Kancelář Accelappsu v bývalém brněnském Ingstavu byla kompletně vybavena produkty LD Seating. Foto: Oldřich Hrb
Architektura / administrativní stavby

Nové kanceláře v budově ze 60. let inspirované brutalismem navazují na to nejlepší z minulosti

Kancelářská budova Ingstav byla ve své době velmi moderní – lidé seděli v open space kanceláři, pracovní místa byla oddělená zelení. Podobné prvky jsou v interiéru i dnes, ale nové.

EARCH.CZ , 15. 7. 2024 / Advertorial

Brněnský Ingstav byl postaven podle návrhu architekta Ivana Rullera v letech 1968 - 1970.  Ačkoliv má za sebou už padesát pět let, stále úspěšně funguje. Stalo se z něj bussinesové centrum, které své prostory nabízí dalším firmám. Jednou z nich je IT firma Accelapps, která svým interiérem kanceláří navazuje na původní myšlenky autorů Ingstavu – kancelářskou krajinu.

Foto: Otevřený prostor s dřevěnými paravány a zelení, podobně jako při původním záměru Ivana Rullera

Investor si přál kancelářské prostory, které by evokovaly rodinné prostředí, kde se zaměstnanci budou cítit příjemně a uvolněně. Tento projekt však musel zároveň splnit i požadavky na dostatečné soukromí. Pro architektku Petru Svadbíkovou, která měla interiér kancelářských prostor na starosti, to znamenalo vytvořit rodinnou atmosféru, visuální otevřenost a propojenost jednotlivých pracovních míst. Zároveň bylo třeba ponechat každému jeho soukromí. 

Dobový tisk tehdy psal: „…Rozhodně zde nenajdete odlidštěné prostředí, jaké jste si zvykli vídat v amerických filmech - obrovské stodoly, v nichž sedí v zákrytech za sebou desítky lidských strojů pod dohledem jednoho políra. Ingstavácká inspirace pramení v jiném typu halové kanceláře - je to tzv. Bürolandschaft - kancelářská krajina. I ten název je jaksi přijatelný a lidský. V čem toto moderní administrativní krajinářství spočívá? V hale, která zabírá prostor celého jednoho podlaží, jsou kompozičně a provozně velmi citlivě vybudovány prostory, ohraničené zelení a paravany. Prostory jsou samozřejmě vymezeny funkcí pracoviště, mají nepravidelný, příjemný, tedy vskutku krajinový charakter a sedí v nich vždy ucelený kolektiv se svým bezprostředním nadřízeným. Hodně se diskutovalo o tom, zda práce v halách budou vůbec akusticky snesitelné. A přišlo se na to, že mnohem více vyruší svého kolegu telefonující v kanceláři pro dva, než nevzrušivá hluková kulisa v halové kanceláři, kde jsou rozdíly nepatrné. K tomu přispívá i akustické řešení prostoru.“

Foto: Open space, ale zároveň prostor na práci

Text ukazuje, jak nadčasové byly vize architektů. V publikaci Česká republika: architektura XX. století  je budova zařazena jako jedna z nejkvalitnějších realizací pozdních šedesátých let. Nyní administrativní budova na Vídeňské ulici v Brně disponuje více jak 4500m2 prostor k pronájmu a funguje na stejných principech, na jakých byla postavena.

Spolupráce s ředitelem firmy Accelapps Juříkem podle architektky Petry Svadbíkové otevřela prostor pro svobodné pojetí návrhu: „Chtěla jsem co nejvíce vyhovět představám firmy. Zhmotnit její tvář a postoje.“ Pro kancelářské sezení se rozhodla zvolit produkty LD Seating. „Zaujalo mě jejich tvarosloví, možnost práce s barevností a typem látek. Design vybraných produktů komunikuje s ostatními prvky a dodává navrženému interiéru eleganci a hravost,“ vysvětluje architektka svůj výběr.

Pro pohodlné pracovní sezení zvolila architektka otočné pracovní židle Arcus od návrháře Martina Ballendata. Neformální posezení pak nabízí křeslo Club s celočalouněným korpusem. Křesla doplnila konferenčními stolky Spot Tables. Pro krátkodobý odpočinek nebo jen rychlé přisednutí k ostatním nabízí moderní čalouněné taburety Funghi, které se snadno přemisťují a dodávají interiéru hravost. Pohodlí nabízí také židle Flexi P a v konferenční místnosti Flexi Light. Barové židle v kuchyňce pochází z mezinárodně oceňované série Trivi, navržené českým designérem Martinem Foretem.

Accelapps v závěru celého projektu nakonec velmi ocenila celkovou spolupráci s architektkou a její volbu: Ne zcela sdílíme dnes často vídaný názor, že je třeba na všem šetřit. Nábytek i vybavení jsou tak vysokým nadstandardem, který se nicméně pozitivně odrazil na našem vnímání prostoru a rovněž toho, co firma ke svým zaměstnancům vyjadřuje. Komunikujeme tak to, že si zaměstnanců vážíme, že jim chceme dát skvělé pracovní podmínky, že investujeme do prostředí, ve kterém trávíme nemálo hodin každý den. Prostory postupně dolaďujeme a vylepšujeme. Užíváme si to, je to něco, čeho si vážíme a nebereme to jako samozřejmost."

Přeměna původně administrativní budovy Ingstavu na moderní business centrum ukazuje, jak lze historické architektonické dílo úspěšně znovu oživit a integrovat do současného prostředí.

  • Autoři: Petra Svadbíková
  • Spolupráce: Michaela Honsová
  • Země: Česká republika
  • Adresa:: Vídeňská 55, Brno
  • Realizace: říjen 2023 - květen 2024
  • Fotograf: Oldřich Hrb
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 15. 7. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři