Věž Varso Tower v polské Varšavě navrhli architekti z uznávaného studia Foster + Partners. Je nejvyšší budovou v Evropské unii. Foto: HB Reavis
Architektura / administrativní stavby

Nejvyšší výhled v Evropské unii je ve Varšavě

Nejvyšší budovu v Evropské unii navrhla prestižní kancelář Foster + Partners. Je celá zahalená do skla a otevírají se z ní výhledy až na historické centrum města.

EARCH.CZ , 20. 9. 2024 / Advertorial

Věž Varso Tower navržená britskou architektonickou kanceláří Foster + Partners a financovaná developerskou společností HB Reavis se tyčí nad hlavním městem Polska do výšky 310 metrů (včetně antény), což z ní činí nejvyšší budovu v Evropské unii. Společně se dvěma nižšími budovami – Varso 1 a Varso 2 navrženými polskou kanceláří HRA Architekci – tvoří komplex Varso Place. Stavby v sobě obsahují řadu různých provozů, například inovační centrum, hotel, restaurace, kavárny, obchody nebo kanceláře. Nabízí tak širokou škálu služeb, a to v oblasti, která se stala jednou z nejrušnějších v polském hlavním městě.

Foto: Skrze budovu proudí lidé na veřejné náměstí za ní.

„Věž tvoří vstupní bránu do nové zástavby a láká lidi, aby skrze budovu prošli směrem k veřejnému náměstí za ní. Tento prostor pak navazuje na sousední budovy. Náměstí, společenské srdce projektu, je uzavřené prosklenou stěnou, oživené stromy a lavičkami, ze kterých se lidé mohou kochat okolím,“ píše o Varso Tower kancelář Foster + Partners.

Ulice Chmielna, v níž se komplex moderních budov nachází, bývala silně zanedbaná. Během Varšavského povstání v roce 1944 řada zdejších budov vyhořela a dlouho nebyla rekonstruována. Od roku 2009 je její východní část památkovou zónou, na opačné straně – na západním konci ulice – dnes stojí zmiňovaný komplex moderních budov. Vzhledem k městu je jeho lokalita strategická, nachází se v těsné blízkosti hlavního nádraží a na dosah obchodního centra Złoté Tarasy, které pro Varšavu navrhl v roce 2009 americký architekt Jon Jerde. Stavba má charakteristickou zvlněnou skleněnou střechu s protislunečním povlakem.

Foto: Věž se tyčí do výšky 310 metrů.

Varso Tower ve skleněném kabátě

Protisluneční povlaky jsou pro budovy, na kterých je intenzivně použito sklo, zásadní. Dokáží regulovat energetické zisky ze slunce na exponovaných fasádách, propouštět dostatečné množství přirozeného světla a v izolační jednotce poskytnout požadovanou tepelně izolační funkci. I estetika zabarvení se u jednotlivých povlaků liší. Proto i plášť nového mrakodrapu Varso Tower prošel důkladným procesem výběru. Příběh skla pro tuto budovu se začal psát v roce 2016, kdy byli architekt a investor Varso Tower pozváni přímo do výrobního závodu AGC, aby stáli u zrození skla s povlakem přesně dle jejich představ. Přáním architektů bylo zajistit, aby zasklení splňovalo přísné požadavky pro získání mezinárodních certifikací. Díky službě Coating on Demand mohla společnost AGC nabídnout povlak na míru požadavkům, a to jak z hlediska parametrů, tak vzhledu.

V rámci jednodenního setkání přímo ve výrobním závodě nejprve proběhlo vyhodnocení požadovaných parametrů pomocí speciálního softwaru a zobrazení nadefinovaných skel ve virtuální simulaci. Poté, co byl odsouhlasen návrh, se přistoupilo k vlastní výrobě povlaku v požadovaném složení na reálných vzorcích. Na konci setkání byly architektům a zástupcům investora předvedeny vzorky definovaného skla a proběhla finální část rozhodovacího procesu.

Na projekt Varso Tower bylo společností AGC dodáno 22 tisíc metrů čtverečních izolačních trojskel s unikátním povlakem v kombinaci s bezpečnostním vrstveným sklem v izolační jednotce. Přízemní část věže je osazena tepelně izolačním zasklením se zvýšenou úrovní bezpečnosti proti násilnému vniknutí.

Stavbě se podařilo získat prestižní certifikace. Vysoká kvalita stavby z hlediska udržitelnosti je potvrzena certifikátem BREEAM, který je udílen budovám, u kterých byla prokázaná celoživotní šetrnost k životnímu prostředí. Varso Tower rovněž obdržela certifikaci WELL, která hodnotí například kvality vzduchu, vody a světla, na základně nichž vyhodnocuje, jak moc budova zohledňuje fyzické a duševní zdraví lidí, kteří v ní pracují nebo se v ní pohybují. V obou certifikačních systémech Varso Tower dosáhla na nejvyšší úrovně hodnocení.

  • Ateliér: Foster + Partners
  • Země: Polsko
  • Město: Varšava
  • Investor: HB Reavis
  • Výška: 310 m (53 pater)
  • Plocha: 70 000 m2
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 20. 9. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři