Pojítkem celého interiéru se stala všudypřítomná hnědá barva v několika odstínech. (0,5 studio, Sandwich Rodeo) Foto: Jan Zima
Architektura / interiér

Sendvič na talíři a polstrované kóje. Bistro jako v Americe vzniklo v Praze na Letné

Sendvič s pálivým smaženým kuřetem, krevetová rolka a bageta s grilovaným boloňským salámem. Nové bistro Sandwich Rodeo, oblečené do hnědé barvy, nabízí chutě i design amerických podniků ze 70. let.

Viktorie Majoberová , 11. 7. 2024

Na Letné si získává oblibu nový podnik zvaný Sandwich Rodeo. Americká estetika se zde propisuje jak do chuti jídla, tak do podoby celého interiéru. Sám majitel podniku, Tomáš Oujezdský, Ameriku procestoval a sesbíral tam inspiraci.

Sendvič s pálivým smaženým kuřetem, hovězí toast s grilovanou cibulí, krevetovou rolku, bagetu s grilovaným boloňským salámem a sýrem anebo rybí polévku se zeleninou. K pití naturální víno, kraftové pivo nebo koktejl. Objednáte si tu jídlo inspirované od New Yorku po New Orleans. K obědu, ke svačině nebo k večeři. Kde?

Sandwich Rodeo vzniklo místo legendárních domácích potřeb, které se nacházely v Praze na Letné v ulici Milady Horákové. Majitelka, která obchod dlouhodobě provozovala, se rozhodla zavřít po covidu, když se přestal vyplácet. Jedná se o činžovní dům z 19. století, který od 80. let neprošel rekonstrukcí. Bez výrazných dispozičních změn se nyní podařilo prostor rozdělit na komfortní kuchyni a lokál, a interiér předesignovat.

Foto: Vstupní část je „na stojáka“ u pultu.

Na návštěvu do Rodea

Když vyrazíte na něco dobrého do Sandwich Rodea, do podniku vstoupíte hlavním vstupem, který je umístěn na nároží ulice Kamenická a Milady Horákové. Ocitnete se ve vnitřním prostoru, který je rozdělen do několika úseků a nabízí různé formy sezení.

Vstupní část je „na stojáka“ u pultu. Vše plynule navazuje na úsek baru a otevřené kuchyně. Těžiště bistra tvoří hlavní prosklený prostor. V této části působí okna jako výlohy, které se otevírají do rušné ulice Milady Horákové. Zde si posedíte v polstrovaných kójích, které se nejvíce podílí na americké vizuální atmosféře celého podniku. Nabízí také míru soukromí v poměrně malém prostoru pro návštěvníky. Stísněně si tu však připadat nebudete. Koncová pohledová stěna je obložena zrcadlem, které celé bistro opticky zvětšuje.

Foto: Posedíte si v polstrovaných kójích, které se nejvíce podílí na americké vizuální atmosféře celého podniku. Nabízí také míru soukromí v poměrně malém prostoru pro návštěvníky.

„Cílem bylo navrhnout dřevem obloženou "zašívárnu", která evokuje propojení několika atmosfér: amerického bistra, lobby hotelu nebo skautskou klubovnu.“ Tak popisují atmosféru, které chtěli docílit, architekti ze studia 0,5 společně s majitelem Tomášem Oujezdským.

Pojítkem celého interiéru se stala všudypřítomná hnědá barva v několika odstínech. Hnědá se objevuje na mořeném soklu z masivního dřeva, obkladech stěn z mořených dřevěných desek, na keramických obkladech toalet a natřeném lesklém stropě.

Kromě nových prvků dává bistru tvář také původní mramorová podlaha z 80. let, které se přezdívá "tlačenka." Ta byla citlivě repasována a doplněna. Dalším výrazným materiálem, který se ozývá napříč celým interiérem v podobě stolů a různých detailů, je nerez. Ten odkazuje na estetiku 80. let a funguje jako materiálové pojítko s otevřenou kuchyní.

Foto: Díky intenzivní spolupráci investora se podařilo vytvořit komplexní interiér, kde v harmonii funguje architektura i s jídelním lístkem.

Spolupráce mezi investorem a architekty byla výjimečně intenzivní. Společně se podíleli na procesu návrhu od začátku do konce, od první vize po jednotlivé detaily. Díky tomu se podařilo vytvořit komplexní interiér, kde v harmonii funguje architektura i s jídelním lístkem. Jedná se již o třetí spolupráci majitele Tomáše Oujezdského a architektonického studia 0,5. Nový podnik se tak stal dalším americkým gastronomickým bodem v Praze. „Starší sourozenci“ jsou Mr. HotDog, soused Sandwich Rodea, a bistro Big Smokers, které najdete v ulici Dělnická taktéž v Holešovicích.

  • Autoři: Vít Svoboda, Pavel Nový
  • Ateliér: 0,5 Studio
  • Spolupráce: Tereza Říhová, Jitka Mácová
  • Země: Česká republika
  • Fotograf: Jan Zima
  • Město: Praha
  • Adresa:: Kamenická 24, Praha 7
  • Realizace: 2023

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři