Nejstarší park v Prachaticích, romantická atmosféra je zpět Foto: Morgunn
Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Staleté stromy i nové zkratky. Nejstarší park v Prachaticích znovu láká k posezení

Štěpánčin park v Prachaticích byl založen už v roce 1881. Od té doby ale moc péče neměl. Architekti a krajinářští architekti mu vrátili atmosféru konce století a přidali také nové prvky.

Karolína Vránková , 21. 6. 2024

Popraskaný asfalt, trochu zašlé lavičky, pozůstatky přerostlých živých plotů, v trávě vyšlapané cestičky, tak vypadá hodně parků a parčíků. Stejně na tom byl i Štěpánčin park v Prachaticích. „Parkem pouze procházeli lidé, kteří si zkracovali cestu z města k sídlištím po vyšlapaných pěšinách ve svazích,“ popisují architekti v autorské zprávě, jak místo vypadalo. Na jeho revitalizaci byla vypsaná architektonická soutěž, zakázku získali architekti ze studia M2AU a zahradní architekti Grupeto, obě studia z Brna.

Foto: Stará romantická část. Vzrostlé stromy, trávník pro posezení.

Stará a nová partie

Park má dvě části. Zaprvé historickou, která vznikla na místě bývalého rybníka už na konci 19. století. A pak moderní, která využívá svažitý terén kolem staré části.

Ve staré části jsou nejkrásnějším prvkem stromy, většinou už z doby jeho vzniku. Ty dostaly potřebnou péči. Pod nimi je velkorysý pobytový trávník s dubovými hranoly, který slouží jako místo pro odpočinek, pikniky a hry. V jeho centru se nachází dřevěný altán.

Ten byl původně natřený na červenou a žlutou, tyhle barvy navrhli architekti utlumit. V okolí altánu vzniklo žulové pítko. Je tu kamenná dlažba, cestičky vedou v mírných zákrutách, staré stromy jsou doplněny keři a květinovými záhony – park si prostě uchoval svoji romantickou atmosféru.

Foto: Přibyly nové zkratky.

Nová část se nachází na svazích kolem historické části – terén se zformoval, když se stavělo nedaleké sídliště. V této části parku jsou použity moderní materiály, jako je pohledový beton, kov a dřevo, které kontrastují s historickou částí parku. Na svazích byly vysázeny půdopokryvné rostliny. Návštěvníci mohou využít také rovinatý plac nad parkem – tam se dá například hrát s míčem a je možné také vidět park z výšky.

Součástí revitalizace je vybudování nových tras a schodišť, která vytvářejí lepší pěší propojení mezi centrem a městem. Dá se tudy také projít do letního kina, přebudovaného podle projektu ateliéru Mimosa. V okolí altánu jsou elektrické přípojky, takže tu mohou být stánky a pořádat se trhy, koncerty či jiné akce. A přibylo i nové osvětlení, což znamená ještě o něco víc bezpečí, pohodlí a městskosti.

 

 

 

  • Autoři: Kateřina Miholová, Václav Mihola, Václav Babka, Tomáš Babka, Linda Obršálová
  • Ateliér: M2AU, Grupeto
  • Země: Česká republika
  • Město: Prachatice
  • Náklady: 31 milionů vč. DPH
  • Projekt: 2018-2019
  • Realizace: 2023
  • Zastavěná plocha: 11 950 m²
  • Zhotovitel: SaM - silnice a mosty
  • Fotograf: Morgunn

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři