Architektura / interiér

Trendy v koupelnových barvách, materiálech a tvarech

Novinka od značky RIHO, polopropustná vana Oval vyrobená unikátní technologií Solid Frosted Foto: Perfecto design

Za několik posledních let se možnosti, jak vybavit koupelnu, rozšířily téměř nekonečně. Výrobci přicházejí s novinkami, o jakých se nám v minulosti ani nesnilo. Ne každá z nich se u zákazníků nakonec prosadí. Rozhodně ale stojí za to si je představit.

Perfecto design , 26. 9. 2024 / Advertorial

U baterií vedou kovy

Každá koupelna začíná u vodovodních baterií, zvlášť pokud je v plánu umístit je pod omítku. Tradiční chrom si stále zachovává své výjimečné postavení a řada zákazníků na něj nedá dopustit. Vedle něj se však začínají prosazovat i jiné materiály a barvy. Většina výrobců nabízí baterie v celé škále barevného provedení. Než se zákazníci do výběru barevných baterií pustí, měli by si uvědomit i jejich úskalí. „Pokud si vyberou třeba měděné umyvadlové baterie a ve stejném duchu budou chtít vybavit celou koupelnu, jediný háček ve stejném odstínu je nakonec může stát třeba i 4 000 Kč,“ dodává architektka koupelnového studia Perfecto design Alexandra Kaščaková.

Foto: Lesklá měď oživila koupelnu CALDO v přírodním stylu.

„Velmi oblíbené jsou v poslední době různé kovové povrchy, třeba stařená mosaz, měď, růžové zlato, nebo černý chrom. Výhodou broušených materiálů je snadná údržba. Kapičky nebo vodní kámen jsou na nich vidět mnohem méně než na lesklém chromu nebo na černé. Chrom působí na člověka chladně, ne každý má stříbro rád a ne každý ocení chladnost chromu právě v koupelně. Dnešní možnosti jsou však tak široké a ucelené, že na bateriích je možné postavit celou koupelnu. Můžou se stát dominantním vybočujícím prvkem, který koupelnu povznese na zcela jinou úroveň,“ doplňuje architektka.

Co nabízí sanitární keramika?

Podobný posun, jaký jsme zaznamenali u vodovodních baterií, se odehrál i v sanitární keramice. Barev a materiálů, které jsou k dostání, je nepočítaně. „U každého zákazníka je v první řadě důležité se zeptat, čím má být koupelna vybavená. Pokud si klienti přejí pouze sprchový kout a umyvadlo, je možné se pustit i na odvážnější území. Nabízí se umyvadla z pravého kamene, betonu, imitace mramoru či jiných vzácných kamenů. Tam, kde je vana nebo toaleta, lidé většinou volí tradiční bílou, aby sanitární keramika dohromady ladila. Barevná sanita na trhu existuje, ale ze své praxe pozoruji, že si svou cestu k zákazníkům spíše teprve hledá,“ říká k tomu Alexandra Kaščaková.

Foto: Koupelnu HABITANIA v renovovaném stavení doplnilo atypické umyvadlo z pravých říčních kamenů.

Obklady a dlažba jsou plné překvapení

U obkladů a dlažeb je klíčový formát. Klasické barevné obklady ve formátu 60 x 60 se dnes už spíše nevidí. Trendem je na jednu stranu bezespárovost, které je možné docílit pomocí velkoformátové keramiky a samozřejmě kvalitní pokládky. Vedle toho se prosazují malé rozměry, kde je opravdu z čeho vybírat. „Klienti jsou velmi mile překvapeni, jakých efektů je možné docílit s dlažbou či obklady ve formátech 10 x 20, 20 x 20 či 10 x 60,“ uvádí expertka ze studia Perfecto design a dodává: „Zvláštní kapitolu tvoří mozaika. Lidé mají zažitou představu, že mozaika jsou malé čtverečky na síťce, ale tak to dávno není. Mozaiky tvoří nedílnou součást kolekcí a nabízí se ve velmi nápaditých provedeních a vzorech. Nika obložená takovou mozaikou může působit jako obraz na zdi.“

Foto: Mozaika podle současných trendů v dětské koupelně WIGGLE působí jako obraz na zdi.

Oblíbenost si zachovávají také nejrůznější patchworky. U těch vždy záleží na osobním vkusu zákazníka. Zatímco někdo dává přednost geometrickým vzorům, jiný florálním. V nabídkách je možné objevit rustikální vzory s patinou, které se vedle venkovských domů zabydlují také moderních koupelnách. Čím dál větší oblibě se těší nejrůznější 3D obklady. „S reliéfními obklady je možné v zásadě pracovat dvojím způsobem: tón v tónu, tedy vybírat je v rámci kolekce, ve které jsou uvedené, anebo je použít jako důležitý vybočující prvek. V takovém případě je možné sáhnout po zcela jiné kolekci,“ doplňuje architektka.

Foto: O své postřehy se podělila architektka Alexandra Kaščaková z koupelnového studia Perfecto design.

Tip na závěr

Na závěr jsme se architekty Alexandry Kaščakové zeptali na nějakou novinku, která ji v poslední době zaujala. „Určitě bych uvedla speciální pryskyřici, která budí dojem lehce namrzlého polopropustného skla Solid Frosted od značky RIHO. Částečná průsvitnost u umyvadla zaujme, ale co teprve vana! V tomto případě však musí být jedině solitérní,“ dodává k tomu s úsměvem zkušená architektka, kterou můžete navštívit v Pražském studiu Perfecto design.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři