Jako z Wese Andersona, ale v Podmoklech u Berouna. Foto: Eva Foremanová
Architektura / občanské stavby

V Podmoklech už nezmoknete. Mají nově opravenou barevnou zastávku.

Příští stanice: U Červených. V malé obci mezi Prahou a Plzní se podařilo repasovat starý plechový přístřešek. Levně a rychle.

Viktorie Majoberová , 11. 9. 2024

V Podmoklech nad Berounkou stála stará a oprýskaná plechová zastávka. Svařovaná byla ještě za dob socialismu z různých profilů, které byly tehdy dostupné. Podobné přístřešky bychom našly po celé České republice, většinou je však potká stejný osud- odstranění a nahrazení typovým výrobkem. Podobný příběh čekal i zastávku v Podmoklech.

Zbourat nebo nezbourat? To bylo velké dilema vedení tamní obce. Rozhodli se oslovit ateliér Debyt, aby jim s tím pomohli. „Doporučili jsme třetí cestu, tedy stávající zastávku zachovat a zrenovovat. Recyklace je nám blízká tím, že nevytváří odpad a zároveň šetří zdroji,“ popisují architekti o tom, proč se rozhodli zastávce vdechnout nový život. 

Foto: Něco vyměněno, něco repasováno.

Co nového v přístřešku? Barvy a světlo.

Architekti se rozhodli zastávku nabarvit a prosvětlit. Přidali nová okna, která nahradila plech v horní polovině stěn po celém obvodu zastávky. Díky tomu do vnitřního prostoru proniká více světla. Je to prý dobré preventivní opatření i proti vandalismu, se kterým se dříve zastávka potýkala.

Všechny plechy dostaly nový barevný nátěr. Odstíny vybírali architekti takové, aby působily optimisticky a vesele. „Chtěli jsme, aby barvy evokovaly barvu lesů a polí pod modrou oblohou.“ říkají autoři. Barevnou třešničkou na dortu je pak červený plexisklový pás čela pultové stříšky. Tím architekti s nadsázkou odkazují na název zastávky „U Červených“.

Jak repasovat plechový přístřešek?

Repasi stávající konstrukce ovlivnilo několik parametrů a požadavků. Architekti navrhovali tak, aby byla realizace co nejúspornější především finančně - výsledná cena kolem 100 tisíc korun je na úrovni velmi levných typových produktů. Dále nechtěli komplikovat práci řemeslníkům a snažili se, aby návrh byl jednoduše proveditelný.

Veškeré kovové konstrukce a plechy tedy navrhli očistit a opatřit novým nátěrem. „Stopy opotřebení či mechanického poškození, které nenarušují statiku a bezpečnost stavby, jsme však záměrně ponechali,“ píše studio Debyt v autorské zprávě. Chybějící dokonalost detailu je dle jejich názoru dostatečně vykompenzována úsporností a větší autenticitou celého objektu. 

Foto: Červené světlo se hodí k zastávce U Červených.

Až vyrazíte na výlet do Podmokel a vystoupíte na pestrobarevné zastávce, možná si budete připadat jako ve filmu Wese Adersona. Jak známo, režisér filmů jako Grandhotel Budapešť či Psí ostrov si libuje ve výrazných barevných kombinacích, které často vychází z estetiky 60. a 70. let. A tou se inspirovali i autoři nové zastávky. Vystoupit na zastávce U Červených by se americké režisérské hvězdě rozhodně líbilo. 

  • Autoři: Tomáš Petrášek, Eva Chmelová, Tereza Květoňová
  • Ateliér: DEBYT
  • Země: Česká republika
  • Město: Podmokly nad Berounkou
  • Investor: obec Podmokly nad Berounkou
  • Zámečnické práce: Jiří Knap, Břasy

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři