Vláknocementové desky mají využití v mnoha interiérech - v restauracích, galeriích, stanicích metra i doma. (na obrázku dům u jezera v Kanadě, použití desky Swisspearl Avera AV020) Foto: archiv Swisspearl
Architektura / interiér

Odolný, ohnivzdorný, pocitově teplý. Vláknocement dokáže dát interiéru nečekanou kvalitu

Vláknocementové desky známe hlavně jako opláštění fasád. Architekti je však umí uplatnit i uvnitř – hodí se do sportovní haly i do obývacího pokoje.

Swisspearl Česká republika a.s. , 14. 10. 2024 / Advertorial

Vláknocement je všestranný materiál, který se skládá z cementu, buničiny, vody, syntetických vláken, procesních aditiv a vzduchu. Výslednou kombinací těchto surovin je odolný a lehký stavební materiál, který se nejčastěji používá na opláštění budov včetně střech, které dokáže chránit celá desetiletí. Ale dokáže víc – zpříjemnit, zkultivovat a dodat výraz interiéru.

Foto: Vláknocementové desky lze využít i v interiéru.

Vláknocement uvnitř

Vláknocement je stále oblíbenější i v interiérech, ať ve veřejných budovách, bytových komplexech, nebo v soukromých domech – a vypadá překvapivě dobře. A také přináší do interiéru některé kvality, které jiný typ materiálu zkrátka nemá.

Například pohlcuje zvuk, takže značně přispívá k akustickému komfortu prostoru. Pocitově je teplý. Dodává se v různých barevných variantách. Při kombinaci se dřevem jako dalším přírodním materiálem je možné vytvořit moderní a zároveň útulný prostor s hřejivým dojmem. Umožňuje integrovat osvětlení. Použitím perforací různých velikostí a tvarů nebo gravírování se prostoru dodá lehkost i hravost. Pokud je stejný materiál použit i venku, je dojem z celé budovy celistvý a harmonický. Prostě vláknocementové desky dokážou interiér vylepšit a zpříjemnit.

Foto: Vláknocement se dodává v různých barevných variantách a povrchových úpravách - dotvoří proto každý interiér.

Také jeho technické vlastnosti jsou výhodné. Jako zcela nehořlavý materiál splňuje zákonné požadavky požární bezpečnosti. Zdravotní nezávadnost je zajištěna přírodní povahou surovin, jejich tepelným zpracováním a povrchovou úpravou. Tepelněizolační vlastnosti vláknocementových desek přispívají k omezení tepelných ztrát budovy, ke zvýšení komfortu v interiéru a k energetické úspornosti budov. Zároveň se jedná o materiál šetrný k životnímu prostředí. Jeho výrobní technologie umožňuje dodržovat požadavky na dosahování dlouhodobé udržitelnosti.

Vláknocement je také praktický pro provoz. Vysoká odolnost vůči mechanickému poškození umožňuje jeho použití v prostorách se zvýšenou zátěží. Zároveň se jedná o materiál s dobrými teplotními vlastnostmi. Ve srovnáním s kovovými materiály si vláknocement udržuje stabilní teplotu a nedochází k rozpálení plochy. V případě UV stability a odolnosti vůči vnějším vlivům jsou k dispozici materiály, jejichž estetika se nemění, ale i materiály, jejichž změna vzhledu v čase je žádoucí a působením slunečního záření postupně patinují.

Shrnuto: vláknocementové desky, využité kreativním projektantem, dokáží vylepšit výraz i technické vlastnosti interiéru, dodají mu podle potřeby lehkost i monumentalitu a jejich možnosti jsou v podstatě neomezené.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři