Panorama polské Varšavy se rychle mění. Pojďme se podívat na jednotlivé budovy nového administrativního bloku ve Varšavě. (nalevo The Warsaw HUB, napravo UNIT) Foto: Filip Bramorski
Architektura / administrativní stavby

Seznamte se s polskými mrakodrapy ve Varšavě. Komplex HUB je multifunkční, UNIT má dračí kůži

Pojďme se podívat na jednotlivé budovy nového administrativního bloku ve Varšavě. Společnost AGC Glass Europe připravila sérii článků o jednotlivých mrakodrapech, které tvoří tamní městské panorama. Warsaw Spire jsme představili v předchozím článku. Tentokrát se zaměříme na stavby The Warsaw HUB a Warsaw UNIT.

EARCH.CZ , 21. 6. 2024 / Advertorial

V obchodní čtvrti v polské Wroclavi stojí administrativní blok plný mrakodrapů. V letošní sérii článků od firmy AGC Glass Europe si postupně představíme zástupce tamního „panoramatu“. Tentokrát o komplexu tří budov, The Warsaw Hub, a také o štíhlé věži, které si říká UNIT.

The Warsaw Hub

Tři věže nad dopravním uzlem. Tak by se dalo přezdívat komplexu The Warsaw Hub – komplexu tří budov ve varšavské obchodní čtvrti. Jsou dobrým příkladem, kde se architektura moderní budovy potkala s inovativní technologií.

Komplex mrakodrapů se skládá ze dvou 130 metrů vysokých kancelářských věží, které jsou spojeny společnou platformou. Třetí objekt tvoří nižší, 86 metrů vysoká budova, ve které se nachází hotel. Ta je navržena podle návrhu polského architektonického studia AMC – Andrzeje M. Chołdzyńského, mimo jiné autora centrální části druhé linky metra nebo budovy Varšavské burzy cenných papírů.

The Warsaw HUB byl postaven v rychle se rozvíjející části Varšavy. Stojí na křižovatce ulic Towarowa a Prosta, kde tvoří významný orientační bod blízko Ronda Daszyńskiego. Budovy se nachází v bezprostřední blízkosti hlavního dopravního uzlu, který spojuje druhou linku metra s mnoha tramvajovými a autobusovými zastávkami nedaleko vlakové stanice Warszawa Ochota. V sousedství projektu Warsaw Spire jde o další projekt belgické developerské společnosti Ghelamco, která architektuře vtiskuje především městotvornou funkci.

Foto: Fasádní skla dodala trojici budov The Warsaw HUB společnost AGC Glass Europe.

The Warsaw HUB je domovem nových technologií, které ocení jak startupy, tak mezinárodní korporace. Pečlivě vybírané materiály i samotné inovativní technologie slibují klientům poskytnutí přívětivého vnitřního prostředí pro uživatele ruku v ruce s hospodárným provozem budovy. Jako první budova v Polsku získala certifikaci WELL, která deklaruje zdravé vnitřní prostředí a je taktéž certifikována BREEAM Excellent. Stavba projektu The Warsaw Hub začala na konci roku 2015 a byla oficiálně dokončena v červnu 2020. 

V roce svého dokončení získal investor za tento projekt cenu Prime Property Prize (PTWP SA Group) v kategorii Investment of the Year, Commercial Space Sector za mimořádný vliv na trh komerčních nemovitostí a za klíčovou roli v rozvoji celého odvětví. V březnu 2022 zakoupila komplex společnost Google Polsko. 

Tajemství zasklení

Fasáda obou věží byla vyrobena v systému rastrového elementového zasklení, kde hotové hliníkové prvky spolu s izolačními skly byly dodány z výrobního závodu přímo na staveniště a namontovány na fasádu budovy. Na obou věžích jsou použita trojskla s protislunečním povlakem Stopray Vision-60 T, které v létě regulují množství světla a sluneční energie pronikající do budovy a v zimě udržují tepelný komfort uvnitř. Pro zasklení na úrovni parteru a 1.NP jsou použita izolační trojskla s výškou zasklení téměř 5,7 metrů.

Pro třetí budovu, ve které se nachází hotel, dosahují velkoformátová izolační trojskla téměř 3 m a mají stejné tepelně energetické a světelné parametry jako skla ve věžích. Součástí skleněných fasád je tepelně izolační sklo iplus 1.1 T, které je běžným standardem izolačního zasklení. Písmeno T v názvu povlaku znamená „thoughenable“ a označuje sklo s povlakem, které je určeno pro tepelné zpracování. Tím se zvýší mechanická odolnost skla a především jeho bezpečnost.

Foto: Štíhlá věž UNIT má část fasády opatřenou tisíci elementy, které reagují i na ten nejjemnější poryv větru a vytvářejí iluzi pohybu. 

Společnost AGC Glass Europe a její evropské pobočky, včetně zpracovatelských závodů v Česku, Polsku a Slovensku, nabízí investorům, architektům a projektantům široké portfolio fasádních skel v T (kalitelné) verzi pro aplikace, které tepelné opracování vyžadují z důvodu mechanické a termické odolnosti, speciálních požadavků na tvar nebo právě z hlediska bezpečnosti.

Rodina Stopray obsahuje škály Ultraselect (vysoká selektivita), Vision (univerzální škála s optimální selektivitou SF: od 21 do 35 %), Neutral (nízká reflexe a neutrální vzhled), Smart (vyšší reflexe, univerzálnost v opracování). Vysoká kvalita skel je podpořena navíc certifikačním označením Cradle to Cradle Certified® Silver a EPD ověřeným třetí stranou, která jsou klíčová pro nové stavební projekty s vysokou úrovní udržitelnosti.

 

The Warsaw Unit

Jen přes ulici od komplexu The Warsaw HUB byste našli další mrakodrap. Tentokrát Warsaw UNIT. Tyčí se do výšky 202 m a má 46 podlaží. Stavba je to jedinečná… V modrém prosklení fasády se odráží městská scenérie. Část fasády přímo nad úrovní terénu je opatřena kinetickou „dračí kůží“, v níž tisíce elementů připomínajících šupiny reagují i na ten nejjemnější poryv větru a vytvářejí iluzi pohybu. Autorem projektu UNIT je pracovní projekt Polsko-Belgijska Pracownia Architektury (PBPA), který se podílel i na projektu Warsaw Spire.

Pro fasádu UNIT byla vybrána skla AGC Stopray Vision-50T a Stopray Vision-60T. Oba materiály v sobě spojují příjemnou neutrální estetiku s vynikající tepelnou izolací. Protihluková ochrana je řešena pomocí vrstvených bezpečnostních skel Stratophone. Pozoruhodná vstupní hala je plně prosklená ve výšce dvou podlaží a nabízí výhled na ulici a čilý městský ruch. Kromě 57 000 m² kancelářských ploch se v budově nacházejí také komerční prostory a restaurace. Unikátní atrakci Skyfall nabízí budova ve 46. patře. Skleněná panoramatická pohyblivá platforma poskytuje výhled z téměř 200m výšky nad zemí.

UNIT je držitelem v současnosti nejrozšířenější certifikace v oblasti energeticky úsporných a udržitelných budov BREEAM, a to úrovně Outstanding (souhrnné skóre více než 85 %) a je prvním polským mrakodrapem, který získal prestižní certifikát WELL v2 úrovně Platinum, což potvrzuje nejvyšší kvalitu budovy navržené s ohledem na zdraví a pohodlí uživatelů. Investor, společnost Ghelamco, ve spolupráci s Varšavskou technickou univerzitou nechal budovu vybavit nejlepšími technologiemi s protipandemickým řešením pro prevenci a jednání v nouzových situacích.

K definování skel s vhodnými parametry poskytuje společnost AGC jedinečný software (Glass configurator) umožňující ze zadání požadovaných parametrů navrhnout složení skel a současně vytvořit realistické zobrazení fasády. Více v profilu společnosti na našem webu.

 

  • Země: Polsko
  • Město: Varšava
  • Investor: Ghelamco
  • Fotograf: Filip Bramorski © AGC Glass Europe
  • Architekt The Warsaw HUB: AMC
  • Adresa The Warsaw HUB: ul. Rondo Daszyńskiego 2A/ 2B/ 2C, 00-843 Warszawa
  • Realizace The Warsaw HUB: 2020
  • Dodavatel skla The Warsaw HUB: AGC Glass Europe a její výrobní závody
  • Zasklení The Warsaw HUB: PressGlass, Pilkington IGP
  • Fasáda The Warsaw HUB: Mega Aluminium (hotel a lobby), Defor (HUB budova B a C)
  • Architekt Warsaw UNIT: PBPA Project
  • Adresa Warsaw UNIT: Rondo Daszyńskiego 1, 00-843 Warsawa
  • Realizace Warsaw UNIT: 2021
  • Fasáda Warsaw UNIT: BUMA
  • Zasklení Warsaw UNIT: AGC Warszawa, AGC Processing, AGC Opatow
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 21. 6. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři