Původně zanedbané území změnilo svou identitu a proměnilo se v otevřené veřejné prostranství.(Mezi školami, MED ARKITEKT) Foto: Tomáš Hlaváček
Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Nový obývací pokoj Pelhřimova. Je to park na náměstí mezi školami

Původně nepřívětivé místo se stalo novým veřejným prostranstvím. Probíhá tu venkovní výuka i společenské akce.

Viktorie Majoberová , 14. 8. 2024

Mezi budovou rondokubistického gymnázia a obchodní akademií v Pelhřimově se nacházelo nevlídné místo. Původně zanedbané území změnilo svou identitu a proměnilo se v otevřené veřejné prostranství. Díky citlivé práci architektů a architektek ze studia MED zde vzniklo nové náměstí s parkem, a to jen kousek od historického centra města. Za projekt získali nominaci na Českou cenu za architekturu 2024.

Co se zde změnilo? „Cílem našeho návrhu bylo zabydlení a sjednocení hlavního předprostoru pelhřimovských škol,“ popisují autoři a autorky. Chtěli prý vytvořit příjemné místo a oživit veřejný život v Pelhřimově. Navrhli zídky, které rozdělují náměstí na jednotlivé plochy.

Foto: Park je strukturován do tří úrovní, přičemž každá má jiný charakter a materiálové řešení.

Tři plochy, tři úrovně, tři materiály

Park je strukturován do tří úrovní, přičemž každá má jiný charakter a materiálové řešení. Nejvýše položená úroveň je nejvíce obytná adaptabilní. Najdete zde mlatový povrch a příjemný stín pod vysázenými stromy muchovníků. Střední úroveň slouží jako hlavní prostor s pobytovými schody, kde se konají společenské i kulturní akce. Slouží také jako posezení pro žáky školy při venkovní výuce. V nejníže položené části byl zachován původní travnatý parter se stávajícími vzrostlými stromy.

„V rámci projektu byly nahrazeny asfaltové a zámkové dlažby propustnými nebo částečně propustnými povrchy z přírodních materiálů, které jsou pro místní kraj charakteristické. Ústřední plocha je tvořena velkoformátovou kamennou dlažbou 40x60 cm z místní žuly, pobytová plocha pod muchovníky je provedena z mlatové skladby s lomovou prosívkou světlého odstínu. Pochozí plochy a vstupní prostor obchodní akademie je tvořen drobnou žulovou dlažbou kladenou do řádku,“ detailně popisují autoři a autorky.

Pohodlí v centru Pelhřimova

Nový komunikační koridor mezi školami je ve městě oblíbeným místem pro trávení volného času nejen díky terénním a povrchovým úpravám. Celé náměstí se zútulnilo také pomocí městského mobiliáře, který zvýšil jeho komfort na maximum.

Foto: Střední úroveň slouží jako hlavní prostor s pobytovými schody, kde se konají společenské i kulturní akce. Slouží také jako posezení pro žáky školy při venkovní výuce.

V nejvyšší úrovni jsou umístěny recyklované židle z místní základní školy. Centrální místo k posezení tvoří výše zmíněné pobytové schody navržené z pohledového betonu i prefabrikovaných tvárnic. Na náměstí kromě posezení najdete nové vodní pítko. V dalších částech upravovaného prostoru jsou umístěny stojany na kola a odpadkové koše. Večerní atmosféru a bezpečnost zajišťuje veřejné osvětlení.

V rámci projektu se autoři a autorky zabývali také přilehlou Jirsíkovou ulicí. Ve spolupráci s investorem a městským architektem zde byl upraven dopravní režim tak, že se celé území zklidnilo a sjednotil v jedné úrovni. Ulice s náměstím je komponována také pomocí krajinářských úprav. Například dlážděné plochy komunikace jsou doplněny o trvalkové záhony, které tak tvoří přívětivý parter okolním budovám.

Ateliéru MED se podařilo navrhnout další aktivní bod v centru Pelhřimova, který slouží jako nové centrum společenského a kulturního dění. Vytvořili místo, kde se nepotkávají jen žáci a rodiče po škole, ale celé město. Tím se jim bezpochyby podařilo výrazně oživit místní komunitní život.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři