Tento byt může vypadat každý den úplně jinak. Večer máte v bytě tři samostatné ložnice, které se ráno přemění na jeden velký otevřený prostor. (CHYBIK+KRISTOF, Flexibilní bydlení) Foto: Alex Shoots Buildings
Architektura / interiér

Pohyblivý byt. V Olomouci si mohou změnit počet pokojů každý den

Veškeré příčky v tomto bytě nahradilo pár pohyblivých dýhových boxů. Nový byt je flexibilní a připravený reagovat na všechny změny, které přinese sám život.

Viktorie Majoberová , 20. 8. 2024

„V Olomouci se bydlí flexibilně,“ tak popisují svoji novou realizaci architekti ze studia CHYBIK + KRISTOF. Flexibilní tady není jen nadužívané slovo, studiu se podařilo naplnit jeho význam. Získali za to nominaci za Českou cenu za architekturu za rok 2024. Co se jim podařilo vytvořit?

Tento byt může vypadat každý den úplně jinak. Večer máte v bytě tři samostatné ložnice, které se ráno přemění na jeden velký otevřený prostor.

Foto: Veškeré příčky bytu nahradily čtyři pohyblivé dřevěné boxy. 

To je velmi svěží, uvolněný a současný typ dispozice, který dokazuje, že vnitřní členění bytů nemusí být pevně dané. Může se proměňovat dle vašich aktuálních potřeb.

Foto: Ať už členové rodiny potřebují část dne pracovat v odděleném kancelářském prostoru, odpoledne byt otevřít pro narozeninovou oslavu, nebo přidat další místnost pro nového člena rodiny. 

„Odstranili jsme všechny příčky bytu o dispozici 2+kk a nahradili je čtyřmi dřevěnými boxy,“ popisují svůj návrh architekti. Vznikla zcela otevřená dispozice, která umožňuje boxy pohybovat a rozčlenit byt až na čtyři oddělené pokoje různých charakterů. Uvnitř každého boxu je vyklápěcí postel a vestavěná skříň. Vysunutím jednoho z boxů vždy vzniká nová místnost, jeho zasunutím se prostor otevírá v prostorný celek, kde je maximálně využitý každý metr.

Technicky je to provedeno takto: do stropu a podlahy jsou integrované kolejnice, po kterých jezdí boxy na kolečkách. Součástí každého boxu je pak skládací příčka se skrytými panty a výklopný mechanismus s postelí. 

Foto: Celý byt je prostorný a připravený reagovat na aktuální potřeby obyvatel.

Čtvrtý box se nepohybuje, a je vyhrazený pro kuchyň a koupelnu. Jako materiál boxů byla vybrána dýha v různě barevných odstínech, kuchyňský box je z nich nejtmavší.

Nový byt v Olomouci dokazuje, že se prostředí může přizpůsobovat potřebám obyvatel. Ať už potřebují část dne pracovat v odděleném kancelářském prostoru, odpoledne byt otevřít pro narozeninovou oslavu, nebo přidat další místnost pro nového člena rodiny.

Experimenty s proměnlivou dispozicí se objevují v moderní architektuře už mnoho desetiletí, avšak v době nedostupného bydlení se zvyšuje jejich důležitost. Pohyblivý půdorys nabízí také odpověď na dynamický se měnící podmínky, které život přináší. Právě proto stojí realizace studia CHYBIK + KRISTOF za pozornost a získala nominaci na Českou cenu za architekturu.

  • Autoři: Ondřej Chybík, Michal Krištof, Ondřej Mundl, Andrea Rampasová, Martin Holý, Dávid Medzihorský, Karolina Rorat, Ewa Maniak
  • Ateliér: CHYBIK + KRISTOF
  • Země: Česká republika
  • Město: Olomouc
  • Realizace: 2023
  • Fotograf: Alex shoots buildings

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři