Některé byty získaly i střešní terasu. (Projekt Crusader Works: Přádelny v centru Manchesteru přestavěné na bydlení, studio shedkm)
Architektura / bytové domy

Nové byty ve staré přádelně. Komplex Crusader Works ukazuje, jak oživit továrnu

Téměř dvě stě let stará historická přádelna v srdci anglického Manchesteru dostala nový život. Vznikl tu bytový dům s lofty a společným dvorem.

EARCH.CZ , 26. 9. 2024 / Advertorial

V centru Manchesteru se nachází Crusader Works, památkově chráněný komplex bývalé přádelny ze 40. let 19. století. Díky návrhu architektonického studia shedkm prošel areál výraznou proměnou a proměnil se na bydlení. Ukázalo se, že dvě stě let stará budova dokáže dobře sloužit nové funkci.

Foto: Architekti využili krásu téměř dvě stě let starého zdiva.

Hlavním cílem architektů bylo uplatnit co nejvíce historických prvků, jako jsou původní dřevěné konstrukce, cihlové zdivo a industriální detaily. Chtěli zachovat charakter a atmosféru stávajícího komplexu i přes to, že jeho náplň se změní. Zároveň přidali zcela nové prvky. Areálu nově dominují žluto-černé schodišťové věže, ze kterých vedou lávky do jednotlivých podlaží.

Konverze starého komplexu je práce, která je architektonickému studiu velmi blízká. Regenerace a adaptace historických budov je totiž jejich častým úkolem. „Vždy ctíme původní charakter objektů, ale přesto jim vdechneme nový život,“ říkají architekti a architektky ze studia shedkm.

Jak se bydlí v továrně?

Centrálním místem celého komplexu je obnovené nádvoří. Dlažba byla opravena z materiálu, který autoři získali z původního zdiva. Celý prostor se výrazně zazelenal, autoři ho nazývají „zelenou oázou“. Podlahou prorůstá mech, traviny a uprostřed „náměstí“ byly vysazeny nové nízké stromy. Je to příjemné společné místo pro všechny obyvatele, kteří tu mají možnost využít také gril a ohniště, čímž chtěli architekti podpořit komunitního ducha.

Foto: Centrem komplexu je zelený dvůr.

Crusader Works nabízí celkem 126 mezonetových apartmánů. Průměrný byt v Manchesteru je velký 42 až 60 metrů čtverečních. Nové bydlení je až dvakrát větší, jedná se tedy o nadstandardní luxusní bydlení. A kolik takový komfort stojí? Cenové rozpětí bytů se pohybuje od přibližně 220 000 liber (zhruba 6,5 milionu korun) za jednopokojové apartmány až po 365 000 liber (11 milionů korun) za dvoupokojové jednotky.

Holé zdi a velká okna

Také v interiéru bytů je patrný industriální charakter. Autoři se rozhodli ponechat některé cihlové zdi holé. V kombinaci s bílou omítkou, dřevěnými trámy a vysokou výškou stropů působí pokoje vzdušně a velmi prostorně. Veškeré objekty mají nová okna, která architekti vybrali z řady MB-Slimline od společnosti Aluprof. Velká okna zajišťují dostatek denního světla a esteticky podporují historický ráz původního komplexu. 

Citlivě provedená rekonstrukce je další dobrou ukázkou toho, jak lze vdechnout nový život budovám, jejichž původní náplň nemá v současné společnosti využití. Ale nejen to. Transformace areálu Crusader Works je příkladem, že vrátit do života historickou stavbu může oživit i celou čtvrť kolem.

Stará přádelna funguje jako katalyzátor pro regeneraci širší čtvrti Piccadilly East, přitahuje sem nové obyvatele a vznikají tu nové podniky. Tím se zvyšuje atraktivita této části města - a to i pro ty, kteří si nebudou moci dovolit vlastní loft v Crusaderu, ale možná mají byt nedaleko, nebo v okolí chodí do práce.

Použité produkty:

Při realizaci byly použity HS portály z řady MB-77HS. Fasády jsou navrženy z profilů MB-SR50N. Veškerá okna jsou navržena z profilů BM Slimline. Veškeré profily dodala společnost Aluprof.

  • Ateliér: shedkm
  • Země: Velká Británie
  • Město: Manchester
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 26. 9. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři