Architektura / občanské stavby

Nemocnice, která jako nemocnice záměrně nevypadá

Sloupko-příčková fasáda Schüco umožňuje vytvořit velké skleněné plochy, kterými dovnitř proniká co nejvíce přirozeného světla. Foto: Barbara Franke

Nová budova pro dětskou a dorostovou medicínu Bethel v Bielefeldu je vybavena nejmodernějšími diagnostickými a terapeutickými přístroji, které budou poskytovat zdravotní péči celému regionu Východního Vestfálska. Přesto nové dětské centrum nevypadá jako nemocnice. Pokoje jsou zalité světlem a interiér je přizpůsobený pro rodiny, které tu nacházejí pohodové prostředí. K tomu napomohly i fasády Schüco, která umožňují navrhnout a vytvořit transparentní architekturu.

Schüco CZ s.r.o. , 9. 7. 2024 / Advertorial

Nemocniční komplex vyrostl v údolí Teutoburského lesa a přirozeně se začlenil do okolí. Areál tvoří šest krychlových objektů – třípatrové pavilony pro specializované ambulance, to vše obklopené zelení.

Děti nejsou jen malí dospělí

To je hlavní myšlenka, která se jako barevná nit táhne návrhem, s nímž berlínská architektonická kancelář Hascher Jehle Architekur zvítězila v soutěži. Středobodem všeho, lékařů i architektů, je tady dítě. Uvnitř budovy se za duhově zbarvenou fasádou nachází námořní svět s recepcí připomínající příď lodi. Plovoucí stropní instalace vyrobená z 3500 poloprůhledných skleněných koulí se klene nad vstupním prostorem a propojuje tři podlaží dohromady v zakřiveném tvaru, který dosahuje až ke skleněnému stropu. Instalaci vytvořili designéři Heike Weber a Walter Eul, koule však vybarvily fixami děti z bielefeldských škol na dvoudenním workshopu na fotbalovém stadionu Schüco Arena. Každá skleněná koule je tedy sama o sobě uměleckým dílem – navrženým dětmi pro děti, dohromady tvoří jednu velkou uměleckou kompozici.

Foto: Umělecká instalace ze světle modrých poloprůhledných skleněných koulí prostupuje všemi třemi podlažími a doplňuje otevřený a transparentní design Dětského centra Bethel.

V centrální části přízemí reagují na pohyb obrazy ryb promítané na podlahu, vlny dělá imaginární voda. Místo architekti záměrně navrhli tak, aby podporovalo setkávání a komunikaci, nechybí oázy v uklidňujících barvách a v měřítku vhodném pro děti. V komplexu budov o rozloze 15.000 m² pomáhají s orientací stěny zdobené zvířaty. Po obvyklé nemocniční atmosféře zde není ani stopy. Protože, jak se klienti, architekti, lékaři a rodiče shodují: Pocit pohody je klíčovým faktorem v procesu uzdravení.

Maximální využití přirozeného světla s vynikající tepelnou izolací

Třípodlažní foyer je v horní části zastřešeno velkou prosklenou plochou (12 x 4 m). Plášť budovy tvoří sloupko-příčková fasáda Schüco FWS 50.SI (Super Insulated), která vytváří velké průhledné plochy, takže prostor zaplavuje dostatek denního světla. Základem systému Schüco FWS 50.SI je progresivní technologie izolátorů, proto nabízí vysoce tepelně izolovaná řešení nejrůznějších fasád a střešních konstrukcí na úrovni pasivního domu. Požadované zábrany proti vypadnutí u otvíravých elementů s výškou podlaží a nízkých parapetů lze realizovat se stejnou pohledovou šířkou a s nepřerušovaným průběhem profilů. Za svou recyklovatelnost a minimální obsah škodlivých látek byl systém Schüco FWS 50.SI oceněn stříbrnou plaketou udržitelnosti Cradle to Cradle Certified™.

Sluneční clony zachovávají výhledy ven

Vysoce tepelně izolované fasádní prvky umožňují malým pacientům i v mrazivých zimních dnech zažít pocit, že jsou venku, a to z pohodlí jejich pokojů. Když je slunečno, systém vnějších textilních rolet Schüco ZIP nabízí elektronické stínění. Tkanina odolná vůči povětrnostním vlivům odráží až 70 % paprsků a poskytuje účinnou ochranu před přehřátím. Vysoká transparentnost, závislá na zvolené textilii a její struktuře, poskytuje uživateli výhled ven i u zcela stažené sluneční clony. Provedení ZIP spočívá v tom, že textilní roleta je uchycena do bočních vodicích kolejnic na principu zipu, což zabraňuje vytržení rolety v důsledku silného poryvu větru.

Foto: Nápadná, pestrobarevná fasáda nového dětského centra se skládá z na míru vyrobených obkladových prvků.

Nová dětská nemocnice má 164 lůžek a pod jednou střechou spojuje lékařské obory jako dětskou chirurgii, kardiologii, diabetologii, onkologii a intenzivní péči. V budoucnu zde může být ročně hospitalizováno asi 10 000 dětí a dalším 40 000 bude poskytnuta ambulantní péče. Jde o největší stavební projekt v historii Bethelu, který sahá daleko za hranici Východního Vestfálska. Skutečnost, že více než polovina ze 100 milionů eur na stavbu byla financována prostřednictvím darů, ukazuje, jakou hodnotu má dětská nemocnice pro lidi v regionu i mimo něj.

  • Ateliér: HASCHER JEHLE Architektur
  • Země: Německo
  • Adresa:: Grenzweg 10, 33617 Bielefeld, Německo
  • Fasádní systémy: Sloupko-příčková fasáda Schüco FWS 50.SI Vložené okenní systémy Schüco AWS 75.SI
  • Stínění: Vnější integrovaná sluneční clona Schüco ZIP

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři