Světlé regály z montážní pěny a polystyrenu jsou v kontrastu s výraznou modrou barvou. (Optika Kahotski Eyewear Studio na Letné, IHOR) - výřez z fotografie Foto: Jan Kolský
Architektura / interiér

Umělecké brýle na modrém pozadí. Na Letné otevřela originální butiková optika

Dříve papírnictví dnes designová optika. Kahotski Eyewear otevřelo své studio na pražské Letné. Vyrábějí tu brýle svým klientům na míru, nabízejí i prémiový výběr zahraničních značek.

Sára Kročková , 25. 9. 2024

Rušná ulice Milady Horákové v Praze na Letné zdá se být ideálním místem pro otevření butikové optiky. Kolem prodejny denně projde mnoho lidí a mnozí zpomalí a nahlíží dovnitř. Jejich pohled sem zprvu nejspíš přivádí výrazná ultramarínová modrá barva. „Modrou jsme nezvolili proto, že je zrovna trendy. To jsme zjistili až potom,“ říká designér Pavel Kahotski.

Foto: Manželé Anastázie a Pavel Kahotski nabízí ve své optice jak brýle vyrobené na míru, tak kurátorovaný výběr kousků ze zahraničí. 

V tomto extravagantním drobném prostoru prodává brýle manželský pár Anastázie a Pavel Kahotski. V regálech najdeme brýle jejich vlastní značky Kahotski Eyewear, ale i kurátorovaný výběr dalších zahraničních značek.

Obchod navrhl ateliér IHOR. Kolaborativní skupinu tvůrců v roce 2020 založil Ihor Sabadosh se svou partnerkou Sárou Matysovou. Oba se nebojí objevovat nové technologie, materiály a barvy. I to je možná odpověď na netradiční pojetí interiéru optiky.

„Nad celým prostorem jsme uvažovali jako nad funkčním obrazem ve třech plánech. Široký pohled, tedy interiér jako celek, má zaujmout kolemjdoucího a při vstupu ho vytrhnout z každodenní všednosti. Úzký pohled v podobě jednotlivých panelů by měl přitáhnout pozornost jako sochařský prvek, a detail, tedy brýle, nadchnout jako umělecké dílo,“ popisují koncept designéři.

Foto: Anastázie a Pavel Kahotski, majitelé optiky

Světlé regály z montážní pěny a polystyrenu nechávají brýle vyniknout zároveň ale kontrastují se všudypřítomnou modrou barvou. „Při tvorbě samotného mobiliáře jsme zpracovali stavební materiály, které studio Kahotski nasbíralo za poslední dekádu. Vytvoření jednotlivých panelů bylo sochařským cvičením, při kterém jsme si vyrobili vlastní nástroje i postupy. Cílem bylo vytvořit originální formu, která bude výrazným prostředím pro prezentaci brýlí, aniž by je přehlušila. Výsledný tvar policového systému vyvolává řadu asociací, přičemž my jsme se inspirovali řezem římsy klasicistního domu, jako je například protilehlý dům,“ říká designér Ihor Sabadosh.

Stojany jsou jednoduše nasvícené. Pomocí liniových stropních svítidel autoři vytvořili jakousi světelnou klenbu. Tato svítidla poté doplnili lustrem od studia DECHEM. Designéři pro optiku vyrobili i zrcadlo s černým rámem, nacházející se na zdi proti vchodu.

Náklady na proměnu papírnictví v optiku se vyšplhaly na částku kolem jednoho milionu korun. Rodině se nepodařilo najít investora, a proto čerpala z vlastních úspor.

Kahotski Eyewear nabízí brýle ze svých každoročně uváděných kolekcí. Patří mezi ně například „brýle pro první českou prezidentku“, jež Pavel a Anastázie navrhli tak, aby v nich mohla číst žena v čele naší republiky státní dokumenty. Vyrábějí ale i autorské brýle na míru, které osazují skly světových producentů jako Zeiss, Hoya nebo Leica.

Úspěšný návrh prodejny dokazují zpomalující kolemjdoucí. A úspěch brýlí zase spokojení zákazníci, z nichž někteří v nich vystupují před širokou veřejností. Brýle Kahotski nosí například Kapitán Demo, podle něhož vznikne i svébytná kolekce, která bude uvedena na letošním Designbloku, diplomat Jiří Šedivý nebo televizní moderátorka Marcela Augustová.

  • Ateliér: IHOR
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Závěsný lustr: Studio Dechem
  • Zrcadlo s černým rámem: Studio Dechem

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři