Zdravotní zařízení, které splňuje všechny nároky na čistotu a provoz polikliniky, ale přesto nepůsobí stroze a chladně. Foto: Pure stuff studio
Architektura / interiér

Poliklinika, která není chladná ani bílá. I sterilní zdravotnický interiér může působit útulně

Vlídné a přátelské prostředí, taková je vize nové kliniky Health+. Interiér vystupuje z „bílého stereotypu“, kterým zdravotnická zařízení obvykle oplývají. Naopak vzbuzuje příjemné pocity hřejivosti a útulna.

Viktorie Majoberová , 18. 6. 2024

Zdravotní zařízení, které splňuje všechny nároky na čistotu a provoz polikliniky, ale přesto nepůsobí stroze a chladně. Taková je filozofie sítě soukromých poliklinik Health+. Odpovídá tomu i interiér v pobočce na pražské Brumlovce.

Soukromá síť poliklinik chce běžným zařízením konkurovat také tím, že se u nich klienti budou cítiti co nejlépe. Pacienti jsou v dobrých rukou lékařů, kteří k nim přistupují se zájmem a vlídností. Jejich filosofie se však projevuje nejen v přístupu personálu, ale také v prostředí a interiérech.

Foto: Po příchodu se ocitnete na recepci, která rozhodně nepůsobí jako klasická čekárna.

„Design interiérů zdravotnických zařízení je s ohledem na jejich specifické požadavky vždy velkou výzvou. Je třeba dbát na to, aby veškeré materiály byly snadno udržovatelné, omyvatelné a dezinfikovatelné. Stejně tak design nesmí zastínit samotný účel polikliniky a potřeby pacientů. Proto jsem při návrzích zvolila metodu HCD (Human Centered Design), která vychází z hlubokého porozumění lidských potřeb. Středobodem se tak pro mě stali lidé – zaměstnanci a klienti polikliniky, v nichž má prostor vyvolat pozitivní emoce,“ vysvětluje autorka interiéru, designérka Zuzana Bošková.

Procházka poliklinikou

Po příchodu se ocitnete na recepci, která rozhodně nepůsobí jako klasická čekárna. Připadáte si spíš jako v příjemném lounge. Hlavní roli obsadilo kožené sofa, která svým tvarem působí jako umělecký objekt. Na stěně se klikatí hravý nástěnný věšák, který připomíná křivku EKG.

Kolem zaoblené stěny se vine na míru vyrobená skříň. Dalšími výraznými prostorovými aktéry jsou křesílka od dánského designera Henrika Pedersena. Jako osvětlení místnosti vybrala autorka závěsné lampy ze Skandinávie a nástěnná svítidla od designera Georga Gisela.

Foto: Autorka interiéru se snažila především barevně sladit celý interiér a sanitární prvky doplnit o nadčasové kousky, které jsou jak estetické, tak praktické.

Volba základních materiálů se odvíjela od potřeb samotné polikliniky. Podlaha je kaučuková a stěny okolo toalet, veškerých umyvadel a některých dalších míst v ordinacích pokrývá stěrka na bázi zušlechtěného cementu, která je velmi dobře omyvatelná. Také tlumené barvy jako koňaková, krémová a hnědá uklidňují a tlumí obavy z lékařských zákroků víc než obvyklá nemocniční strohost.

Podoba nemocničního nábytku v ordinacích, různá lůžka a vyšetřovací křesla, je předem daná dostupnou nabídkou. Autorka interiéru se proto snažila především barevně sladit celý interiér a sanitární prvky doplnit o nadčasové kousky, které jsou jak estetické, tak praktické. To lze pozorovat například ve výběru kožených křesel pro pacienty. Nebo třeba u zásobníků na desinfekci, které jsou skryté uvnitř skříní, aby nerušily celkový vizuální dojem.

Krása a funkčnost v jednom

Není běžné, že by polikliniky měly svoji vlastní vizuální identitu. To ovšem neplatí pro Health+. Mají svůj vlastní grafický vizuál, který pracuje s výraznými barvami a organickými tvary. Na ty navázala i autorka architektonického řešení. Zaoblení se objevuje v prostorách recepce i v ordinacích, například v podobě zrcadel, nábytku či rohů stěn. Veškeré prvky výrazně zjemnily a zútulnily celý interiér.

Při čekání na zdravotní vyšetření si také můžete prohlédnout malou výstavu. Soukromá poliklinika je totiž součástí programu Vita Bene, v rámci kterého tu pravidelně vystavují díla vybraných umělců. Klienti si tak kromě pohodlí a občerstvení na recepci můžou vychutnat i malý kulturní zážitek.

Foto: Zdravotní zařízení, které splňuje všechny nároky na čistotu a provoz polikliniky, ale přesto nepůsobí stroze a chladně.

Ačkoliv bylo nutné se v rámci designu pohybovat v určitých mantinelech a velký důraz se kladl především na čistotu, v interiéru nepřevládá chladný minimalismus a nemocniční strohost. Autorce se podařilo vystoupit z řady běžných zdravotnických zařízení a poliklinika Health+ zkrátka dokazuje, že i na návštěvu u lékaře se lze těšit – zvlášť jste-li fanoušek dobré architektury.

  • Autoři: Zuzana Bošková
  • Spolupráce: Martina Procházková, Johana Rusková, Viktorie Majoberová
  • Země: Česká republika
  • Realizace: 2023
  • Investor: Poliklinika Health+
  • Fotograf: Pure stuff studio

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři