukci architekti navrhli ze železobetonu, fasádu pak ze dřeva. „Používáme jednoduché kvalitní materiály, tak aby nové stavby vydržely stejně dlouho jako ty historické,“ říkají. Stejné provedení budou sdílet i další novostavby, vše tak spolu bude vizuálně souviset. Zatím objekty v tomto duchu stojí třeba ještě u vstupu do kempu, který se rozkládá při jižním břehu jezera. V budoucnu se tady zformuje další veřejný prostor, ve studii se mu říká Sportovní náměstí.

Foto: Vstupenky na městskou plovárnu se kupují v novém vstupním objektu.

Hlavní plány na zvelebování okolí jezera zahrnují ještě úpravy tzv. Otovické hráze při východní straně jezera, kde se nachází druhá pláž. Až se tyto etapy podaří dokončit, plánuje se město zaměřit třeba na „nové moderní chaty či saunu “. Až do konce přitom bude postupovat podle územní studie od Refuel, díky které zůstane koncepce areálu ucelená.

  • Autoři: Zbyněk Ryška, Lucie Radilová, Jan Skoupý
  • Ateliér: Refuel s.r.o.
  • Země: Česká republika
  • Město: Chomutov
  • Investor: Statutární město Chomutov
  • Projekt: 2017–2021
  • Realizace: 2022–2023
  • Autor projektu: KAP ATELIER s.r.o.
  • Dodavatel stavby: PETROM STAVBY, a.s.
  • Fotograf: Kamil Saliba, dron Roman Dusek

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři