Ateliér R21 Architects a studio Matteo Thun & Partners zrekonstruovali palác na Senovážném náměstí. Nově slouží jako nadstandartní hotel. Foto: Gionata Xerra
Architektura / občanské stavby

Novorenesanční pohodlí. V novém hotelu Julius se budete cítit jako v předminulém století

Palác na Senovážném náměstí po dlouhých letech znovu ožil. Nabízí nadstandardní apartmány, jež si turisté rychle oblíbili. Mohou si tu připadat jako v obrazu Alfonse Muchy.

EARCH.CZ , 21. 8. 2024 / Advertorial

Spletitá historie a střídání majitelů novorenesančního paláce na Senovážném náměstí je u konce. V srdci historické Prahy proběhla rekonstrukce hotelu Julius. Zainvestovala ji rakouská rodinná firma Juliuse Meinla, jež je spojována především s kavárenskou kulturou. Mimo kávy, ale úspěšně působí i v pohostinství.

Hotel nabízí celkem 168 luxusních pokojů a apartmánů. Všechny pokoje disponují manželskou postelí, prostornou koupelnou a ve většině z nich se nachází plně vybavená kuchyň. Hotel Julius se proto často stává přechodným domovem cestujících, kteří do Prahy přijeli na delší dobu.

Foto: Interiéry byly inspirovány barevnou paletou děl Alfonse Muchy.

Exkluzivitu vnitřních prostor prozrazuje již fasáda. Pečlivě zrekonstruovaný plášť každý večer nasvěcuje systém svítidel a podtrhuje tak architektonickou kvalitu novorenesančních prvků. Vchod signalizuje nenápadný bronzový baldachýn, vítá hosty v interiérech inspirovaných barevnou paletou děl Alfonse Muchy.

V přízemí je lobby, recepce a restaurace, propojené velkými okny s ulicí. Vše v dialogu kvalitních materiálů, kovových povrchů a intimních barev. Kromě toho mohou ubytovaní hosté využívat také společné fitness, prostory pro práci či prádelnu.

Za návrhem obnovy hotelu stojí zahraniční studio architekta Matteo Thuna a český ateliér R21 Architects. Ateliér Matteo Thun & Partners navrhl interiéry vnitřních prostor a hotelových pokojů. Funguje od roku 1984 a se společností Juliuse Meinle dlouhodobě spolupracuje. Ve své milánské a mnichovské pobočce v současné době zaměstnává celkem osmdesát architektů a designérů. Pro svou mezinárodní klientelu tvoří, jak sami říkají, odpovědné stavby, jež podporují budování pozitivních vztahů mezi lidmi.

Foto: Většina pokojů má plně vybavenou kuchyni.

Pražští R21 Architects vytvořili koncept revitalizace původního komplexu budov v několika variantách. "Výsledná varianta obsahovala renovaci původních dvou historických objektů a návrh moderní přístavby ve vnitrobloku složený z několika částí železobetonového monolitu na místě původního dvorního křídla z minulého století, které bylo v rámci revitalizace odstraněno," popisují. Právě v nové části byla progresivně využita technologie suché montáže sádrokartonové výstavby, která díky své hmotnosti zásadně zlevnila náklady stavby.

Architektonická kancelář R21 Architects působí od roku 2011. Je autorem řady novostaveb a zejména revitalizací historických budov nebo jejich kombinací jako v případě hotelu Julius.

Elegance a čistota. Tak by se daly popsat interiéry nově vzniklého aparthotelu Julius. Kvalitní rekonstrukce dotažená do detailu je mimo jiné výsledkem dlouhodobé spolupráce mezi architekty a investorem. Apartmánový hotel si rychle získal na oblibě a koncept takového ubytování se rozroste do dalších evropských měst.

Použité produkty:

K rozdělení prostor mezi nosnými stěnami autoři využili konstrukce suché výstavby Rigips, jež je na svém trhu absolutní špičkou. Mezi architekty a stavaři se stal oblíbeným díky neustálým inovacím a také pro svá snadná a efektivní řešení při montáži.

Do konstrukcí bez zvláštních nároků na požární odolnost či vzduchovou neprůzvučnost byly zvoleny sádrokartonové stavební desky RB. Příčky s opačnými požadavky byly zhotoveny z protipožárních desek RF, které se vyznačují svou kontrolovanou objemovou hmotností a červenou barvou.

  • Ateliér: Matteo Thun & Partners, R21 Architects s.r.o.
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Adresa:: Senovážné náměstí 3, 110 00 Nové Město
  • Počet pokojů: 168
  • Průměrná velikost pokoje: 38,5 m²
  • Plocha přízemí: 829 m²
  • Celková plocha: 8170 m²

SPONZOR

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 21. 8. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři