Dříve lihovar, dneska 240 bytů všech velikostí. A vyrostou další byty, kanceláře a restaurace. Foto: Klinker Centrum, Sarah Kocourková
Architektura / bytové domy

Obří láhev od Davida Černého připomíná bývalý lihovar. Místo továrny na líh jsou tu byty

Lihovar je areál bytů a kanceláří na Smíchově, právě byla dokončena první etapa. Výrobu lihu připomíná velká Černého plastika a také vzor lahve na fasádě – vzniká z atypické skladby cihel a různé spáry.

EARCH.CZ , 31. 7. 2024 / Advertorial

Zatím je hotová první fáze se 240 byty, která byla dokončena letos na jaře. Následovat budou další, bytů má být celkem 550, dále 4500 m² kanceláří a řada obchodů a gastronomických provozů. Marcel Soural, předseda představenstva investiční skupiny Trigema, plánuje v jednom vntirobloku dokonce trh, jak říká, chce, aby místo bylo „autonomním gastronomickým centrem v duchu lokálních food marketů“. Vzniká tu zkrátka areál s mnoha tvářemi a vrstvami.

Foto: Skulptura láhve a cihly, dvě připomínky lihovaru

Důležitou součástí jeho identity je také průmyslová historie. Už od roku 1836 tady totiž stál lihovar rodiny Fischlů, v roce 1880 tu Samuel Fischl s Adolfem Rosenbaumem založili továrnu na líh a potaš – líh se vyráběl z melasy a melasové odpalky se pak zpracovávaly na draselnou sůl potaš, který se využíval při výrobě skla, textilu, mýdla či papíru. Továrna rostla a prosperovala, areál se rozrůstal.

Za druhé světové války byl však lihovar židovským majitelům zkonfiskován, v roce 1952 znárodněn komunistickým státem, pak přebudován na octárnu. Po roce 2000 se výroba zastavila a továrna chátrala, nový vlastník se o něj nijak nestaral. Nakonec komplex získala v roce 2021 společnost Trigema Marcela Sourala a místo se rychle změnilo.

Lihovar nové doby

Zbyly tu jen dvě památkově chráněné budovy. Zaprvé je to bývalá varna s velkými, půlkruhově zakončenými okny. Tady vznikla galerie, svou stálou expozici Musoleum tu má David Černý, stálý spolupracovník Trigemy. Dále je zachována kotelna s polygonálním komínem. Z něj plánuje developer vytvořit vyhlídku – středem povede výtah, nahoře má být skleněná vyhlídková plošina.

Foto: Motiv lahví na fasádě se povedlo vytvořit pomocí odlišných barev spárovací hmoty.

Bytové domy první etapy jsou naopak zcela nové a moderní. Architekti ze studia Black n´ Arch se však rozhodli tady minulost areálu připomenout také výtvarně – motivem lahve, který se tu objevuje v různých podobách. Na nároží domu je obrovská plastika od Davida Černého; tahle lahev je obrácená dnem vzhůru a tvoří zároveň zábradlí lodžií. Až na druhý pohled jsou patrné další lahve jako ornament na fasádách. Jsou vytvořené pomocí odlišných barev spárovací hmoty.

Průmyslová výroba lihu a vlastně i všeho ostatního na Smíchově skončila. Pryč jsou už i staré cihlové stavby továren. Cihly na fasádě a motivy lahví však mohou tuhle důležitou dobu připomínat – je to nová podoba staré průmyslové DNA téhle rychle se měnící čtvrti.

Použité produkty:

Po několika fázích vzorování byly vybrány dva odstíny cihlových obkladů Klinker Centrum. Tím jsou nakonec W.WDFP.Opus a W.WDFP.Pastorale ve formátu 216x65 mm. Jsou použité v kombinaci se spárovací hmotou přírodní bílá a antracitová.

  • Autoři: David Černý
  • Ateliér: Black n' Arch
  • Spolupráce: Radek Podorský, Tomáš Císař, Lucie Kahancová, Anastasiia Nesen, Jan Zajíček, Jakub Boudný, Ondřej Dvořák
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Zastavěná plocha: 22 000 m²
  • Užitná plocha obchodů v parteru: 7 400 m²
  • Dispozice bytů: 1kk až 5kk
  • Počet bytů: 546
  • Počet parkovacích míst: 527
  • Investor: Trigema
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 31. 7. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři