Sesbírali jsme zdemolované polotovary ze starších výstav a instalací, zkombinovali je, zkrátili jim nohy, přidali madla, přetřeli, převrátili… a vdechli jim druhý život. (ATLAS, No Architects) Foto: Studio Flusser
Architektura / občanské stavby

V Národní galerii se cvičí jóga, pije káva a děti se dotýkají exponátů. A smí se sem zadarmo

Architekti přetvořili celé patro Národní galerie na volnočasový prostor pro děti i dospělé. Rozpočet byl jeden milion kroun. Recyklovaly se nepotřebné pozůstatky starých výstav.

Viktorie Majoberová , 7. 8. 2024

Po celém ochozu Malé dvorany Národní galerie vznikl nový prostor, kterému se přezdívá Atlas. Je to zcela zdarma přístupné a svobodné patro, kde se cvičí jóga, pije káva, studuje, děti si hrají a můžete se dotýkat vystavených exponátů. Role návštěvníka se v prvním patře mění. Stává se aktivním účastníkem, který má možnost být součástí uměleckého procesu. Tento přístup nejenže odráží moderní trendy galerií, ale také přispívá k větší přístupnosti a přitažlivosti galerie pro širokou veřejnost. Stává se Národní galerie progresivnější?

V prvním patře Národní galerie vás čeká nově navržená barevná intervence v podobě různého nábytku a posezení. Hned vedle vstupních dveří je umístěn zaoblený sytě červený bar, který funguje jako malá kavárna. Ta obsluhuje celé patro, s kávou se totiž můžete posadit kdekoliv. V ATLASu najdete také modrou molitanovou čítárnu, ta vypadá jako několikametrová dlouhá pohovka. Můžete sem přijít také pracovat nebo se učit, nachází se tu také co-workingový stůl. Nezapomnělo se ani na děti, ty si tu mohou hrát v malé molitanové herně. 

Foto: ATLAS je zcela zdarma přístupné a svobodné patro, kde se cvičí jóga, pije káva, studuje, děti si hrají a můžete se dotýkat vystavených exponátů. 

No Architects, autoři a autorky rekonstrukce, na sebe vzali tak trochu roli scénografů. „Záměrem bylo naplnit celé patro Veletržního paláce obsahem, kterému dá smysl jen a pouze přítomnost návštěvnic a návštěvníků. To, jak se zde budou pohybovat, jejich pospolitost a svobodné počínání." popisují architekti, jak vytvářeli tyto kulisy.

V ATLASu vás nebudou sledovat ostříží zraky kustodů a kustodek. Vystavují se zde totiž díla autorů a autorek, kteří vytvářejí díla interaktivní, určená k dotýkání. Díla se v čase doplňují a mění, řada z nich také odráží participaci návštěvníků.

Foto: Název nového prostoru ATLAS vznikl jako zkratka. Znamená to Ateliér Tvorby a Laboratoř Asociativního Snění tvořit.

Rekonstrukce za hubičku


Při navrhování svazoval architekty a architektky ze studia No Architects rozpočet 1 milion korun, a to včetně umění a honorářů pro všechny - umělce, grafiky i produkční. To není u projektu takového charakteru mnoho peněz, a tak se začalo „vařit z vody“. 

„Využili jsme to nejdražší, co už na místě bylo – a sice původní architekturu Veletržního paláce ukrytou tradičně za řadou paneláží, zatemnění otvorů a instalačních předstěn. To vše jsme zbořili a zrecyklovali. Zpřístupnili okna, otevřeli průhledy, dali promluvit rastru železobetonového skeletu, členění okenních otvorů a jejich barevnosti. Na co nám nevystačily použitelné fragmenty demontované paneláže, to jsme si pak našli na odpis ve sklepích a skladech Národní galerie: sesbírali jsme zdemolované polotovary ze starších výstav a instalací, zkombinovali je, zkrátili jim nohy, přidali madla, přetřeli, převrátili… a vdechli jim druhý život., popisují No Architects.

Název nového prostoru ATLAS vznikl jako zkratka. Znamená to Ateliér Tvorby a Laboratoř Asociativního Snění tvořit. Navzdory omezenému rozpočtu dokázali No Architects vytvořit prostor, který respektuje původní architekturu Veletržního paláce a zároveň přináší novou, živou a dynamickou atmosféru. ATLAS je důkazem, že i s omezenými prostředky lze dosáhnout výjimečných výsledků a vytvořit místo, které inspiruje a spojuje lidi.

  • Autoři: Jakub Filip Novák, Daniela Baráčková, Kristýna Plischková
  • Ateliér: No Architects
  • Spolupráce: Barbora Kleinhamplová, Eva Skopalová, Oldřich Bystřický
  • Země: Česká republika
  • Realizace: 2023
  • Užitná plocha: 830 m²
  • Fotograf: Studio Flusser

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři