Architektura / bytové domy

Tvárnice Silka namísto železobetonu na druhém bytovém domě Rezidence Triangl v Brně

Polyfunkční dům Triangl II. etapa nabízí nadstandardní jednotky v příjemné a klidné městské části Brna. Foto: archiv Xella

První bytový dům Rezidence Triangl v Brně-Komíně byl dokončen v květnu 2022, druhý se začal stavět hned poté ve II. polovině roku 2022 a na jaře 2024 se již dokončoval. Při jeho výstavbě byly na rozdíl od prvního domu, jenž je celý realizován pomocí železobetonového konstrukčního systému, použity spolu se železobetonem i velkoformátové vápenopískové tvárnice Silka Tempo a maloformátové tvárnice Silka.

Xella CZ , 13. 8. 2024 / Advertorial

Rezidenci Triangl realizuje developer Impera Styl a oba bytové domy se nachází v městské části Brno-Komín na ulici Podveská. Podobu domu navrhla Ing. arch. Michaela Jandová, projektanty domu byly Ing. arch. Iveta Musilová a Tomáš Vítek, generálním dodavatelem ŽSD, a.s. Brno. Velkou výhodou umístění nového bytového komplexu je dobrá dopravní dostupnost, přitom projekt nabízí tiché a příjemné okolí v oblíbené městské části Brna.

Podobně jako první etapa projektu Rezidence Triangl představuje i tato II. etapa netradiční dům, který zaujme nejen svým tvarem a dispozicí. Dokončovaný polyfunkční dům Triangl II. etapa nabízí 23 jednotek o velikosti 1+kk až 4+kk, přičemž si zájemci mohou vybrat mezi menšími ateliéry nebo velkými prostornými byty převážně o dispozici 4+kk. Dům je připraven ve vyšším standardu, který odpovídá příjemné lokalitě.

Foto: Velkoformátové tvárnice Silka Tempo jsou doplněny o tvárnice Silka malého formátu, aby byl rádius oblých rohů bytového domu co nejplynulejší.

Kvalitní vnitřní prostředí díky orientaci domu ke světovým stranám

Tvar trojúhelníku umožňuje v maximální míře proslunění a osvětlení všech jednotek, všechny pobytové místnosti jsou vybaveny řízeným větráním a regulovaným systémem pro vytápění. Velký důraz je v návrhu objektu kladen na akustické vlastnosti všech konstrukcí, včetně umístění instalačních jader a sociálních zázemí směrem do středu objektu. Po obvodu objektu jsou rozmístěny všechny pobytové místnosti s prostornými balkony.

Foto: Na obvodových stěnách jsou tvárnice Silka Tempo šířky 240 mm, jejich vzduchová neprůvzdušnost Rw je 57 dB. Z maloformátových tvárnic Silka 120 mm (vzduchová neprůvzdušnost Rw=47 dB) jsou v bytovém domě realizovány nenosné příčkové stěny.

Vysoký akustický komfort nového bytového domu zajišťují vápenopískové tvárnice Silka, které jsou použity na nosných obvodových a vnitřních stěnách a příčkách bytového domu. Tepelná pohoda v objektu je zajištěna jak použitými tvárnicemi, tak i kvalitní tepelnou izolací stěn a výplní otvorů s vysokým tepelným odporem. Na obvodových stěnách jsou tvárnice Silka Tempo šířky 240 mm, jejich vzduchová neprůvzdušnost Rw je 57 dB. Z maloformátových tvárnic Silka 120 mm (vzduchová neprůvzdušnost Rw=47 dB) jsou v bytovém domě realizovány nenosné příčkové stěny. Ochrana před teplem je zabezpečena instalací vnějších žaluzií na všech oknech v domě. Vzhledem k orientaci domu a velikosti prosklených ploch je v zimních měsících zaručen i pasivní solární zisk.

Vysoký standard a úspory díky tvárnicím Silka

„Při výstavbě prvního bytového domu byl použit nosný železobetonový systém. Spolu s projektantem jsme řešili výstavbu druhého bytového domu a doporučili jsme použití nosného zděného systému z vápenopískových tvárnic Silka Tempo. Kompetenční centrum Xella zpracovalo technické posouzení a vytvořilo BIM model budovy včetně dokumentace vzorového rozložení prvků ve stěnách,“ říká Pavel Červík, manažer pro klíčové projekty společnosti Xella k použití tvárnic Silka na II. etapě Rezidence Triangl v Brně a dodává: „Zajímavostí tohoto projektu je architektonické řešení budovy se zaoblenými rohy, proto byly velkoformátové tvárnice Silka Tempo doplněny o tvárnice Silka malého formátu, aby byl rádius co nejplynulejší.  Hlavním přínosem našeho řešení byly úspory v nákladech na zhotovení stěn. Zdění z vápenopískových tvárnic Silka Tempo je až o 50 % levnější než zhotovení vnitřních železobetonových konstrukcí. Velkou předností všech tvárnic Silka jsou i jejich akustické vlastnosti, což ocení všichni majitelé nových ateliérů a bytových jednotek.“

SPONZOR

  • autor: Xella CZ *
  • publikováno: * 13. 8. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři