Původní hospodářské stavení zrekonstruovala rodina sochaře nízkorozpočtově. Foto: Simon Menges
Architektura / rodinné domy

Tady se nedevelopovalo. Rodinný dům v Berlíně vznikl přestavbou hospodářského stavení

Bývalou kočárovnu proměnila rodina sochařů na nízkorozpočtové bydlení s ateliérem. Mohou se tak pohodlně věnovat práci i rodině.

Sára Kročková , 1. 8. 2024

Bývalá vesnice Rosenthal v blízkosti Berlína se v průběhu let stala jeho součástí. Dříve zemědělská, později průmyslová oblast je dnes vyhledávanou čtvrtí pro rodinný život.

Svůj nový domov na severu hlavního města Německa našla i mladá rodina. Jejich netradiční bydlení vzniklo v původních hospodářských prostorech orientovaných na sever. Ty jsou zpravidla chladnější a tmavší, a tudíž méně vhodné pro obytné místnosti. A kdo by si takové prostory vybral pro svůj rodinný život?

Foto: Strohé interiéry zútulňuje krb nebo pastelově zelená okna. 

Rovnoměrné severní osvětlení je vhodné pro sochařinu, kterou mají majitelé domu v rodině. Jako ateliér tak nyní slouží bývalá kočárovna. Díky velkorysým oknům v přízemí je navíc možné si špinavou práci vynést ven na dvorek.

Foto: Bývalá kočárovna dnes slouží jako sochařský ateliér. 

Aby se ve stavení pohodlně bydlelo, bylo ho potřeba rozšířit o společné obytné prostory. Přístavba propojená s kočárovnou vznikla podle návrhu architektů ze studia Helgy Blocksdorf. Na starou část navazuje svou světlou fasádou a jemně zelenými okny, zároveň ale nepopírá to, že je novostavbou a do celku tak vnáší přítomnost. Fasáda původního objektu poodhaluje na rozdíl od přístavby své cihelné zdi.

Do novostavby na čtvercovém půdorysu architekti umístili převýšený obývací prostor s kuchyní. Ve svém srdci má důmyslně pojatý krb, jež syrovým interiérům dodává útulnost.

Na severním předměstí Berlína vyrostly v posledních letech především novostavby rodinných domů či drobné developerské bytové objekty. Hospodářské stavení, jež rodina proměnila na bydlení s ateliérem, je jednou ze staveb Rosenthalu, které si zachovaly svou malebnost a pomáhají zde dotvářet venkovskou atmosféru.

  • Ateliér: Helga Blocksdorf Architektur
  • Země: Německo
  • Město: Berlín-Rosenthal
  • Užitná plocha: 292 m²
  • Realizace: 2018
  • Fotograf: Simon Menges
  • Stavební fyzika: Marianne Kammel
  • Projekční tým: Samuel Barckhausen, Tobias Schrammek, Ellen Staib
  • Náklady: 210 000 euro

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři