Architekti z 0,5 Studia navrhli dvoupodlažní dřevostavbu, která je vynesena do požadované výšky na dvou betonových podstavách. Foto: Peter Fabo
Architektura / rodinné domy

Rodinný dům připravený na velkou vodu. Stojí hned vedle řeky Berounky

Architekti navrhli novostavbu v záplavové oblasti, ale majitelé se povodně bát nemusí. Obytné patro „levituje“ nad hladinou stoleté vody.

Viktorie Majoberová , 9. 10. 2024

U Berounky vyrostl nový rodinný dům, nikdo mu ale neřekne jinak, než „most“. Jelikož novostavba stojí v záplavové oblasti řeky, hlavní výzvou a úkolem architektů bylo umístit obytné plochy nad úroveň stoleté vody. Jak tento problém vyřešili?

Architekti z 0,5 Studia navrhli dvoupodlažní dřevostavbu, která je vynesena do požadované výšky na dvou betonových podstavách. Jednoduše řešeno, je to takový rodinný domek, jehož obytné patro stojí na dvou vysokých betonových „nohách“. „Toto řešení nejen zajišťuje ochranu domu před povodněmi, ale také vytváří výrazný architektonický prvek a krytý venkovní prostor mezi podstavami,“ vysvětluje 0,5 Studio.

Foto: Rodinný dům stojí v zahradě s divokým sadem. Jen kousek od řeky Berounky. 

Když si odmyslíme dvě betonové „nohy“, tak vypadá rodinný dům poměrně tradičně. Sedlová střecha a horizontální dřevěný obklad ladí s okolní zástavbou a krajinou Řevnic. Novostavba je charakteristická především svojí jasnou dramaturgií objemů, symetrická hmota posazená na dvou identických kvádrech. Ale také barevností rámů oken, architekti zvolili výraznou červenou a světle modrou.

Výrazným prvkem v exteriéru je i členění fasády. Jižní fasáda je prosklená dlouhým pásovým oknem, které poskytuje výhled do zahrady a okolí, zatímco na severní fasádě najdeme pouze dvě malá okna. V této části domu se nachází chodba a jiné zázemí domu.

Rodinný život orientovaný na jih

Obytné patro je prostorné, navržené o dispozici 5+kk. Uvnitř domu najdeme dvě koupelny, chill out zónou ve zvýšeném patře a dětské pokoje, které jsou vybaveny mezipatry na spaní. „Všechny obytné místnosti jsou orientovány na jih a procházejí podél pásového okna, které propojuje celý dům se zahradou,“ říkají architekti.

Foto: Dětské pokoje mají navržené speciální mezipatro, kde si můžou děti hrát.

Dvě betonové podstavy, dvě „nohy“ v přízemním patře slouží jako vstupní hala se schodištěm a šatnou, a druhá obsahuje pracovnu a sklad. Když vyjdete po schodišti do prvního patra, ocitnete se v chodbě, která propojuje čtyři pokoje, obytnou místnost a dvě koupelny. A co je umístěno mezi vstupními kvádry v exteriéru? Nachází se zde krytý průchod, který funguje jako zastřešené stinné místo pro letní posezení.

Betonové tvárnice a „fotovoltaika“ na střeše

Co se týká konstrukčního řešení stavby, architekti to vyřešili takto: „Konstrukce domu je založena na dvou nosných systémech. Betonové podstavy v přízemí jsou tvořeny nosnými prvky z betonových tvárnic, které zajišťují stabilitu a odolnost vůči záplavám. Dřevěná část domu je postavena na podélných lepených průvlacích o rozponu 7,5 metru s konzolami o délce 3,2 metru, které dodávají stavbě lehkost a dynamiku. Krov i stěny jsou ze sloupkové konstrukce, a krokve jsou vyneseny na lepených dřevěných pozednicích a vrcholové vaznici. Dům je velmi dobře zateplen, což zvyšuje jeho energetickou účinnost.“

Technologické vybavení zahrnuje tepelné čerpadlo vzduch/voda, které zajišťuje vytápění a ohřev teplé vody. Vnitřní komfort zvyšuje podlahové topení a větrání s rekuperací. Fotovoltaické panely na střeše přispívají ke kompenzaci spotřeby elektrické energie, což přibližuje dům k energetické soběstačnosti.

Anglický trávník a jablečný sad v zahradě

Zahrada domu je natolik rozsáhlá, že se do ní vešly dvě různé atmosféry. V blízkosti domu je upravená pro každodenní potřeby rodiny, zatímco ve vzdálenější části od novostavby má divoký charakter. Nachází se tam sad s ovocnými stromy. Samotní architekti říkají, že: „tento přechod z kultivovaného prostoru k přírodní krajině dokonale doplňuje celkový koncept domu.“

  • Autoři: Pavel Nový, Vít Svoboda
  • Ateliér: 0,5 Studio
  • Spolupráce: Chytrý dům s.r.o.
  • Země: Česká republika
  • Město: Řevnice
  • Projekt: 2020
  • Realizace: 2022–2023
  • Projekt a realizace:: Chytrý dům s.r.o
  • Fotograf: Peter Fabo
  • Terasa: 45 m²
  • Plocha patra: 110 m²

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři