Architekt Matteo Mornata realizoval v italské vesnici Andrate netradiční kostel, jehož fasádu tvoří bílé desky. Foto: Meraner & Hauser OHG/SNC
Architektura / občanské stavby

V Itálii postavili netradiční kostel, jehož fasádu tvoří bílé desky.

Svatý Bartoloměj je pro lidi ve vesnici Andrate důležitá postava, která je spojuje s jejich kořeny. Postavili mu nový bílý kostel.

EARCH.CZ , 18. 9. 2024 / Advertorial

Andrate Mollinetto je malá obec kousek od Milána. Mají tu současný kostel zasvěcený svatému Bartoloměji. Chiasa San Bartolomeo je kvádr s fasádou z bílých desek. Stejný materiál pokrývá také zvonici, odkud místní slyší každý den znít tři zvony. Připomínají, že svatý Bartoloměj má pro tuhle obec zvláštní význam.

Foto: Stavbu kostela podpořili místní svými dary.

Bartoloměj byl jeden z apoštolů. Po smrti Ježíše Krista kázal po světě, a nakonec ho v Arménii pohanští kněží stáhli z kůže – proto je jeho atributem nůž. Jeho ostatky jsou v kostelích po celém světě – mimo jiné i v Praze, Plzni či Frankfurtu nad Mohanem. A také v Giffone v Kalábrii na jihu Itálie.

Z chudé Kalábrie ovšem v 70. letech 20. století spousta lidí odcházela na průmyslový sever. Usadili se právě v okolí Milána a přivezli si s sebou tradici uctívání svatého Bartoloměje. Je zde kopie jeho sochy z Giffone, která se 24. srpna vynese ven, procesí projde celou vesnici, zastaví u každých dveří a lidé dávají Bartolomějovi na prapor či jeho nůž bankovky. Mnoho let se tyto dary ukládaly právě na stavbu nového kostela.

Foto: Místní slyší každý den znít tři zvony.

Otevřen byl v roce 2018 a místní katolická komunita tak dostala nové místo na setkávání. Stojí vedle staršího provizorního kostelíka. Má tvar kvádru, který narušují diagonální průřezy a okna – jejich nezvyklé umístění a tvar umožnil právě deskový obklad fasád. Vedle něj je samostatně zvonice, v jejíž nepravidelných otvorech jsou tři zvony. Kolem kostela je kruhovitá vodní plocha  a u ní dub.

Do kostela se vstupuje přes hlubokou obdélníkovou verandu, která je obložená deskami tmavší barvy a zdobená portálem se zlatými dekoracemi. Interiéry jsou světlé a moderní, s velmi střízlivou výzdobou. Prostor presbytáře, vymezený sloupy, má oválný tvar. Také na stropě je ozářený ovál, který připomíná oko Prozřetelnosti.

Autory projektu jsou architekti Daniele Lissi a Matteo Mornata, kteří navrhli kostel už v roce 2007. Trvalo dalších jedenáct let, než byl hotov. Nakonec se to povedlo – místní věří, že hlavně díky požehnání svatého Bartoloměje.

Použité produkty:

Na fasádu byly použity materiály Swisspearl Reflex zakázková bílá a Swisspearl Avera AV020 z produkce spo Swisspearl.

  • Autoři: Matteo Mornata
  • Spolupráce: G.F.G. Studio Srl
  • Země: Itálie
  • Město: Andrate
  • Realizace: 2018
  • Fotograf: Meraner & Hauser OHG/SNC
  • Fasáda: Swisspearl Reflex zakázková bílá, Swisspearl Avera AV020
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 18. 9. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři