Architektura / administrativní stavby

Šestnáct pater lešení. Jak se opravuje zlínský mrakodrap

Baťův mrakodrap ve Zlíně se dočkal nové fasády. Lešení pro rekonstrukci dodala společnost PERI. Foto: PERI

Ve své době byl druhý nejvyšší v Evropě. Mrakodrap ve Zlíně byl symbolem pokroku a schopností firmy Baťa. Jeho plášť právě prošel rekonstrukcí.

EARCH.CZ , 2. 7. 2024 / Advertorial

Zlín je město spojované nejen se jménem Baťa, ale i s dlouholetou architektonickou tradicí. Od počátku dvacátého století se zapadlé maloměsto začalo proměňovat do podoby významného průmyslového střediska. Urbanismus i architekturu města výrazně ovlivnila rodina Baťových.

Jednadvacítka

Východomoravské město bylo postaveno podle amerického vzoru. Na cenný soubor funkcionalistické architektury shora shlíží administrativní sídlo firmy Baťa. Zlínský mrakodrap přezdívaný Jednadvacítka byl podle návrhu architekta Vladimíra Krafíka dokončený v roce 1938. Vzhledem ke své výšce 78 m se jednalo o druhou nejvyšší budovu Evropy.

Foto: Lešení vysoké 78 m zajistilo bezpečný pohyb pracovníků při opravách obkladu, defektních míst, břizolitových částí fasády a parapetů oken.

Správní budova číslo 21 dokládá tehdejší architektonickou a technologickou pokrokovost Baťových závodů. Během výstavby šestnáctipatrového mrakodrapu se uplatnil zlínský modul 6,15 x 6,15 m. Skeletová stavba se pyšní výtahem „páternosterem“, klimatizací, potrubní poštou, podlahovými zásuvkami či telefony.

Raritou je také výtah, jenž je zároveň kanceláří ředitele společnosti. Architektonický návrh počítal s tím, že se ředitel bude moci mezi jednotlivými patry přesouvat s plně zařízenou kanceláří, a to včetně telefonu a umyvadla. Jan Antonín Baťa ji však nikdy nevyužil, neboť přišla okupace a v roce 1939 musel odejít s rodinou do USA.

Při bombardování Zlína mrakodrap unikl zkáze a až do přelomu tisíciletí zde sídlilo centrum řízení výroby, vývoje a prodeje obuvi. Celková rekonstrukce proběhla v roce 2004 a od té doby je budova sídlem Krajského úřadu Zlínského kraje. V nižších patrech se nachází restaurace či expoziční plochy, ve vyšších podlažích jsou kanceláře úřadu a na nejvyšším patře najdeme oblíbenou kavárnu s vyhlídkovou plošinou.

Foto: Systém pro přepravu lešení Alimak STS 300 šetří čas při nejen montáži či demontáži lešení, ale i při nakládání a vykládání jednotlivých dílců lešení.

Rekonstrukce obvodového pláště

V roce 2022 došlo k pádu několika uvolněných cihel z fasády výškového domu. To byl vážný problém, který vyvolal obavy o bezpečnost a ochranu fasády této národní kulturní památky. Kraj proto rozhodl o celkové opravě obvodového pláště objektu a střech. Lešení pro tuto náročnou rekonstrukci vysokopodlažní budovy dodala společnost PERI, která je jedním z největších výrobců bednění a lešení na světě.

Požadavky na bezpečnost při práci ve výškách jsou vysoké. Lešení sahající do výšky 78 m zajistilo bezpečný pohyb pracovníků při opravách obkladu, defektních míst, břízolitových částí fasády a parapetů oken. „Kromě fasádního lešení PERI UP Easy dodalo PERI na stavbu také revoluční systém v přepravě lešení Alimak STS 300, jenž umožňuje montáž a demontáž lešení s minimálním zaneprázdněním stavebních výtahů,“ říká Jan Veselý, manažer firmy PERI.

Stavba velkého množství lešení okolo celého objektu probíhala v devíti etapách. A právě množství lešení se stalo hlavním kritériem při výběru dodavatele. Koordinaci návozů lešení podle daného harmonogramu či vyřešení založení na přístavbách odvedla společnost PERI nejen díky zapojení jejich šéfmontéra přímo na stavbě velmi dobře.

Cihlová fasáda mrakodrapu je opravena a již nehrozí nebezpečí padajících částí. Zásluhu na dobře odvedené práci má nejen koordinace na stavbě, ale i ukázková spolupráce mezi zákazníkem a dodavateli.

Použité produkty:

Fasádní lešení PERI UP Easy celkem 19 000 m²

Modulové lešení PERI UP Flex pro ochranné koridory, zavěšené lešení a podpěrné konstrukce

Systém pro přepravu lešení Alimak STS 300

 

 

  • Země: Česká republika
  • Město: Zlín
  • Adresa:: tř. Tomáše Bati 21, 760 01 Zlín 1
  • Klient: Zlínstav a.s.
  • Projekt rekonstrukce obvodového pláště: 2023
  • Realizace rekonstrukce obvodového pláště: 2024
  • Dodavatel lešení: PERI, spol. s.r.o
  • Metoda výstavby: Fasádní lešení PERI UP
  • Výška lešení: 78 m
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 2. 7. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři