Park U Vody v Praze-Holešovicích od ateliéru YYYY Foto: Tom Šrejber
Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Praha má nový park. Je tu místo pro všechny, i pro trochu plevele

Dnes, 5. září 2024, se otevře nový pražský park. Nachází se v Holešovicích při břehu Vltavy a jmenuje se U Vody. Voda je pro něj ostatně hodně zásadní, někdy totiž vyšplhá tak vysoko, že oblast zatopí, jeho řešení by to ale mělo vydržet.

Adéla Vaculíková , 4. 9. 2024

Park U Vody je v aktivní záplavové oblasti, a proto v něčem vypadá jinak než ostatní městské parky. Najdeme tu hlavně odolný mobiliář, který neodnese a snad ani nepoškodí voda. Posedět si můžete na lavičkách z betonu nebo silných dřevěných pražců. Lampy, odpadkové koše či zábradlí jsou zase z kovu. Z estetického pohledu to park dělá industriálně hrubý. Což se ale hodí k jeho lokalitě.

Park U Vody se nachází v dolních Holešovicích kousek od tamních přístavů. Dodnes územím vedou zbytky tzv. holešovické přístavní dráhy, po které dříve jezdila vlečka mezi nádražím Praha-Bubny a Holešovickým přístavem. Na staré koleje i návěstidla tady narazíte i po přeměně dlouho nevyužívaného prostoru na park. Architektky z ateliéru krajinářské architektury YYYY se mu totiž přáli zachovat něco z jeho původní atmosféry. „Na rozdíl od svých starších bratrů nemá charakter romantických parků s vazbou na pražské centrum, ale nachází se na jeho periferii,“ říká k pozici parku architekta Tereza Rapsová.

Foto: Nový holešovický park U Vody je ve stálém kontaktu s Vltavou, když by bylo hodně vody, může ho i zatopit.

Jednou toho bude víc

To, že park navrhne právě ateliér YYYY, vyplynulo z výsledků otevřené architektonické soutěže v roce 2020. Porota tehdy jejich práci ocenila prvním místem a doporučila k rozpracování a realizaci. Ze vzdálenějšího pohledu je však park U vody součástí širšího záměru na postupnou proměnu celé tzv. Trojské kotliny – vedle břehů Holešovic a Troji do ní spadá taky Císařský ostrov.

Trojská kotlina by měla být „příměstským parkem“. Co to znamená, je vysvětleno na webu MČ Praha Troja takto: „Nejde tedy o údržbu zeleně nebo ochranu přírodních lokalit, ale také o vyvážený sociální, kulturní a ekonomický rozvoj v souladu s přírodou, který má přispívat ke zvyšování kvality života obyvatel metropole.“

Park U Vody je v tomto zatím největší realizací. Ačkoliv se jedná o park s provozním řádem, jeho podoba vychází především v rozvinutí vlastností, které měl prostor už předtím – když byl vágní a nezregulovaný. Vedle vlečky a zbytků návěstidel v parku potkáte taky kusy starých betonů, obrubníků a tak dále.

Foto: Nášlapy ze starých kusů betonů

Řeka a protipovodňová stěna jako hranice

Charakter místa určují různé faktory, z přírodních je to hlavně voda. Park se nachází mezi řekou a protipovodňovou stěnou, která chrání Holešovice před velkou vodou. Kdyby tedy voda stoupla, ocitne se park pod vodou. Naposledy bylo území zaplaveno v roce 2013.

Prostor dnešního parku U Vody je za stěnou do značné míry skrytý. „Donedávna to bylo místo, kde jste měli pocit, že se může téměř vše. Jak v tom negativním smyslu, ale i v tom pozitivním,“ popisuje Tereza Rapsová. A dodává, že ateliér YYYY chtěl místu zachovat jeho „svobodnost“ − třeba právě volbou střídmých materiálů a podoby mobiliáře anebo způsobem práce se zelení.

Pro někoho bude možná obtížné přijmout, že se zde nepočítá s dokonale posekanou trávou a některé kouty parku budou svévolně zarůstat. V parku U Vody bylo totiž určeno několik tzv. bezzásahových zón, ve kterých se už teď daří náletům a snad i různým živočichům. Park má taky řadu komponovaných částí, kde byly vysazeny rostliny, které odolají jak suchu, tak extrémnímu zamokření. Park se zkrátka bude sekat a prořezávat někde více, někde méně a někde vůbec. Působivé je to už teď, i když plný efekt se asi dostaví až po čase.

Foto: Už teď je v parku náletová zeleň nízká a vysoká.

Stačí intuice

Park U vody je kusem přírody v Praze, která snese městský nepořádek. Ačkoliv se to může zdát jako protimluv, opět to navazuje na původní vágnost prostoru, kde rostliny porůstaly všechno možné, včetně suti a odpadu. Dnes je to už místo značně zkulturněné a příjemné a funguje v něm sociální kontrola, lidé zde venčí psi, projíždějí na kole a procházejí se. Vstoupit se už nikdo nebojí.

Vágnost – tedy všeobecnou funkční nedefinovanost prostoru – vystřídala intuitivnost, což je opět něco, co ve srovnání třeba s direktivností, jistou míru svobody stále obsahuje. Intuitivní záležitostí ve městě je třeba jít se schovat před deštěm pod most anebo pod stromy do stínu. A přesně to v parku U Vody můžete udělat, svými pilíři se do něj zabodávají mosty hned dva – auty vytížený most Barikádníků a Holešovický železniční most. První jmenovaný současně přirozeně stíní houpačky pro děti. Dalším znakem intuitivnosti je, že se v parku dá bloumat po cestičkách, a přitom být pozvolna naváděn do jeho přirozených center, kde je jsou koncentrované příležitosti k posezení, sportování i setkání se u grilu nebo táboráku – téměř vždy ve stínu vzrostlých stromů.

V parku U Vody se tedy dá čas trávit řadou způsobů. Koho to na nové místo bude přitahovat, ukáže čas. Je přístupný od konce července, slavnostní otevření ho ale teprve čeká. Oficiální provoz zahájí zítra 5. září 2024, můžete se přijít podívat a prostor otestovat. Zatím to totiž vypadá, že si zde své místo najde opravdu každý.

  • Autoři: Tereza Rapsová, Alice Boušková, Martina Tománková, Marie McClellan, Marie Pourghasem, Tereza Lacigová
  • Ateliér: YYYY
  • Spolupráce: D Plus projektová a inženýrská a.s., Artlite Studio, Adam Baroš, Konstat s.r.o, Jan Albert Šturma
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha-Holešovice
  • Architektonická soutěž: 2020
  • Realizace: 2024
  • Plocha: 3 ha

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři