Venkovní učebny gymnázia GEVO na Jižním Městě od Ateliéru HRA (dříve h3t architekti) Foto: Filip Maryško (Ateliér HRA)
Architektura / občanské stavby

Učit se venku ale zároveň uvnitř. Pražské gymnázium má třídy na zahradě

Na pražském gymnáziu budou mít žáci i po prázdninách trochu léta. Vedle klasických tříd se učí taky ve venkovních učebnách.

Adéla Vaculíková , 5. 8. 2024

Prostory školní budovy už nestačily, a tak si gymnázium vybudovalo nové třídy přímo na své zahradě. Nejde přitom o přístavbu ale o drobné pavilony, které žáky dostanou ven i mimo venkovní tělocvik. Prostorovým rozvržením jsou to třídy jako mnoho dalších. V čele je katedra a za ní tabule, případně i promítací plátno. Zbytek prostoru vyplňují řady lavic.

GEVO, což je zkratka pro Gymnázium Evolution, je soukromá škola, kde se vybrané předměty učí v angličtině. K takovému gymnaziálnímu studiu mohou žáci přistoupit v různém věku – GEVO má program osmiletý, šestiletý i čtyřletý. První zmíněný probíhá v jejich budově na Vinohradech, druhé dva pak na Jižním Městě.

Foto: Venkovní učebny jsou dočasné řešení, do budoucna by se škola měla rozšířit o nadstavbu.

Právě školní budova na Jižním Městě by měla v budoucnosti dostat nadstavbu, která by přidala potřebné prostory. Architekti z ateliéru h3t architekti na ni zatím zpracovali studii. Pro školu je to však projekt na delší dobu, a tak zatím přistoupila k dočasnému řešení. Podle projektu stejného ateliéru vybudovali dočasné venkovní učebny.

„Navrhli jsme jednoduché objekty, které nemají pevné základy, jsou na zemi ‚pouze‘ položeny, a to zejména protože se jedná o dočasné řešení problému. Po rekonstrukci a dostavbě původního objektu školy budou pavilony přesunuty na jiná místa v rámci zahrady a adaptovány dle potřeby.“ popisují situaci architekti dnes už jako Ateliér HRA (h3t architekti se v roce 2018 rozdělili a část členů založila Ateliér HRA, pozn. red.). Z dnešních tříd se stanou třeba altány, skleníky a tak dále.

Foto: Konstrukčně jsou pavilony řešeny jako dřevostavby. Stěny jsou vyplněné polykarbonátem a sklem.

Konstrukčně jsou pavilony řešeny jako dřevostavby. Dřevěné hranoly se propisují dovnitř i ven a obestupují prostor o asi třiceti metrech čtverečních. Díky průsvitným polykarbonátovým stěnám se dovnitř dostává hodně světla, čelní fasádu mají navíc prosklenou a tu zadní, za tabulí, plnou, aby se tímto směrem dobře dívalo. Pavilonů je na zahradě GEVO celkem pět, budovaly se postupně, poslední byl postaven v loňském roce.

Architekti třídy navrhli univerzálně, tedy ne pro konkrétně zaměřené třídy, všechny objekty jsou proto stejné. Tematické rozdělení ale mají, určilo si je samo gymnázium, v některých učebnách jsou proto rostliny, jinde se kreslí.

Atelier HRA navrhuje objekty drobné a střední velikosti ze dřeva často. Na EARCH.cz jsme psali například o jejich sauně v lomu. Pro venkovní pavilony školy bylo v kombinaci s polykarbonátem a sklem použito jak z uživatelských, estetických, tak ekonomických důvodů. Z aspektu „dočasnosti“ vyšel taky způsob zastřešení cesty k nim. K jednotlivým učebnám se odstává po dřevěných pódiích krytých dlouhou pergolou, pro kterou byla jako „krytina“ zvolena banerovina. Natažená je do tvaru za sebou jdoucích sedlových stříšek. Ty chrání cestu z hlavní budovy do učeben před deštěm i slunce, kryje nejen žáky a učitele, ale taky skleněná průčelí před přehříváním.

  • Autoři: Vít Šimek
  • Ateliér: H3T architekti, Ateliér HRA
  • Země: Česká republika
  • Realizace: 2018-2023
  • Adresa:: Tererova 2135/17, Chodov, 149 00 Praha 4-Chodov-Praha 11
  • Investor: Gymnázium Evolution
  • Fotograf: Filip Maryško (Ateliér HRA)

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři