Architektura / administrativní stavby

Skleněné příčky nabízejí nečekanou variabilitu. Jak správně vybrat?

Skleněné příčky mají spoustu výhod. Jak správně vybrat? Foto: VERTI

Skleněné příčky a dělicí stěny jsou moderní alternativou ke klasickým zděným příčkám či k příčkám ze sádrokartonu. Protože jde ale stále o relativně nové a méně rozšířené řešení, je dobré věnovat realizaci zvýšenou pozornost. Jak tedy postupovat?

eVisions , 18. 6. 2024 / Advertorial

Skleněné stěny mají spoustu výhod

Možná si kladete otázku, proč byste vůbec měli dát přednost skleněným příčkám či dělicím stěnám před klasickým řešením. Důvodů je mnoho.

Nejde totiž jen o módní trend. Skleněné příčky v interiéru vypadají mnohem lépe. Skleněné příčky totiž zachovávají prostupnost světla a optickou prostornost interiéru. Přestože tak získáte menší místnosti, ve kterých budete mít potřebný klid a soukromí, vizuálně nebudou výsledkem malé oddělené místnosti vyvolávající pocit stísněnosti. Budete se tak doma či v práci cítit lépe.

Vedle vizuálních benefitů lze skleněné příčky označit také za ekologické řešení. Sklo je totiž plně recyklovatelným materiálem, který nemá zásadní negativní dopady na životní prostředí.

Také skleněné stěny lze realizovat na míru vašim potřebám, a tak můžete rozdělení interiéru rozplánovat do posledního detailu.

Foto: Skleněné příčky zachovávají prostupnost světla a optickou prostornost interiéru.

Jaké jsou nevýhody?

Každé řešení má i své stinné stránky a je tak na místě některé z nich zmínit. Tou první může být cena. Ve srovnání například se sádrokartonem bude realizace pravděpodobně nákladnější. Ceny dělicích stěn nicméně nejsou astronomické a záleží-li vám na designu interiéru, zvýšená investice za to stojí.

Určité nevýhody lze spatřit i v údržbě. I běžnou příčku je samozřejmě jednou za čas nutné přemalovat, prosklená stěna ale kvůli viditelným nečistotám – ať už jde o prach, nebo například otisky prstů – vyžaduje pravidelné čištění a leštění, aby stále vypadala dobře. Tuto vlastnost lze částečně eliminovat matným sklem nebo dekoračním polepem.

Skleněné příčky vs. skleněné stěny. Víte, v čem je rozdíl?

Zaměřme se na terminologii. Existuje totiž rozdíl mezi tím, co to je skleněná dělicí stěna a co je to skleněná příčka.

Skleněné příčky jsou realizované jako fixní řešení. Ačkoli odstranění či přestavba jsou poměrně rychle realizovatelné, příčka je určena k tomu, aby trvale stála na svém místě.

Skleněné dělicí stěny jsou oproti tomu variabilnější konstrukce, což umožňuje jejich snadné odsunutí. V případě potřeby tak můžete z menších místností rychle vytvořit jednu velkou.

Potřebujete spolehlivého dodavatele řešení

Při realizaci skleněných stěn je nutné pamatovat na to, že potřebujete spolehlivého dodavatele celkového řešení od návrhu až po montáž. Obrátit se můžete například na českou firmu VERTI, která v tomto ohledu patří nejen na našem trhu k nejzkušenějším hráčům.

Při návrhu je nutné detailně zaměřit prostory, do kterých budou skleněné stěny či příčky umístěny, navrhnout designové řešení (typ skla a rámů, polepy, žaluzie či jiné doplňky) a připravit prostory k montáži. Pak už si jen můžete dlouhé roky užívat výsledek.

  • autor: eVisions *
  • publikováno: * 18. 6. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři