Architektura / rekreační objekty

Nová výstavba Korza Lipno nabídne nadstandardní bydlení s dřevěnými terasami

Vizualizace nové výstavby Korzo Lipno Foto: SDAR architectural visualizations

Rekreační areál na břehu Lipenské přehrady se dál rozrůstá. Vzniknou zde apartmány s nezaměnitelným horským charakterem, společný wellness, prostor pro grilování a promenáda až k vodě.

EARCH.CZ , 23. 9. 2024 / Advertorial

Korzo Lipno je moderní bytový a rekreační komplex, který postupně vzniká na břehu lipenské přehrady v atraktivní části promenády. Aktuálně probíhá výstavba Etapy D, která nabídne nejen nové apartmány, ale i komerční prostory a zázemí pro rekreaci. Apartmánové domy jsou situované do centrální části Lipna u nově vznikající pěší (obecní) promenády. Tento ambiciózní projekt má za cíl uspokojit rostoucí potřeby návštěvníků Lipna, a zároveň respektovat a zachovat přírodní ráz oblasti.

Lipno nad Vltavou, malá obec v malebném Pošumaví, se stala celoročně oblíbeným turistickým cílem. V létě se sem jezdí kvůli vodním sportům, turistice či cyklistice, v zimě za lyžováním. Rostoucí zájem o tuto oblast zvyšuje poptávku po ubytovacích kapacitách, na což reaguje právě projekt Korzo Lipno.

Foto: Vizualizace nové výstavby Korzo Lipno Etapy D

Pro výstavbu bytových i polyfunkčních domů s byty a komerčními prostory se rozhodl spolumajitel projektu Korzo Lipno Stanislav Gorčica už v roce 2012. „Zaujala nás myšlenka investičních apartmánů, kdy kupující i prodávající využívají možnosti realizovat obchod v lipenské oblasti, která má ohromný rekreační potenciál. Apartmány, které realizujeme, vybavujeme a prodáváme, chceme doplnit dalšími komerčními prostorami. Připravujeme výstavbu rozsáhlého wellness a chceme vybudovat a provozovat lázeňský provoz, související lékařský servis a podobně.“ vysvětluje Gorčica. Celou stavbu realizuje společnost Hinton a.s. Divize 03, která je podle Gorčici zárukou kvality a spolehlivosti.

Architektonický koncept a ekologické řešení

V rámci Etapy D vzniká šest nadstandardních apartmánových domů (objekty D1 – D6), které budou vybaveny moderními technologiemi, jako jsou fotovoltaické panely a tepelná čerpadla. Čtyři menší tří podlažní domy o osmi bytových jednotkách a další dva pětipodlažní s 25 bytovými jednotkami. Kromě společné garáže vzniknou propojovací chodníky, schodiště a pobytové plochy určené k rekreačně sportovním aktivitám. Navržena je také tzv. „grill zóna“ mezi objekty D3, D4 a D6. Blíže vysvětluje celý projekt projektový manažer Divize 03 společnosti Hinton a.s. Jan Václavík: „Jedná se o kruhovou mlatovou plochu po jejímž obvodu jsou navrženy terénní stupně, které tvoří jakýsi „amfiteátr“ pro případné konání sousedských akcí. Pozemky pak protíná obecní promenáda až k vodní nádrži Lipno.“

Foto: Vizualizace nové výstavby Korzo Lipno

Autorem projektu je Atelier A8000, který patří po více než tři dekády mezi přední česká architektonická studia a specializuje se právě na takovéto významné projekty vyznačující se autentickou architekturou se silným výtvarným konceptem. Andrej Kacera z Ateliéru A8000 celý projekt přibližuje: „Objekty jsou osazené ve svažitém terénu a doplněné o velkorysý „zelený“ parter tak, aby co nejvíc respektovaly přírodě blízky charakter lokality. Návrhu dominují terasy, které se nachází po celé délce jihozápadní fasády a nabízí krásný výhled na vodní nádrž. Využitím dřevěných prvků dodáme objektům nezaměnitelný charakter “horského” typu. Domy tak nezapadnou do šedě okolní zástavby a stále se rozrůstající nabídky ubytování. Dřevo na konstrukci i fasádě objektu jsme použili záměrně, abychom pocitově zjemnili a zpříjemnili pobyt lidí na terase. Z tohoto pohledu je atmosféra, kterou tento materiál propůjčuje nenahraditelná.“

Foto: Terasy nových domů na Korzu Lipno (vizualizace nové výstavby)

Právě výtvarný koncept s důrazem na okolí vnímá také Jan Václavík z Hintonu. „Zvolená zemitá barevnost fasád doplněná o dřevěné prvky i dřevěné obložení fasád některých domů má odpovídat přírodnímu charakteru okolí. Jednotlivé objekty D1-D6 jsou uspořádány podél nově vybudované komunikace ve dvou řadách, vzájemně výškově i pozičně posunuté, aby se co nejvíc zachovaly výhledy do okolí, zejména na vodní nádrž Lipno. Objekty si nekladou za cíl výškou a objemem vyčnívat nad stávající objekty, naopak, přirozeně splynout.“ vysvětluje Václavík.

Dlouhodobý přínos pro region

Projekt Korzo Lipno má potenciál významně přispět k rozvoji celé oblasti. „Vývoj výstavby odpovídá územnímu plánování tak, jak jsme si jej načrtli a jak jej realizujeme. Protože se část výstavby dotýká centra obce, snažíme se, aby byla postavena co nejrychleji, takže jsme rádi, že se Korzo staví docela svižně,“ vysvětluje starosta obce Zdeněk Zídek. Kromě nových pracovních příležitostí, které podle něj už nyní výstavba přináší, má vliv také na celkový ekonomický rozvoj obce, vysvětluje Zídek.

Závěrem

Kompletní dokončení Etapy D je naplánováno na květen 2026. „Jsme rádi, že se nám navzdory výzvám, jako byla pandemie či změny na hypotečním trhu daří naplňovat naše představy a vize. Lipensko se stává jedním z nejkrásnějších míst v republice,“ uzavírá Gorčica.

  • Autoři: Andrej Kacera
  • Ateliér: A8000
  • Spolupráce: Martin Krupauer, Pavel Kvintus
  • Země: Česká republika
  • Lokalita: Lipno nad Vltavou
  • Generální dodavatel: Hinton a.s. Divize 03 Jižní Čechy
  • Investor: XARA s.r.o.
  • Realizace: 2024 - 2026
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 23. 9. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři