Bohužel mělo město pouhou vizi, ale žádný vhodný pozemek. Ten pro Řevnice nakonec zakoupili soukromníci a zdejší rodáci, rodina Zuskova.  Foto: Alex Shoots Buildings
Architektura / občanské stavby

Rodina z Řevnic postavila novou halu pro základní školu, a celé město má kde sportovat

Manželé Zuskovi odešli z Řevnic do světa, a teď ve svém rodišti nechali vybudovat sportovní halu. Je to soukromý projekt, ale slouží všem.

Viktorie Majoberová , 3. 7. 2024

Základní škola v Řevnicích dlouho postrádala zázemí pro sportovní aktivity žáků. Nejen škola, ale celé město má občany se sportovním duchem, kteří se při sportu neměli kde potkávat. A tak vznikla poptávka po nové sportovní hale. Bohužel mělo město pouhou vizi, ale žádný vhodný pozemek. Ten pro Řevnice nakonec zakoupili soukromníci a zdejší rodáci, rodina Zuskova. 

Manželé Zuskovi sice žijí v zahraničí, ale do Řevnic se rádi vracejí a přispívají k městskému rozvoji. Kromě zakoupení pozemku také financovali výstavbu celé haly a část přilehlého venkovního sportoviště. Za projektem a ideou stojí především jejich zeť, Josef Svoboda, taktéž místní rodák a rezident. Ten byl přítomný u celého procesu v roli investora a díky němu se z vize stala realita. Pan Svoboda je oficiálně uváděný majitel sportoviště, nicméně sepsal nájemní smlouvu se základní školou na 30 let dopředu, aby bylo jisté, že tam žáci budou moci cvičit. 

Foto: Vstup do haly je prosklený, světlý, umístěný východně od hlavní části vnitřního sportoviště. Hlavní vstupní prostor tvoří pobytové schodiště, odkud se návštěvníkům nabízí výhledy na hřebeny Brd. 

Nová hala je součástí školního kampusu, ale slouží i celému městu. Přes den je to zázemí pro výuku tělocviku, ale hned odpoledne ho používají i ostatní - organizuje se tu spousta sportovních aktivit pro dospělé i děti. Společně s atletickým oválem a venkovním sportovištěm to je velmi moderní a nadprůměrně vybavené sportoviště areálu školy. 

S respektem k okolní zástavbě

Novostavba vyplnila prázdný pozemek mezi Lidovým domem a novou přístavbou základní školy. Nechce křičet, ani být solitérkou. Naopak se snaží co nejvíce zapadnout do husté rezidenční zástavby, ve které se nachází. Autoři se proto rozhodli pro zaoblené tvary objemu v exteriéru. Podle nich tak hmota domu působí drobněji. Chtěli tím docílit především toho, aby dům o rozměrech 45x25x10 m co nejvíce splynul s okolím. 

Vstup do haly je prosklený, světlý, umístěný východně od hlavní části vnitřního sportoviště. Hlavní vstupní prostor tvoří pobytové schodiště, odkud se návštěvníkům nabízí výhledy na hřebeny Brd. Na tento vstup navazuje nižší část stavby, obslužné křídlo. V téhle části jsou umístěny veškeré šatny, společně s klubovnou a kotelnou. Hala je také přístupná přímo ze školy pro žáky a žákyně, a to podzemní chodbou. 

Foto: Vnitřní sportoviště je navrženo jako jeden veliký prostor, který lze předělit sítěmi na tři menší tělocvičny.

Vnitřní sportoviště je navrženo jako jeden veliký prostor, který lze předělit sítěmi na tři menší tělocvičny. Do každé z nich je možné vstoupit přímo z obslužné chodby tak, aby se návštěvníci a školáci navzájem nerušili. Každá tělocvična má svoji spodní a horní tribunu, a také sklad. I nářaďovna je přístupná ze všech částí sportovního prostoru. 

Autoři návrhu ze studia Grido říkají: „Interiér je navržen „spartánsky“.“  Studené barevné odstíny, přiznané technologie a surové materiály. Rámy oken architekti vybrali hliníkové v šedivé barvě. Studený charakter vyvažuje dřevo, které můžeme pozorovat napříč celým interiérem. Podlaha je z dřevěných palubovek, také strop je pokrytý dřevěným obkladem. Veškeré zdi haly jsou obložené akustickými dřevěnými latěmi, pod kterými se schovává tlumivý absorbér. 

Josef Svoboda je sám vášnivý sportovec, který se snaží umožnit sportovat lidem v celém regionu Řevnic. Díky štědrému investorovi a citlivé práci architektů z ateliéru Grido mají Řevnice nové komunitní místo, kde místní děti i dospělí tráví čas. 

  • Autoři: Ing.arch. Peter Sticzay-Gromski, Bc. Jan Horký
  • Ateliér: Grido
  • Spolupráce: Ing.arch. Sebastian Sticzay
  • Země: Česká republika
  • Město: Řevnice
  • Adresa:: Školní 1273/1273
  • Fotograf: Alex shoots buildings
  • Realizace: 2023

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři