Opavská rodina vdechla objektu v tamější památkové zóně nový život. Foto: Ondřej Pavlačík
Architektura / administrativní stavby

Potomci původních majitelů vdechli nový život staletému obchodnímu domu

Stoletá budova na adrese Lazebnická 3 v centru Opavy se dočkala své renesance díky citlivé rekonstrukci, která využila dřevo jako hlavní stavební materiál. Tento dům nyní přitahuje pozornost nejen svou bohatou a pohnutou historií. Letos na něm vznikla dřevěná nástavba, která je v mnohém vzorem pro Prahu i další města bez rozdílu velikosti.

Kateřina Braunerová , 5. 8. 2024 / Advertorial

„Dům má dlouhou historii, která v sobě nese všechny hezké, ale i tragické stopy. Postavil ho můj pradědeček a jeho druhého navrácení se už nedožil. Dostala ho zpět jeho dcera, moje babička, a nyní se o něj s tátou staráme my. Je jediným hmatatelným odkazem naší, kdysi velké opavské rodiny,“ říká Klára Dvořáková, pravnučka původních majitelů.

Budova za první republiky patřila obchodnímu domu Herrmann & Vogel. Samotný dům v Lazebnické byl postaven roku 1929 dle návrhu architekta Ericha Geldnera jako podsklepená železo-betonová stavba, což bylo na svou dobu velmi pokrokové a téměř unikátní. Coby sklad s kancelářemi byla situována ve vnitrobloku hustě zastavěné části centra Opavy. Obchodní dům založil v roce 1910 Ervín Herrmann se svým přítelem Otto Vogelem, oba patřili k opavské židovské komunitě. Firma přežila první světovou válku i hospodářskou krizi na počátku 30. let, výrazně ji však zasáhl nástup totalitních režimů.

O budovu v Lazebnické přišli majitelé poprvé s nástupem nacismu, záhy pak podruhé s nástupem komunismu. Dům se vrátil zpět do rukou rodiny až po sametové revoluci. Dnes mu potomci rodiny vdechují nový život.

Zadání pro architekta bylo navrhnout nástavbu s terasami, díky kterým se nové patro mírně „utopí“ a stane se přirozenou součástí původního historického objektu, který se nachází v památkové zóně centra Opavy. Z toho plynul i striktní požadavek památkářů na střechu, která musí respektovat stávající obvod stavby, což se docílilo velkými přesahy střech nad terasami.

Foto: Nástavba díky přilehlým terasám nenarušuje ráz historického objektu v centru Opavy.

Nová dřevěná nástavba byla jasná volba

Architekti zvolili dřevěnou nástavbu ze tří důvodů – za prvé kvůli nejasné podobě spodní stavby a jejímu rozdílnému modulu oproti nástavbě, za druhé kvůli rychlosti a snaze o maximální stupeň prefabrikace a za třetí kvůli udržitelnosti, protože investorovi je dřevo víc než blízké. Celá nástavba je prefabrikovaná. Důvodů bylo víc – primárně šlo o časový limit. Město stanovilo časový limit výstavby pouze na jeden týden.

Nástavba má tři hlavní lodě, koncipované jako otevřené kancelářské prostory s rozponem až 8 m, uprostřed jsou pak technické místnosti, kuchyňky, vstupní chodba a sociální zázemí. Středová část byla řešena modulově a ostatní konstrukce prefabrikovány plošně. Konstrukci jednotlivých lodí tvoří prefabrikované rámy z BSH, které byly ihned po montáži zaskleny. Štítové stěny jsou z pohledových CLT panelů NOVATOP SOLID. Střešní elementy NOVATOP OPEN byly kompletně prefabrikované, včetně přesahů, vyplněné izolací a zakryté dřevovláknitou deskou, která je hydrofobní. Během montáže dřevěné konstrukce se nahoře na stavbě vyskládaly i okna a dveře. Montáž oken probíhala paralelně s montáží střechy, a to přímo do BSH rámů. Zasklení je fixní, bezrámové, což je značná finanční úspora, a velkým bonusem je krásný čistý design.

Foto: Jako konstrukční materiál nástavby zvolili architekti dřevo.

Podlahová izolace je více méně formální, ale ovlivňuje i vzduchovou neprůzvučnost skladby. Izolovalo se venku extrudovaným polystyrenem a na rošt se pokládaly segmenty modřínové terasy, které jsou snadno odnímatelné pro účely údržby. Uvnitř je použitá minerální izolace a následně speciální deska pro podlahové vytápění fermacell Therm25, navržená pro systém suché podlahy s integrovaným vedením trubek podlahového vytápění či chlazení – zde se budou využívat obě funkce. Po celém obvodu je instalační kanál široký 300 mm, kde je kompletně rozvedená kabeláž pro sítě a instalace, nad ním je odnímatelný poklop. I sloup v BSH rámu má uvnitř vertikální instalační kanál 10x10 cm, který vnikl slepením trámů ze 3 kusů (20+10+20 cm). Díky tomu lze snadno modifikovat dispozici prostor nebo začlenit nové sítě, které budou v budoucnu využívané.

Střešní elementy NOVATOP OPEN jsou vyrobeny ze spodní třívrstvé biodesky, která je vzduchotěsná a směrem do interiéru pohledová. Na ni jsou nalepené ztužující BSH hranoly, nesoucí rozpon, seříznuté směrem k přesahu. Díky seříznutí působí přesahy velmi subtilně.Dvouplášťová odvětrávaná střecha je v elementech vyplněná dřevovláknitou izolací pro lepší fázový posun, akumulaci i stavební akustiku. Záklop tvoří tvrdé hydrofobní dřevovláknité desky, a to zejména pro okamžitou pochůznost při montáži.

Střecha se přetáhla kvalitní difuzní folií, která umožňuje nulový spád a prokotvení. Na ni se pak kladly spádové klíny, připravené z dřevěných obdélníků, z nich každý následující byl o 3 mm nižší než předchozí. Je to pro výrobu jednodušší než vyrábět trojúhelníky, zároveň je možné pro jejich výrobu efektivně využít ořezy. Klíny byly zaklopeny třívrstvou deskou a na ni je natažená EPD folie.

Montáž střechy byla rychlá a přesná a stavbu se podařilo rychle uzavřít. Pouze spodní záklop přesahu střechy se dodělával na stavbě, aby pohledové podhledy z biodesky byly co nejvíc průběžné po celé délce teras. Nechybí síťky proti hmyzu a ptákům. Nadpraží tvoří překlad 280 mm, ne kvůli statice, ale pro uložení žaluziových boxů pro externí stínění oken. Na střeše se počítá s fotovoltaikou.

Foto: Vzdušným interiérům dominuje dřevo.

Interiér

Interiéru dominuje všudy přítomné dřevo. Pohledová kvalita NOVATOP odolává vzniku povrchových trhlin a u všech přiznaných panelů působí jednotně. Součástí jednoho moduly byla stěna SOLID olepená dubovou dýhou, která v sobě měla zároveň ztracené dveře, takže dekor dýhy je celistvý na celé ploše stěny. Dveře se pak jen truhlářsky opracovaly a zafrézovaly panty. Vše se přebrousilo a naolejovalo v rámci dokončovacích prací. Stejný dekor dýhy doprovází i další interiérové prvky v jedné ze tří kanceláří.

Ve většině místností jsou na stropě lokálně umístěné dřevěné akustické panely NOVATOP ACOUSTIC pro optimalizaci prostorové akustiky, zároveň jsou i výrazným designovým prvkem, se kterým architektka v celém konceptu od začátku počítala. Je jimi zaklopená 12 cm dutina na rozvod vzduchotechniky, která byla původně zvažovaná pouze u modulů. Nakonec se k tomuto řešení přistoupilo ve všech místnostech, díky čemuž je v nich cca 10 vyústek, které zajišťují zcela rovnoměrné a příjemné proudění vzduchu.

Závěrečná bilance

Nástavba na historickém domě je výzvou v mnoha ohledech, zároveň však nabízí příležitost zhodnotit stavbu, dodat jí nový rozměr a vytvořit prostor pro nové komerční prostory a bydlení i v zastavěných částech měst. V případě tohoto projektu se podařilo posunout celý dům blíže k udržitelnosti.

Tepelné čerpadlo, určené pro topení a chlazení nástavby, bude vytápět i patro s byty, stejně tak najde v jiných částech domu využití i dešťová voda a energie z plánovaných solárních panelů. Díky prefabrikaci a s ní související rychlosti výstavby se první nájemníci do kanceláří stěhovali již 9 měsíců po zahájení prací na původní střeše. Tento aspekt je významný i z pohledu návratnosti investice, která se u nástaveb obecně dá odhadnout na 8–15 let, a to v závislosti na projektu, lokalitě a výši nájmu.

Pokud se investor rozhoduje řešit novou střechu na takovém objektu, je ke zvážení, zda to nespojit s nástavbou. Celý tento proces bude složitější a delší, ale může získat nové prostory a stavbu architektonicky pozvednout. „V dřevěných nástavbách v centrech měst je budoucnost, protože nepotřebujete nový pozemek, nepřetížíte původní stavbu, zhodnotíte svou nemovitost o další nájemní prostory a zároveň získáte novou střechu, na kterou můžete dát solární panely,“ uzavírá téma Radek Oslizlo, technický specialista z NOVATOPu.

BOX: Odborná debata o technickém řešení nástaveb na historických budovách

V úterý 10. září 2024 zde proběhne debata zaměřená na materiálová a technická řešení nástaveb, již se zúčastní zástupci dřevěných řešení – NOVATOP a NEMA – a také společnost Unicont, specializující se na nástavby budované z cihel či porobetonu. Odborný program doplní společnost Aveton, zabývající se na nejvyšší úrovni prostorovou i stavební akustikou, a Fermacell, který představí téma požární bezpečnosti dřevostaveb. Akce je určena primárně pro architekty, projektanty, vedení měst a obcí i odbornou veřejnost. Průvodcem debaty bude Kateřina Eklová z týmu Rethink Architecture.

  • Autoři: David Wittassek
  • Ateliér: QARTA architektura
  • Země: Česká republika
  • Adresa:: Lazebnická 421/3, 746 01 Opava
  • Město: Opava
  • Fotograf: Ondřej Pavlačík a NOVATOP
  • Realizace: 2024
  • Projekt a konstrukce: NOVATOP (AGROP NOVA a.s.)
  • Statika: A2 Timber
  • Montáž konstrukce: Dřevostavby MC
  • Dokončovací práce v interiéru: KODE stavby
  • Návrh interiéru: Lenka Demetrovičová
  • autor: Kateřina Braunerová *
  • publikováno: * 5. 8. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři