V Jihlavě vznikne nová multifunkční hala. Obyvatelé města zde budou moci pozorovat tréninky, zápasy i kulturní akce. Foto: archiv CHYBIK + KRISTOF
Architektura / občanské stavby

Z původního hokejového stadionu se stane nová multifunkční aréna

Ikonická budova zasazená do lokálního kontextu Jihlavy. Na sedadlech a fasádě Horácké arény se odráží gotika a symbolický ježek, říkají autoři.

mmcité , 5. 7. 2024 / Advertorial

Soutěž o realizaci jihlavské multifunkční arény získali s pověřením poroty na změnu fasády. Ta věřila, že si zaslouží jiný, signifikantnější výraz, než nesl původní návrh. „A my jsme s nimi souhlasili,“ uvádí Ondřej Chybík ze studia CHYBIK + KRISTOF, které vyhrálo veřejnou soutěž na realizaci dvou budov a revitalizaci dalších dvou v komplexu Horácké arény v Jihlavě. 

„Díky mandátu na změnu fasády jsme sáhli do historického kontextu města. Jihlava má gotické základy, kde se často používá vertikála a na té je celý trojúhelník postaven. Kromě toho může evokovat také ježka, který je ve spojení s výraznou červenou barvou snadno zapamatovatelný. Tuto stavbu hned dokázaly nakreslit i naše děti, proto jsme věděli, že navržená fasáda bude dobře fungovat,“ dodává Ondřej Chybík. 

Foto: Symbol trojúhelníku se studio rozhodlo použít na více úrovních budovy a odrazil se také v sedadlech vyrobených na míru od českého výrobce Kovostal, jehož loni koupila společnost mmcité.

Symbol trojúhelníku se studio rozhodlo použít na více úrovních budovy a odrazil se také v sedadlech vyrobených na míru od českého výrobce Kovostal, jehož loni koupila společnost mmcité. „Arénu měníme z hokejového stadionu na multifunkční místo, kde nebudou jen sportovní akce, ale také koncerty a různé kulturní a společenské eventy. Právě proto je důležitá správná akustika. Díky použití vzoru fasády na sedadlech, které jsme navrhli v součinnosti s konstruktéry a designéry Kovostalu a mmcité, předpokládáme, že krom estetiky dosáhneme i zlepšení akustiky, což je v případě koncertního sálu velmi důležité. Zrovna posíláme sedačky na test a věříme, že se tento předpoklad potvrdí. Zároveň si myslíme, že bezprostřední kontakt návštěvníka s navrženým vzorem v něm zanechá jedinečný zážitek,“ uvádí hlavní architekt Horácké arény, Jiří Richter.

Kromě signifikantní fasády projekt také zvýrazní monochromatický exteriér a interiér arény. Červená barva se přepisuje také do podbarveného betonu tribuny, který se stává jakýmsi navigačním prvkem, protože tribuna bude viditelná z recepce, šaten, a dokonce i z exteriéru. Prefabrikovaná probarvená konstrukce tribun vynáší kovovou podkonstrukci stejné barvy a sedačky ve třech odstínech, díky čemuž se architekti vyhnou monotónnosti, ale stále podtrhnou monochromatičnost. „VIP zóna bude zase zahalena do černé barvy, v tomto provedení budou i sedačky s přídavným čalouněním pro pohodlí návštěvníků,“ dodává Ondřej Chybík. 

Foto: Červená barva se přepisuje také do podbarveného betonu tribuny, který se stává jakýmsi navigačním prvkem, protože tribuna bude viditelná z recepce, šaten, a dokonce i z exteriéru.

Důležitou součástí budov Horácké arény je také transparentnost. Prosklená část multifunkční arény, nacházející se v úrovni chodců, vtáhne kolemjdoucí do dění v interiéru haly. „Obyvatelé města budou moci pozorovat tréninky, zápasy a kulturní akce. Prosklení zároveň propojí budovu se Smetanovými sady a okolím. Díky revitalizaci této oblasti si město uvědomilo, že si obnovu zaslouží i samotný park Smetanových sadů, z čehož máme velkou radost,“ uzavírá Jiří Richter. Právě Horácká aréna tvoří společně s přilehlými Smetanovými sady přibližně 5-10 % celého centra města Jihlavy.

  • autor: mmcité *
  • publikováno: * 5. 7. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři