Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Nové vinohradské hřiště je pro děti i dospělé. S kvalitními herními prvky a městským mobiliářem

Prostor pro děti a dospělé je protkán různorodými herními prvky a kvalitním mobiliářem od společnosti mmcité. Foto: Martin Faltejsek

Namísto standardního řešení navrhl Ateliér Partero hřiště na míru na ulici Sobotecká v Praze 10. Veřejně přístupná herní krajina je zasazena do zahrady, díky čemuž bude její hodnota – vzrostlé stromy a vegetace – narůstat i v budoucnosti. Prostor pro děti a dospělé je protkán různorodými herními prvky a kvalitním mobiliářem od společnosti mmcité.

mmcité , 2. 8. 2024 / Advertorial

Vinohradské hřiště dostalo novou podobu díky soukromému investorovi, který je součástí místní komunity. Tento projekt může být příkladem pro další podobné aktivity, kdy iniciační impulz a investice přichází ze soukromých zdrojů. Ještě ve fázi studie se ateliér rozhodl návrh odprezentovat pod širým nebem jeho budoucím uživatelům. Přítomen byl každý, kdo měl zájem nahlédnout na budoucnost hřiště, včetně dětí. „Rozhodujícím faktorem napříč projektem a jeho realizací byla kvalita provedení. Tento osvícený přístup a kvalitní řešení zaručí dlouhodobý efekt investice a spokojenost uživatelů,“ uvádí Jakub Finger, zakladatel Ateliéru Partero.

Foto: Cílem bylo vytvořit zážitek nejen pro děti, ale i jejich doprovod. Veřejně přístupné hřiště má být místem, které si užije každý bez rozdílu.

Hřiště má několik funkčních zón nejen pro děti. Dospělí často tvoří 50 % lidí na těchto místech, málokdy se na to však při realizacích myslí. „Cílem bylo vytvořit zážitek nejen pro děti, ale i jejich doprovod. Veřejně přístupné hřiště má být místem, které si užije každý bez rozdílu,“ doplňuje Finger. Právě díky tomu ateliér navrhl několik zón, sety laviček a stolů vybízejí k pikniku, lavičky a organické lavičky jsou zasazeny nedaleko herních prvků, aby byli rodiče blízko nejmenším objevovatelům.

Foto: Nejedná se o hřiště, ani o park, ale o multifunkční prostor, jehož možnosti přezkoumá každý návštěvník úplně jinak.

„Estetika produktů ve veřejném prostoru ovlivňuje lidi, kteří je používají. Proto jsme rádi, když se náš městský mobiliář ocitá také na dětských hřištích a přispívá k formování vkusu dětí,“ vysvětluje David Karásek, majitel a hlavní designér společnosti mmcité, která dodávala do zahrady městský mobiliář.

Herní a interaktivní prvky zase zaujmou různé věkové kategorie dětí. Barevné prolézačky, skluzavky či trampolíny se střídají s pískovištěm, běžeckou dráhou a chodníky, které nevymezují dětem jasně daný typ hry, ale otevírají jim cestu do celé herní krajiny. Nejedná se o hřiště, ani o park, ale o multifunkční prostor, jehož možnosti přezkoumá každý návštěvník úplně jinak. „Doufáme, že tento úspěšný příklad inspiruje více osvícených donátorů a podpoří spolupráci s obcemi a místní samosprávou na zvelebování veřejného prostoru,“ uzavírá Finger z Ateliéru Partero.

  • Ateliér: Ateliér PARTERO
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Fotograf: Martin Faltejsek, Ateliér Partero
  • autor: mmcité *
  • publikováno: * 2. 8. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři