Ta nejdůležitější změna se ovšem odehrála v obývacím pokoji a v jižní části bytu.  Foto: Marek Ondráček (MarkuSnakus)
Architektura / interiér

Osvětlení na dálkové ovládání a zaoblené zdi. To vše má byt mladé rodiny v Hostivaři

Dispozice bytu se proměnila. Interiér je nyní světlejší, prostornější a ze všech stran na vás dýchají řemeslné detaily.

EARCH.CZ , 26. 8. 2024

Mladá rodina se dvěma dětmi koupila byt s velkorysou dispozicí 4+kk v Hostivaři. Byt je sice nový, nachází se v novostavbě postavené před necelými patnácti lety, přesto měla jeho původní dispozice řadu nedostatků, které si noví majitelé přáli odstranit. Společný obytný prostor například nebylo možné otevřít směrem na jižní stranu. Co je jinak a co zůstalo stejné?

V bytě se původně nacházely dvě koupelny. Jejich počet zůstal stejný, avšak nyní jsou prostornější. Místo malé koupelny se sprchou, která byla součástí ložnice rodičů, vznikla prostorná koupelna s atypickým sprchovým koutem, toaletou a balkonem. Druhá „dětská“ koupelna je vybavena vanou a toaletou. Na tuto menší koupelnu navazují dětské pokoje.

Foto: Hlavní obytný prostor se nově orientuje na jih. Obývací pokoj je světlý a prostorný.

Původní komora byla příliš velká, proto byla rozdělena na dva menší prostory, které slouží odlišným funkcím. V jedné části majitelé perou a suší prádlo, ve druhé je spižírna.

Ta nejdůležitější změna se ovšem odehrála v obývacím pokoji a v jižní části bytu. V původní dispozici byl na jih umístěn malý dětský pokojík. Kvůli tomu zbývalo na obývací pokoj pouze jedno okno s balkonem. Proto se autorka rozhodla dětský pokojík zrušit a umístit jinam. Vytvořila tak obývací pokoj, který volně navazuje na jídelnu s kuchyní. Jižní fasáda je nově plně otevřená do obytného prostoru, který je vzdušný a příjemně prosvětlený. Obývací pokoj je nově v prostoru s rohovým oknem a funguje jako hlavní těžiště celého bytu. Je odtud také přístup na balkon.

Foto: Celý interiér se drží jednotného tvarosloví - zaoblených detailů.

Zaoblený interiér na míru

Celý byt se drží jednoho jasného tvarosloví – zaobleného. Vytvořit jednotnou koncepci interiéru umožnilo především to, že veškerý nábytek a kuchyně jsou vyrobeny na míru.  Oblé tvary se propisují nejen do navrženého nábytku, ale také do stavebních úprav. Například příčka oddělující ložnici od obývacího prostoru je rovněž zaoblená. Díky tomu nenajdeme v interiéru ostré úhly ortogonálních místností, ale naopak je interiér plynulý.

Navržený nábytek do kuchyně, koupelny, dětských pokojů a obývacího prostoru je z lakovaných desek. Nábytek v ložnici a hale je vyroben z dýhovaných dubových desek. I umyvadla do koupelen jsou řešena na míru, a to z litého mramoru.

Foto: Na míru navržený vestavěný nábytek je vyroben z lakovaných dřevěných desek. 

V hlavní roli osvětlení

Investoři měli hned několik přání, jak by měl jejich nový domov vypadat. Jedním z nich byla vize atypicky vyřešit osvětlení v hlavním obytném prostoru. Architektka oslovila světelného designéra Petra Žáka a společně přišli s nevšedním řešením na míru vyrobených svítidel. „U osvětlení v dětských pokojích lze nejen plynule nastavit požadovanou úroveň bílého světla, ale také vytvářet scény barevného osvětlení RGB. Děti mohou pomocí mobilní aplikace vybrat barvu světla podle nálady či denní doby,“ popisuje Michaela Socha.

Při rekonstrukci bylo největší výzvou upravit dispozici, ale nezasahovat do nosných betonových konstrukcí. Pokud by do nich během změn vstoupili, majitelé by museli žádat o stavební povolení. „I přes toto omezení se nám, myslím, podařilo zvýšit standard bydlení,“ dodává autorka návrhu.

„Díky investorům, jejich otevřenosti a přístupnosti k hledání nových řešení, byla práce velice inspirující a zábavná. Otevřenost investorů rozšiřuje obzory a usnadňuje práci architekta,“ říká autorka návrhu Michaela Socha. Velmi si pochvaluje především práci stavebních firem a oslovených truhlářů, kterým se perfektně podařilo vytvořit oblé detaily.

  • Autoři: Ing. arch. Michaela Socha
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha - Hostivař
  • Realizace: 2024
  • Fotograf: Marek Ondráček (MarkuSnakus)
  • Návrh osvětlení: Ing. Petr Žák

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři