Architektura / občanské stavby

Přívětivá nemocnice díky decentním barvám. V pavilonu urgentního příjmu a chirurgických oborů Pardubické nemocnice pomáhají barvy s orientací

Pardubický kraj má nový pavilon urgentního příjmu. V orientaci zde pomáhají barvy. Foto: Nemocnice Pardubického kraje, PENTA PROJEKT

Modrá, zelená, oranžová – pro každé patro jedna pastelová barva. Keramické obklady vyhověly množstvím odstínů i parametry pro zdravotnické zařízení. Například moderní interiér je tak trendově „odbarvený“. Jemnější odstíny pomáhají pacientům cítit se zde příjemně, nejsou agresivní ani rušivé.

RAKO , 25. 6. 2024 / Advertorial

Podle slov autora interiérů architekta Martina Fraňka ze společnosti PENTA PROJEKT s.r.o. se snaží stavba reflektovat dobu svého vzniku. Keramické obklady jemných barev, i těch neutrálních, dodala do nového pavilonu česká značka RAKO.

Nový pavilon urgentního příjmu a chirurgických oborů vyrostl uprostřed areálu Pardubické nemocnice na jižním okraji města. Osmipodlažní budova s centrálním atriem a heliportem na střeše poskytuje zázemí jak novým provozům, tak těm stávajícím, například chirurgickým, které se sem přesunuly z jiných budov v areálu. Koncept nového pavilonu vychází z návrhů jihlavské společnosti PENTA PROJEKT s.r.o. vedené architektem Jaromírem Homolkou, který je zároveň autorem stavby.

Foto: Objekt má vnitřní atrium, které obklopují jednotlivá oddělení.

„Projekt zdravotnické stavby je z hlediska typologie staveb složitý a technicky náročný, nemocnice jsou jedny z nejnáročnějších, vysoce specializovaných provozů,“ přibližuje rozsah projektu Ing. arch. Martin Franěk. Při přípravě koncepce je třeba znát organismus nemocnice, vědět, jak provozní procesy fungují, zvážit vývoj areálu v dalších deseti, dvaceti letech.

Výhodná centralizace

Zatímco Pardubická nemocnice je spíše pavilonového typu, nový objekt směřuje k centralizaci některých provozů. „Vnitřní atrium obklopují v patrech jednotlivá oddělení. Výsledná stavba je kompaktní, což je výhodné např. z hlediska energetiky,“ vysvětluje architekt Franěk.

Orientaci ve vícepatrovém objektu napomáhají barvy, které jsou v souladu s aktuálními trendy. „Stavby z 90. let jsou mnohdy velmi výrazně barevné, se sytými odstíny a mnoha barevnými kombinacemi. To je z dnešního pohledu příliš,“ říká Martin Franěk. Každá stavba podle něj odpovídá době svého vzniku. Postupné zjednodušování se týká nejen exteriérů, ale také interiérů, v nich pak nejen keramických obkladů, ale také podlahovin, výmaleb, nebo designu nábytku. Tlumení a zjednodušování však nevede k bílé, ale spíše k jemným odstínům, pastelovým barvám, které nepůsobí agresivně a nenápadně interiérem provázejí. „Nezříkáme se barev, ale snažíme se je používat tam, kde to má smysl,“ dodává Martin Franěk.

Foto: Keramické obklady dodala do pavilonu urgentního příjmu česká společnost RAKO.

Barvy jako základ orientačního systému

V Pavilonu urgentního příjmu a chirurgických oborů jsou barvami odlišena jednotlivá patra. Sedm nadzemních podlaží znamenalo sladit veškeré interiéry do sedmi barevných odstínů. „V tomto směru jsme velmi ocenili nabídku české značky RAKO, která v sérii Color One nabízí nejen řadu sytých, ale i jemných barev. Keramické obklady RAKO tak nakonec najdou uživatelé ve všech sedmi patrech objektu,“ dodává Martin Franěk.

Koupelny v pokojích mají vždy tři stěny obložené světle béžovým keramickým obkladem a jedna stěna reflektuje barvu patra. Aby plocha nepůsobila jednotvárně, střídají se zde obkládačky s lesklým a matným povrchem. „Lesk a mat tvoří při pohledu pod určitým úhlem dekor, na stěně se něco děje. Toto oživení je zajímavé, ale není obtěžující,“ vysvětluje architekt.

Odolnost materiálů

U zdravotnických objektů je kladen velký důraz na vlastnosti všech použitých materiálů. V patrech s ambulancemi se pohybují stovky lidí denně, dezinfekční prostředky používané ve zdravotnictví jsou často agresivní chemické látky. Klíčová je tak chemická a mechanická odolnost. Další zásadní technický limit mnoha materiálů jsou požadavky na požární bezpečnost. „Zdravotnické stavby mají velmi přísné požární předpisy, které v mnoha případech zásadně omezují hořlavost používaných materiálů. Keramický obklad tyto vlastnosti přirozeně má,“ dodává Martin Franěk.

Dalším ze základních požadavků je bezpečnost, tedy protiskluznost podlah. Ta je v zaměstnanecké části pavilonu zajištěna dle norem na úrovni R10/B v podobě béžových dlaždic formátu 60 x 60 cm série Extra od RAKO. „Extra nabízí povrch s protiskluzností R10/B, který je zároveň dobře čistitelný. Velkoformátové řešení 60 x 60 cm pak vychází vstříc požadavkům hygieny na minimalizaci spár podlahy, ve kterých se drží nečistoty, hůře se udržují a dezinfikují,“ podotýká Martin Franěk.

První zkušenosti

A jaké jsou první reakce pacientů a návštěvníků? Líbí se velké atrium se zelení a klidovými zónami, které po vstupu působí příjemně vzdušně. Pavilon se tak netváří prvoplánově jako nemocnice. I proto, že se zde nachází také bistro, nebo posezení. „Nezavděčíte se všem,“ říká architekt Franěk a pokračuje: „Sestřička pracující na modrém patře nemusí mít modrou ráda, raději by pracovala na žlutém. Ale zaměstnanec tam dnes je, zítra není. My se snažíme o nadčasové interiéry, protože musí fungovat dvacet, pětadvacet let beze změny. I díky tomu převažují kladné reakce a věřím, že i investor je spokojený a zůstane tomu tak i v budoucnu.“

  • Autoři: Martin Franěk
  • Ateliér: PENTA PROJEKT, s.r.o.
  • Země: Česká republika
  • Město: Pardubice
  • Zastavěná plocha: 4 340 m²
  • Obestavěný prostor: 143 843 m³
  • Zahájení stavby: květen 2021
  • Zahájení provozu: březen 2024

SPONZOR

  • autor: RAKO *
  • publikováno: * 25. 6. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři