Byt je po rekonstrukci jako nepomalované „bílo-hnědé plátno“ - zatím je totiž určený k pronájmu. (Rekonstrukce bytu v Praze, BY architects) Foto: Aleksandra Vajd
Architektura / interiér

Teď k pronájmu, pak pro vlastní bydlení. Rekonstrukce bytu v pražském domě z meziválečné doby

Úplně vybavený není, protože se bude pronajímat. Už tak ale byt přináší mnoho – funkční dispozice, novou kuchyň či koupelnu. Vše v bílo-hnědé barevnosti a v kontaktu s charakterem starého domu.

Adéla Vaculíková , 12. 8. 2024

Majitelé bytu měli specifický požadavek – vytvořit prostor, ve kterém se jim bude jednou dobře bydlet. Než se však do něj nastěhují, chtějí ho nějakou dobu pronajímat. Architekti z ateliéru BY architects proto přišli s „univerzálním a ekonomicky efektivním návrhem“, který tkvěl hlavně v navržení funkčních dispozic a prvků, které jsou dlouhodobé, například podlah, kuchyně či koupelny.

Na fotografiích je byt zachycený jako nepomalované „bílo-hnědé plátno“. Kusový nábytek v něm chybí, nájemci si sem dopraví vlastní. Naopak vestavné vybavení je už součástí bytu. Architekti Markéta Zdebská a Marek Žáček ho pojali dvěma způsoby – něco je kontrastní a něco téměř neviditelné. Například hnědá stěna v obývacím pokoji, do které padnou knihy i televize, je nápadná. Uzavíratelné skříně zase skoro nejsou vidět, mají dvířka z bílého lamina, která splývají s bíle vymalovanými stěnami.

Foto: Vestavné skříně splývají s bílou omítkou stěn. Dvířka mají z lamina.

Vybavení je vůči sobě kontrastní taky tvarově. Byt se nachází v pražském bytovém domě z počátku 20. století. Na jeho stáří poukazují oka, repasované dveře do obývacího pokoje, či nová stěna ve vstupní hale, která kombinuje sklo a dřevo tak, že vypadá jako by tady byla od doby, kdy se dům stavěl.

Dveře, které přišly na nová místa, jsou pak úplně jiné – zcela hladké, se skrytými zárubněmi a s moderními klikami. V bytě se totiž upravovaly dispozice, aby prostor odpovídal současným nárokům na bydlení. Jídelna tady původně měla samostatnou místnost, to je pro byty ve starých domech typické, při rekonstrukcích se od nich ale upouští a prostor hledá novou náplň. Tady ho nahradila koupelna a šatna.

Foto: Roh se zaoblenou stěnou, nové místo pro jídelní stůl.

Místo pro jídelní stůl je po rekonstrukci v obývacím pokoji. V tzv. „divném koutku“ – jak se mu před zásahem architektů říkalo. Obývací pokoj se totiž zalamuje do tvaru písmene L a vzniká v něm kout bez oken. Prostor byl původně pravoúhlý, dnes má stěnu do oblouku, obývací pokoj to ozvláštňuje.

„Z divného koutu jsme tak vystavěli jasně vydefinovaný prostor a navíc jsme tak obytnou místnost důkladně akusticky odizolovali od bytu sousedů, který je za velmi tenkou zdí. Rádi přicházíme s řešeními, která nejsou samoúčelná, a myslíme si, že se to povedlo i zde,“ vysvětlují to BY architects.

Dále se v bytě nachází malý ateliér – příjemný pracovní kout s výstupem na balkon –, dva samostatné pokoje, kuchyně, komora a prádelna. To není na 85metrový byt vůbec málo. Bydlet, v nájmu i pak na stálo, se tady bude pohodlně a stále v kontaktu se starým domem.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři