Nádraží ve Vsetíně má nové přístřešky. Foto: Julius Filip
Architektura / industriální a technické stavby

Revoluce na nádraží. Ve Vsetíně mají nový dopravní terminál

Ve Vsetíně mají místo starého nádraží nové – menší, přehlednější, s novými přístřešky a napojené na ostatní druhy dopravy.

EGOÉ , 16. 7. 2024 / Advertorial

Modernizovaná železniční stanice, nový dopravní terminál, parkovací dům, věže pro jízdní kola. K tomu podchody a komunikace. Ve Vsetíně je teď všechno jinak. Jde o výsledek několika investic, jejich rozsah nemá v historii města obdobu.

Foto: Nový přístřešek. Latě navazují na laťování na budově nádraží.

Staré nádraží sloužilo 138 let od dob Rakouska-Uherska a bylo už značně zchátralé. Přesto jeho demolici před rokem přihlíželo celé město, a mnozí staré budovy litovali. Nicméně nyní má už Vsetín nový terminál. Má tři podlaží a čeká se tu na vlaky i autobusy. V podzemí je také parkoviště, kde lze odstavit vůz a dále pokračovat veřejnou dopravou. V prostoru před nádražím má vzniknout nákupní centrum, které využije tok cestujících, a zároveň jim nabídne možnost nákupu a občerstvení.

Na proměně se podílela i firma Egoé – formou zastřešení nástupišť nebo dodávkou protihlukových stěn a mobiliáře. Navrhli, vyrobili a postavili několik zastřešení. To největší má portálové uspořádání a střechu ve tvaru písmene W. Navazuje na budovu terminálu, na svém konci je pak oboustranné, přičemž z jedné hrany kryje nástupní místa do autobusu. Návaznost na nádraží je i v designu, cestující chrání stejné latě, jaké stíní i výpravní budovu.

Foto: Pohodlí přístřešků závisí na detailech - například, aby všude byly lavičky a koše.


Dále vzniklo ostrovní nástupiště. Jde o klasickou vlaštovku nesenou jednou řadou sloupů. Barevné ztvárnění podhledu má evokovat stromořadí, s podobným motivem Egoé již dříve pracovalo v případě stanic Čelákovice a Praha-Zahradní Město. Střecha má tvar písmena V. Z výroby v Bílovicích putovaly do Vsetína také protihlukové panely z pryžového recyklátu, prvky drážního mobiliáře a zastřešení podchodů.

SPONZOR

  • autor: EGOÉ *
  • publikováno: * 16. 7. 2024

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři