Nová školka na severu Čech stojí v zahradě a je kulatá. Foto: BoysPlayNice
Architektura / občanské stavby

Ve Varnsdorfu se chodí do školky do vesmírné lodi. Má půdorys elipsy a otevřené atrium

Nová mateřská škola na severu Čech, kam chodí děti rády. Interiér je světlý a komunikuje s okolní zahradou.

EARCH.CZ , 1. 10. 2024 / Advertorial

Novou školku najdete na nároží ve městě Varnsdorf. Stojí hned vedle již původní sportovní haly. Autoři projektu, architekti ze studia RG architects se rozhodli budovu umístit doprostřed pozemku a kolem vytvořit zelený veřejný prostor a velkou zahradu. Mateřská škola slavnostně otevřela 28. února 2024.

Kapacitně budova nabízí dvě třídy pro 25 dětí s provozním a hygienickým zázemím a gastro provozem. Ve středu školky je umístěn multifunkční sál, hlavní těžiště celé budovy, kde si mohou hrát všechny děti společně. Do tohoto sdíleného prostoru jsou symetricky orientované třídy a herny.

Foto: Uvnitř školky se nachází velké společné atrium, kde si můžou hrát všechny děti společně.

Třídy a herny řešili autoři jako otevřený prostor, který je z vnější strany ohraničený vestavným mobiliářem s policemi na hračky, skříněmi, mobilními kontejnery a pásovými a bezrámovými čtvercovými okny osazenými ve výšce očí dětí. Zahrada se tak stala součástí interiérů a dotváří harmonické prostředí školky. „Interiéry jsme navrhli jako neutrální prostředí. Kombinovali jsme tu světle šedé podlahy z přírodního linolea, březovou překližku, bílou výmalbu stěn a akustické děrované podhledy s kruhovými svítidly. Ve výsledku tak vynikají barevné akcenty herních prvků, mobiliáře i zahrady,“ uvádí architekt Radomír Grafek.

Zvenku je školka navržena v bílé barvě. Autoři zvolili omítku s povrchovou úpravou speciální vyhlazovací stěrky v dekoru betonu bílé barvy. Podklad byl vyrovnán speciální stěrkou. Takové souvrství má skvělé vlastnosti, a to především ve své odolnosti. Omítka je pružná, hydrofobní a upravená proti růstu hub a plísní. Také se dá velmi snadno čistit. To popisuje i autor projektu: „Výjimečnou vlastností tohoto povrchu je originální vzhled. Provedení je sice náročnější, uplatní se zde ale rukopis řemeslníka. Proto je také vždy třeba, aby před realizací udělal řemeslník vzorek, který jsme společně s investorem schválili.“.

Uvnitř vesmírné lodi

Celý interiér je navržený v odstínech bílé a šedé barvy. Společně s velkou mírou prosklení a organickým tvarem budovy to vypadá, jako byste se ocitli uvnitř vesmírné lodě.

Technicky to autoři provedli takto. Podlahy se realizovaly z litého cementového potěru. Nášlapné vrstvy tvoří polyuretanová stěrka, protiskluzné PVC a přírodní dřevité linoleum bez obsahu korkové moučky. Stropní konstrukce zakrývají sádrokartonové podhledy z křižujících se CD profilů ve dvou úrovních, opláštěné jsou deskami tl. 12,5 mm. V některých místnostech jsou akustické bezesparé podhledy z děrovaných desek.

Střešní světlíky, okna a vstupní dveře jsou navržena z bezrámového systému s izolačním trojsklem. Ve zvýšené části byla vzhledem k tvaru navržena oblouková trojskla v bezrámovém provedení v kombinaci s otevíravým prvkem.

Foto: Vnitřní tvarování interiéru působí jako vesmírná loď. 

Jak správně zdít do oblouku?

Zdít do oblouku s sebou přineslo mnoho úskalí. „Při zdění do oblouku docházelo k rozevírání vnějšího líce zdiva. Toto rozevření jsme řešili s technikem zdicího systému tak, že se svislé spáry vyplnily ještě před vyzdívkou,“ říká architekt Grafek.

Obvodové zdivo autoři navrhli z broušených cihelných bloků s minerální izolací Porotherm 38 TB Profi Dryfix. Pro založení zdiva byl navržen impregnovaný cihelný broušený blok Porotherm T Profi s minerální izolací pro sokl tl. 30 cm.

Šířka rozevření spár do 5 mm se prý nevyplňovala. Až od 6 do 10 mm byla vyplněna standardní montážní PUR pěnou (po zatvrdnutí se přebytečná pěna zařízla s hranou vnějšího líce bloku; seříznutá PUR pěna se pak přetáhla lepidlem pro zajištění UV stability). Šířka rozevření 11–15 mm byla vyplněna také standardní montážní PUR pěnou – po zatvrdnutí se přebytečná pěna vyškrábla do hloubky 2 cm a dutina byla vyplněna tepelněizolační maltou po vnější líc bloku. Pokud se objevila šířka rozevření 16–30 mm, použila se už v první fázi zdění tepelněizolační malta do styčných spár.

Aby se děti navzájem nerušily

Dalším důležitým parametrem při navrhování mateřské školy byla akustika. Autoři vybrali cihly AKU Profi, které jsou skvěle odolné proti hluku, mají vysokou pevnost s možností rychlého zdění na tenkovrstvou maltu.

Technologie skládání broušených cihel, kterou používá společnost Wienerberger, řeší i styčné spáry mezi cihlami – cihly jsou opatřeny systémem per a drážek bez kapes pro vyplnění zdicí maltou, která se při provádění zdiva z broušených cihel nepoužívá. Jsou o 30 % pevnější než běžné cihly, dvakrát lépe se do nich kotví a eliminují o 3 až 7 dB více nežádoucího hluku. Proto pokud investor použije na obvodové stěny jednovrstvé zdivo Porotherm, společnost Wienerberger garantuje, že zajistí o 50 % klidnější vnitřní prostředí. Akustické cihly se dodávají ve čtyřech variantách tloušťky.

„Místo 48 dB u běžné cihly o tloušťce 30 cm dokáže ta akustická ztlumit i 55 dB. Těsně za ní následuje 25 AKU Z Profi, která odizoluje 54 dB. V případě relativně lehkých cihel 17,5 Profi a 19 AKU Profi se dostáváme na rozdíl sedmi decibelů. U nejhubenějších cihel o tloušťce 11,5 cm ocení vylepšení především ti, kdo staví příčky a nechtějí, aby se šířil hluk z místnosti do místnosti. Izolace proti míře hluku 46 dB, kterou poskytují úzké akustické cihly, změní i hlasitou hudbu v tichý podkres,“ říká Martin Tichý, produktový manažer společnosti Porotherm.

Výhody cihel AKU Profi

1. výrazně lepší akustika než cihly Porotherm Profi o 5–7 dB

2. vyšší pevnost cihly o 30%

3. možnost vrtání do zdiva s příklepem

4. vyšší pevnost kotvení hmoždinek o 50 %

5. vyšší tepelná kapacita a tím i tepelná setrvačnost stěny

6. možnost rychlého zdění na tenkovrstvou maltu

7. není nutné si hlídat výškový modul pro kotvy u staveb z cihel Profi

  • Autoři: Radomír Grafek
  • Ateliér: RG architects studio
  • Spolupráce: Zdeněk Navrátil, Daniel Koloc
  • Země: Česká republika
  • Město: Varnsdorf
  • Adresa:: Západní 3624, 407 47 Varnsdorf 1
  • Investor: Město Varnsdorf
  • Náklady (včetně přeložky CZT, demolice výměníkové stanice, rozšíření parkoviště, bez DPH): 84,5 milionu korun
  • Fotograf: BoysPlayNice
  • Zastavěná plocha: 1 120 m²
  • Hrubá podlahová plocha: 790 m²
  • Užitná plocha: 753 m²
  • Plocha pozemku: 6188 m²
  • Dodavatel stavby: STAMO, s. r. o., Děčín; stavbyvedoucí Martin Machek
  • Technický dozor investora: Michal Ludvík
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 1. 10. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři