Architektura / občanské stavby

„Šmoulí město“ ve Zlíně dostane novou podobu, zanedbaný kus sídliště se změní

Vítězný návrh společnosti KOMA MODULAR nového objektu, který má pozvednut lokalitu a rozšířit služby pro obyvatele Jižních Svahů ve Zlíně. (Studio CHYBIK + KRISTOF Architects) Foto: Město Zlín

Na Sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně se nachází takzvané Šmoulí město, zanedbané sídlištiní hospody a další provozovny. Vznikne tu nový objekt, který má celou lokalitu povznést. Bude z modulů

Město Zlín , 18. 7. 2024

Vítězem veřejné soutěže se stala společnost KOMA MODULAR. Autorem vítězného návrhu s názvem Nový Cech je studio CHYBIK + KRISTOF Architects. Rozhodla o tom šestičlenná komise složená ze zástupců vedení města a vedoucích pracovníků radnic. Vizovická společnost získá plochu velkou bezmála 5600 m² do dvacetiletého pronájmu. Druhým účastníkem soutěže byl spolek Šmoulí město Zlín .

„Vítězná nabídka spočívá ve výstavbě zcela nového objektu a slibuje moderní náplň a přístup k poskytování služeb. Objekt bude postaven z modulárního systému, který umožňuje variabilitu. Vítězná nabídka je v podmínkách Zlína ojedinělá, inovativní a moderní,“ komentoval výsledky soutěže primátor Jiří Korec. Připomněl, že současný stav „Šmoulího města“, který tvoří většinou zastaralé jednopodlažní objekty z 90. let, je velmi neuspokojivý. „Náš záměr je jasný. V rámci veřejné soutěže na dlouhodobý pronájem usilujeme o výrazné pozvednutí lokality a rozšíření služeb pro obyvatele Jižních Svahů. Vítězná nabídka společnosti KOMA MODULAR tomu jde výrazně naproti,“ zdůraznil primátor Korec.

Na pozemcích k pronájmu v současnosti stojí stavby jiných vlastníků, Rada města Zlína současně s výběrem nejvhodnější nabídky schválila výpovědi nájemních smluv. Konkrétně se jedná o 16 smluv na pozemky a 1 smlouvu na nebytový prostor. Nájemci pozemků, vlastníci staveb, budou mít do skončení tříměsíční výpovědní doby povinnost pozemky vyklidit nebo odstranit stavby na vlastní náklady. Nájemce nebytového prostoru má s městem sjednánu půlroční výpovědní dobu.

„Těší nás kvalita vítězného návrhu, který výrazně zlepšuje nabídku služeb v lokalitě jižní Svahy a znamená i zásadní kvalitativní posun této lokality. Představený koncept bude unikátní v celé ČR. Klíčovým aspektem pro plánování a povolení nové výstavby je příprava pozemku pro tuto výstavbu.  Nájemcům byly odeslány výpovědi, přičemž výpovědní doba začala 1. července 2024,“ uvedl náměstek primátora pro oblast správy majetku a rozvojových ploch Pavel Brada.

Radnice uspořádala v minulém roce 2023 se všemi dosavadními nájemci dvě setkání, na kterých jim představitelé města nabídli možnost převzít objekty, a s tím i náklady na jejich likvidaci. Na tuto možnost však byli ochotni přistoupit pouze tři vlastníci. „Současně se zasláním výpovědí učiní město Zlín, stejně jako loni na podzim, obdobnou nabídku. Půjde opětovně o nabídku na bezúplatný převod objektů do vlastnictví města, což by znamenalo, že by město zajistilo i odstranění staveb a provozy by mohly fungovat až do poloviny října. Myslím, že je to pro nájemce objektu velmi výhodná nabídka,“ upozornil náměstek Pavel Brada.

  • autor: Město Zlín *
  • publikováno: * 18. 7. 2024
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři