Architektura / interiér

S poctou k řemeslu. V libereckém klenotnictví jsou šperky i nábytek vyrobený v Česku

Zlatnictví Danfil v Liberci podle návrhu Martiny Krtičkové Foto: SYMA Living

Navrhnout showroom klenotnictví je specifický úkol. Kromě toho, že by charakter jeho interiérů měl podtrhovat designy a řemeslné zpracování šperků, musí jim taky poskytovat patřičnou ochranu i prezentaci. Bezpečnostní vitríny i ztvárnění celého libereckého klenotnictví navrhla architektka ve spolupráci s českým výrobcem nábytku.

EARCH.CZ , 18. 7. 2024 / Advertorial

České klenotnictví Danfil se jmenuje po dvou bratrech – Danielovi a Filipovi Horákových – kteří ve své rodině patří již k nekolikáté generaci libereckých zlatníků. Pro svou práci si předsevzali, že šperky budou vyrábět ručně, kvalitně a stále ve městě, z něhož pochází.

Foto: Showroom klenotnictví Danfil se nachází v historickém centru Liberce.

Původně měla společnost Danfil malý showroom na okraji Liberce, kam se bylo možné na šperky zajít osobně podívat nebo se domluvit na individuální schůzce. Prostory však již po letech přestaly stačit, značka se ještě více etablovala a její šperky se staly populárními. Majitelé klenotnické značky proto přistoupili k velkému kroku, rozhodli se vybudovat showroom nový, větší, a navíc přímo v historickém centru města, kde jsou na očích místním i návštěvníkům Liberce.

Foto: Interiéry klenotnictví jsou navrženy v ladění do barev, které vycházejí z palety brandu Danfil Jewellery.

Prostory zlatnictví měly být reprezentativní, současně ale taky obsáhnout celou řadu funkcí. Primárním požadavkem bylo, aby zde mohly být šperky bezpečně vystavené, připravené k vyzkoušení i prodeji – prostoru proto dominují na míru vyrobené vitríny. Součástí jsou však taky prostory pro individuální schůzky, kreativní procesy a jednání, a dokonce i piercingové studio.

Od stavebních úprav po nejmenší detaily

Showroom šperkařství Danfil se nachází v historickém domě na Malém náměstí, který před časem prošel kompletní rekonstrukcí. Prostory tak byly už před tím, než si je zlatnictví pronajalo, v dobrém stavu. Nějaké stavební úpravy však bylo potřeba provést i tak. Jednalo se hlavně o změny elektrorozvodů, úpravy sádrokartonů a omítek – výsledek totiž měl být naprosto precizní.

Investoři si od realizace přáli docílit exkluzivního vzhledu. Pro kompletní návrh interiérů oslovili Martinu Krtičkovou, ta pro realizaci připravila dokumentaci od stavebních úprav až po finální vzhled. V její gesci bylo tedy jak dispoziční uspořádání, tak i ty nejmenší detaily včetně těch na nábytkovém vybavení. Interiéry klenotnictví navrhla do barev, které vycházejí z palety brandu Danfil Jewellery. V hlavní části zlatnictví dominuje béžová barva, do těch pro individuální jednání se propsala světlá růžová. Propojujícím prvkem obou podlaží je tmavé dřevo.

Foto: Prostor pro individuální schůzky je vybaven stoly v atypickém tvaru s podsvícením, do kterých jsou zabudované trezory a další šuplíky pro obsluhu.

Vybavení na míru

Architektka Martina Krtičková na realizaci klenotnictví Danfil spolupracovala s českou firmou SYMA Living, která se specializuje na tvorbu atypických interiérů v propojení s architekty a interiérovými designéry. Interiéry tak vybavil nábytek navržený a vyrobený na míru, takže bylo docíleno zcela individuálního řešení.

Co se prostorového uspořádání týče, má showroom několik zajímavostí – ačkoliv se jedná o prostor na jednom podlaží, podařilo se do něj, díky vysokým stropům, vnést mezipatro. To přidalo potřebnou užitnou plochu, prostor ale zároveň nezahltilo. Nahoru se dá vystoupat po schodišti za recepčním pultem, ocitnete se zde přímo pod odhalenými klenbami historického domu.

Foto: Jelikož měl prostor vysoké stropy, navrhla do něj architekta mezipatro - slouží pro schůzky týmu Danfil.

Klenotnictví Danfil má pod nimi místo pro společné setkávání, konají se zde jednání a promýšlejí se designy nových šperků. Mezipatro je atraktivní taky ze spodního pohledu, tedy z veřejných prostor klenotnictví, je obloženo kovolaminátem Homapal, který na sobě má dekor kapek na vodní hladině.

Z hlediska dispozičních úprav bylo dalším úkolem vybudování piercingového studia, které by poskytovalo co největší soukromí, současně ale stále bylo přímou součástí showroomu. Piercingové studio je v něm situované za příčky z tmavého dřeva. Do jedné je zasazeno velké prosklení s vloženými květinami, kterým proniká přirozené světlo. Díky potažení pískovou fólií je však pouze průsvitné, zabraňuje tedy přímým pohledům dovnitř.

Foto: Prosklení s vloženými květinami propouští denní světlo do piercingového studia.

Firma SYMA Living nábytkové vybavení zhotovila z MDF desek s různými povrchovými úpravami. Veškeré bezpečnostní vitríny jsou provedeny v hlubokém matu. Na recepci a v prostorách pro soukromé schůzky bylo naopak pracováno s povrchy lesklými. Za pozornost stojí taky stoly v atypickém tvaru s podsvícením, do kterých jsou zabudované trezory a další šuplíky pro obsluhu.

  • Autoři: M.A. Martina Krtičková
  • Země: Česká republika
  • Adresa:: Malé náměstí 292/5, 460 01 Liberec
  • Dodavatel vybavení na míru: SYMA Living
  • Investor: Zlatnictví a Piercingové studio Liberec | Danfil.cz

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři