Z ruiny pohostinné místo. O víkendu si tu dáte kávu či víno. Foto: Filip Šlapal
Architektura / rekreační objekty

Snídaně ve mlýně. V Hruškách na jižní Moravě rekonstruovali mlýn na kavárnu, bistro a vinotéku

V obci Hrušky na jižní Moravě mají butikový penzion. K němu přibyly nové prostory – majitelé zrekonstruovali starý mlýn, kde si teď můžete dát kávu nebo koupit víno.

Karolína Vránková , 22. 7. 2024

Kdo navštíví penzion v Hruškách, snídani dostane v sále z režných cihel, který je vysoký přes dvě patra. Probíhají tu také společenské akce, konference, košty vín, svatby.

Interiér je současný, dům má také novou přístavbu, opláštěnou černým plechem, kde je nová restaurační kuchyně a na střeše terasa. Měřítko i staré cihlové zdivo ale napoví, že se jedná o bývalý mlýn. Ve třicátých letech si ho tu zbudovala mlynářská rodina. Jejich vnuk teď mlýnici ve spolupráci se studiem Pelčák a partner proměnil na novou funkci. Stavba je mezi nominovanými na Českou cenu za architekturu.

Foto: Mlýn dostal novou přístavbu. Uvnitř je kuchyně a toalety, na střeše terasa.

Osudy budov

 „Zajímají mne osudy budov, protože skrze ně je možné porozumět historii, místu a tedy tak trochu i světu. A osudy některých domů nebývají tuctové,“ píše architekt Petr Pelčák na stránkách penzionu – a týká se to i mlýna.

Obojí před válkou vlastnila rodina z Hrušek. Strojní mlýn prosperoval, a tak se rozhodli přistavět také moderní rodinný dům. Přišel však únor 1948, mlýn byl zabaven místním JZD. Nejdřív tu dělali krmivo pro zvířata, pak bez užitku chátral. Ruinu dostala rodina nazpátek v restitucích – ve zuboženém stavu.

Rodinného majetku se ujal vnuk původních majitelů Dušan Svoboda. Přizval na pomoc architekta Petra Pelčáka a architektku Lenku Vořechovskou, kteří navrhli přestavbu rodinného domu na penzion se zahradou. Stále tu ale byl cihlový mlýn.

Foto: Cihelný plášť, vytlučená okna, uvnitř monumentální prostor.

 „Stavbu strojního mlýna z konce 30. let tvořil plášť stavby skládající se z cihelné neomítané fasády a střechy – dřevěného krovu naposledy krytého vlnitým plechem. Tento plášť uvnitř obsahoval mlýnici – prázdný prostor od podlahy po střechu, čili skrze tři běžná podlaží, do nichž je formálně dělena fasáda. V něm byla tesařskou konstrukcí vystavěna technologická linka s mlecími válci poháněná elektromotory,“ popisuje původní stav architekt Petr Pelčák v autorské zprávě.

Dnes je v monumentálním prostoru místo pro snídaně pro hosty penzionu. O víkendech tu funguje kavárna a vinotéka. Výška mlýnice je o patro snížená a nad trámovým stropem vznikl nový apartmán, který je možné si pronajmout. Na všem pracovaly firmy z Hrušek a blízkých obcí. Přibyly také dvě pergoly na posezení venku, jedna směrem do zahrady, druhá do ulice. Ta teď ožila a mohou se tu zastavit i kolemjdoucí. Mlýn sice nemele, ale znovu vzkvétá.

  • Autoři: Šárka Justová, Petr Pelčák, Jan Pivec, Lenka Vořechovská
  • Ateliér: Pelčák a partner architekti
  • Město: Hrušky
  • Interiér: Lenka Vořechovská
  • Fotograf: Filip Šlapal
  • Realizace: 2024
  • výtvarná spolupráce: Jaroslav Blažek - kachle
  • Projekt: asi 2018
  • Vedení stavby: ing. Jiří Hanzal
  • Generální dodavatel: DŘEVOSPOJ, s.r.o.
  • Dodavatel interiéru: Stolařství Bartoš
  • Zámečnícké výrobky: Zámečnictví a kovovýroba - Pavel Filipovič

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři