Místnosti v přízemí jsou poskládány kolem atria. (Dům pro Julli, ateliér Čtyřstěn) Foto: Pavel Barták
Architektura / občanské stavby

V Brně se otevírá první hospic pro nevyléčitelně nemocné děti. Jmenuje se podle holčičky Julie

Nový dětský hospic Dům pro Julii má atrium se vzrostlými stromy, všude kolem zeleň a výhled na celé Brno. Poskytne klid a bezpečí nemocným dětem a jejich rodinám „Nechceme, aby na takovou situaci byli lidé sami,“ říká jeho zakladatelka Radka Vernerová.

Karolína Vránková , 23. 7. 2024

Dětský hospic se jmenuje Dům pro Julii, jméno mu dala holčička Julie, která zemřela v sedmi měsících na pneumokokovu meningitidu. Na nejsmutnější chvíli vzpomíná Juliina maminka v podcastu Domu pro Julii.

Lékaři a odborné pracoviště byli podle ní špičkoví. „Horší byla komunikace. Sehnat faráře, který by dítě pokřtil anebo psychologickou podporu pro nás rodiče, to bylo těžké, na to nebyli připraveni,“ říká. I proto vzniklo nové zařízení, které má poskytnout péči přesně na míru dětem, rodičům a celým rodinám, a to v době od diagnózy až po úmrtí i po něm.

Foto: Pietní atrium, které slouží k loučení se zesnulým.

 

Každému na míru

V případě dětí to může trvat měsíce či roky, a to znamená velkou zátěž pro celou rodinu. I proto Dům pro Julii nabízí mnoho služeb a také různých prostorů pro každou z nich. V přízemí je velká společenská místnost s terasou a s hernou, kterou mohou využít i zdraví sourozenci. Jsou tu také místnosti na terapie a bazén. A dále ložnice pro děti, z nichž každá má svou malou terasu. Všechny místnosti jsou otevřené do klidného uzavřeného atria se vzrostlými stromy, záhony a jezírkem.

„Domem se můžete pohybovat pěšky, s kočárkem i na vozíku, střídat prostředí a trávit čas o samotě i ve společnosti. Můžete mít kontakt s přírodou, výhled na stromy, oblohu i na vodu v jezírku, to všechno za jakéhokoliv počasí a bez ohledu na provoz v okolním parku,“ popisují svůj koncept architekti ze studia Čtyřstěn. Jak říká Radka Vernerová, tohle uspořádání umožní, že některé děti mohou vyjet i s lůžkem ven a třeba po mnoha letech vidět hvězdy.

Foto: Část přízemí zabírá velká společenská místnost. Nábytek je často z darů, například z kanceláří technologických firem

V patře jsou pak komfortní pokoje pro rodiče. Nabízí jim soukromí a oddech od péče – tady mají jistotu, že o dítě je dobře postaráno. „Tím, že dům dobře využívá okolní terén, je z patra rodičů přímý výstup ven, ale i na terasu s panoramatickým výhledem na Brno,“ popisují architekti. Počítá se s tím, že tady rodiny budou trávit jeden až tři týdny, pak se vrátí domů, a pak zase mohou využít hospice.

Je zde místo pro deset dětí a osm rodičovských pokojů. Díky práci se svažitým terénem se povedlo zbudovat také komfortní podzemní podlaží, kde jsou šatny a kanceláře.

Konceptu odpovídají také použité materiály. „Jelikož je stavba domu z velké části zapuštěná do terénu, je hlavním konstrukčním materiálem monolitický železobeton. Jeho estetika se propisuje v interiéru i na fasádě domu, kde betonově šedé broušené omítky doplňují dřevěné obklady modřínovými biodeskami a velkoformátové prosklení v dřevěných rámech,“ popisují architekti. Vytápění a chlazení budovy řeší rozvody skryté v betonových stropech, zdrojem tepla i chladu jsou tři tepelná čerpadla vzduch – voda.

Prostředí je tedy komfortní a bezpečné. Je tu i místnost, kde se rodina může s dítětem rozloučit po jeho úmrtí. Pomohou tady také s nelehkou fází, která přichází potom. „Je těžké o tom s kýmkoliv mluvit, to téma je tabuizované,“ říká maminka Julie. Většina rodin prý takovou zátěž nezvládne, mnoho manželství se rozpadá.

Chtěla by, aby se rodiče, kteří se ocitnou v podobné situaci jako oni, měli kde najít pomoc. Proto podporuje nový Dům pro Julii, který už v srpnu přivítá první klienty.

  • Autoři: Tomáš Págo, Milan Joja, Karel Kubza
  • Ateliér: ČTYŘSTĚN
  • Země: Česká republika
  • Město: Brno
  • Projekt: 2019
  • Realizace: 2024
  • Interiéry: Tereza Minárová, Monika Mozolová
  • Užitná plocha: 2101 m 2
  • Zastavěná plocha: 1 841 m 2
  • exteriéry, výsadby: Marek Holán

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři