Do zelené barvy ho oblékli architekti a architektky ze studia NEUHAUSL HUNAL. Zvolili ji kvůli blízkosti Ďolíčku – fotbalového stadionu Bohemians. Foto: Radek Úlehla
Architektura / interiér

Pečené kuře u Bohemky. Bistro KRO ve Vršovicích má interiér v odstínu „fotbalové“ zelené

Prodejna pečiva, restaurace, kavárna a bar. To vše se vešlo do jednoho podniku v pražských Vršovicích. Má zelený interiér a bohatou nabídku.

Viktorie Majoberová , 4. 10. 2024

Možná jste se již zastavili v bistru KRO na snídani nebo kávu. Mají v Praze již čtyři pobočky a jedna se nachází ve Vršovicích. Hned po příchodu do interiéru zjistíte, že se prostor „zelená“… Do zelené barvy ho oblékli architekti a architektky ze studia NEUHÄUSL HUNAL. Zvolili ji kvůli blízkosti Ďolíčku – fotbalového stadionu Bohemians.

Zelená barva se propisuje jak do malých detailů, tak velkých ploch napříč celým interiérem. V první řadě je to keramické obložení baru a na toaletách. Čalounění dlouhé lavice v hlavním prostoru, ale i profilovaný tmavě zelený heraklit na stropě. „Příjemnou a přirozenou atmosféru prostoru dodává použití kombinace světlého dřeva a odstínů bílé. Spojujícím prvkem se zbytkem KROdiny zůstává použití linkrusty, speciální profilované omítky, s kohoutím vzorem na stěnách,“ dodávají architekti a architektky.

Foto: KRO je charakteristické velkými okny. Ty lze v letních dnech otevřít dokořán.

Velkou výzvou při řešení interiéru byly dva faktory. Tím prvním jsou výškové úrovně uvnitř podniku. Druhou výzvou se stal samotný provoz podniku, do interiéru se totiž musela vejít prodejna pečiva, restaurace, kavárna a bar. Jak se s tímto úkolem popralo architektonické studio?

Plochu v celém podniku srovnali do jedné úrovně. Hlavní rozcestník vzniká hned za vstupními dveřmi, kde se návštěvník ocitne u takového dřevěného pultu, u kterého se může rozhodnou, na jakou stranu se vydá. Buď doprava k baru pro pečivo a kávu, anebo doleva do hlavního prostoru, kde se usadí ke stolu. „Rozcestníkový“ dřevěný pult mimo jiné používají i DJs, když v podniku probíhají různé akce.

Foto: Dřevěný pult u vstupu funguje také jako stolek pro DJs, když se v podniku pořádají různé akce.

Vnitřní dispozice je přehledná a jednoduchá. Zařízená je klasickými stoly pro dva, které lze připojit k sobě dle potřeby hostů. Co se týká osvětlení, interiér je především přirozeně osvětlen velkoformátovými okny, které lze v letních dnech otevřít dokořán. Na strop pak architekti umístili mřížku svítidel, která rovnoměrně osvětlují vnitřek. „Významné plochy osvětlují výraznější svítidla: elegantní minimalistická linka nad barem a barevné lustry nad specifickými stoly pro hosty,“ dodává studio NEUHÄUSL HUNAL.

Na počátku bylo kuře. Původní podnik KRO otevřel v roce 2019 na Vinohradech a zakládal si na grilovaných kuřatech, uzených kolenech aj. Od té doby si drží svoji gastro úroveň, ale také estetiku architektonického řešení. Již po několikáté totiž svěřili majitelé podobu jejich podniku „klukům“ ze studia NEUHÄUSL HUNAL. Zajděte si do Vršovic!

  • Autoři: David Neuhäusl, Matěj Hunal, Veronika Zelenáková, Jakub Zelenák
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Adresa:: Moskevská 43/30, Praha 10
  • Projekt: 2022
  • Realizace: 2023
  • Fotograf: Radek Úlehla
  • Stavební firma: AVERS

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři