Na Julisce stojí tři nové bytové domy. Navrhlo je studio bod architekti. Foto: Klinker Centrum, Sarah Kocourková
Architektura / bytové domy

Solidní domy pod zeleným kopcem. Bytové domy na Julisce navazují na tradici poctivé bytové výstavby první republiky

Tři domy s pravidelnými otvory oken a cihličkovou fasádou. Rezidence Juliska působí solidním dojmem. Ne však přísně – je tu hřiště, předzahrádky a všude kolem stromy a keře.

EARCH.CZ , 3. 9. 2024 / Advertorial

Jste v Dejvicích, poblíž je Dejvické divadlo, hotel International, ruch velkoměsta. Pak zabočíte do ulice Pod Juliskou a jdete pár minut až na konec, dál už se zdvihá zelený svah. „Ten jsme považovali za největší hodnotu místa,“ říká architekt Jakub Straka ze studia bod architekti, které sem pod kopec navrhlo Residenci Juliska, tři domy, které stojí ve městě i v přírodě.

Nachází se tu celkem 79 bytů. Všechny jsou nadstandardní. Mají prostornou lodžii, kterou před pohledy z okolí chrání rohový pilíř. Většina bytů je orientovaných na dvě světové strany, což zlepšuje tepelnou pohodu i osvětlení. Také dispozice jsou promyšlené do detailu. Architekti například dbali na to, aby okna byla na ose místnosti, což vnáší do prostoru harmonii a klid. Podtrhují ji dřevěné podlahy, velkoformátové dlažby a další kvalitní materiály.

Foto: Mezi domy vznikly společné prostory. Jeden slouží jako hřiště, druhý jako jakési náměstíčko a třetí pro posezení.

Pravidelnost, symetrie

Poklidným, stabilním dojmem působí domy také zvenčí. Jsou to tři stejné pravidelné kvádry – mají čtvercový půdorys o straně 21,5 metru. Pravidelný je také rytmus fasády, všechna okna jsou stejně velká, navazují na ně otvory lodžií. „Architektura budovy je jednoduchá, bez zbytečných gest a manýry. Kompozice fasády je postavena na základních kompozičních principech jako je tektonika, rytmus a symetrie. Tyto osvědčené antické principy jsou nestárnoucí a dodají domům nadčasovost,“ popisují to architekti.

Takový je i obklad fasády cihelným páskem. Střídají se pruhy s vodorovným a svislým kladením cihliček. Členění podtrhují průběžné plechové parapety. „Struktura vytváří jemnou a proměnlivou vrstvu jinak strohé a pevné fasády,“ vysvětluje architekt Straka. Připomíná to trochu propracované fasády bytových domů z první republiky.

Podobně jako tehdejší stavby, i tyto domy mají s citem pro detail vyřešenou také vstupní halu a schodiště, které je přisvětlené horním světlíkem.

Foto: Schodiště osvětluje horní světlík.

Šachovnice s hřištěm

Tradiční je také urbanismus komplexu, domy jsou tu rozmístěny na principu šachovnice „Díky tomu vznikají rozmanité průhledy a vazby přímo v obytném souboru i skrze něj. Snahou bylo vytvořit soubor příjemného lidského měřítka, kde vzniká pocit bezpečného zázemí a dochází k identifikaci s místem,“ vysvětlují architekti. Zároveň tak mezi domy vznikly tři společné prostory s různou funkcí; jeden z nich je dětské hřiště, jeden jakési náměstíčko uprostřed komplexu, jeden slouží pro posezení.

Bod architekti založili architekti Jakub Straka, Vojtěch Sosna a Jáchym Svoboda v roce 2015. Od té doby navrhli například budovu radnice Prahy 7, sportovní halu v Modřicích u Brna, anebo rekonstrukci hospody a komunitního centra v Máslovicích. Jejich rukopis spočívá ve stanovení jednoduchého, dobře čitelného konceptu, který pak důsledně dodržují.

I tady se to povedlo – ačkoliv se začalo projektovat už před sedmi lety, bytový trh se od té doby vyvinul, projekt prošel schvalováním, vyvíjel se také záměr investora, společnosti Penta Real Estate. Tři domy pod Juliskou si přesto zachovaly svou zamýšlenou pevnost a solidnost, kterou objímá zeleň.

Použité produkty:

Na fasádě je použitý cihlový obklad typu klinker ze série Handstrich s nízkou nasákavostí do 3%, který na projekt dodala společnost Klinker Centrum.

 

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 3. 9. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři