Kouzlo staré vily zachováno. Dnes se tu nebydlí, ale je tu kavárna. Foto: Jan Pernekr
Architektura / interiér

Na pomezí Vinohrad a Vršovic stojí prvorepubliková vila v zahradě. Už se tu nebydlí, ale pije káva

Část staré vily se proměnila v kavárnu, a tak vznikla pestrobarevná Vila 63. Děti si tu hrají a porcelán cinká.

Viktorie Majoberová , 19. 7. 2024

„Představte si zahradu uprostřed města. Doléhá k vám zvuk jeho ruchu a tramvají, ale zdá se tak daleko. Zahrada je trochu divoká, trochu kultivovaná a na ní stojí vila. Na takovém místě byste chtěli trávit den, s kávou, drinkem, jídlem a přáteli. Vítejte ve Vile 63.“ Tak popisují nově zrekonstruovanou vilu provozovatelé nové kavárny.

Prvorepublikovou vilu v zahradě najdete na pomezí Vinohrad a Vršovic. V posledním roce prošla velkou rekonstrukcí pod vedením Lenky Juchelkové z architektonického studia edit!. První dvě patra domu se proměnila na barevnou kavárnu se zahradou zimní, ale i tou venkovní k posezení. Zbylá patra vily prozatím zůstávají prázdná. Co s nimi bude v budoucnu je otevřené, ale majitel i provozovatelé by rádi vymysleli náplň, která půjde ruku v ruce s kavárnou.

Foto: Jak se vůbec stane, že se podaří otevřít kavárna v prvorepublikové vile?

Jak se vůbec stane, že se podaří otevřít kavárnu na takovém místě? Majitel vily je dlouholetý a spokojený zákazník vršovické kavárny Café Jen. Její provozovatelé již dlouho snili o tom, otevřít si někde další pobočku. A to se jim splnilo, když jim majitel nabídnul své prostory. Tak vznikla vila 63.

Do Vily na kávu a drink

Když vystoupíte z tramvaje na zastávku Orionka, přejďete přechod a pokračujte doprava do ulice Hradešínská. Projděte zelenou brankou a vítejte na zahradě Vily 63. Můžete se tu posadit u stolu pod slunečníkem, jen tak na trávu nebo do lehátka. Kolem vás cinká porcelán a smějí se děti, které si hrají na trávníku.

Foto: Můžete se tu posadit u stolu pod slunečníkem, jen tak na trávu nebo do lehátka. Kolem vás cinká porcelán a smějí se děti, které si hrají na trávníku.

Do interiéru vily se dostanete po zeleném ocelovém schodišti, které má neotřelý kruhový tvar. Vzniklo již minulý rok během přípravných procesů rekonstrukce. Schody jasně definují velkolepý vstup do vily a spojují venek se zimní zahradou, které dominuje nová podlaha z tradičního terazza s výrazným kruhem.

Ze zimní zahrady se vydejte doleva, a jste tady, na baru. V celé hlavní místnosti vám pod nohama vržou parkety. To je velmi netradičně zvolená podlaha pro gastro provoz. Je sice náchylnější, prostor ale díky ní působí dojmem prvorepublikového obývacího pokoje. Váš zrak ale zaručeně upoutá barový pult a světelná instalace, která se nad ním vznáší u stropu. Objednejte si něco dobrého a při pití kávy si můžete přečíst, jak probíhala celá rekonstrukce.

Foto: Do interiéru vily se dostanete po zeleném ocelovém schodiště, které má neotřelý kruhový tvar.

Když se barevná paleta snoubí s historií vily

Proces rekonstrukce proběhl rychle. Majitelé totiž chtěli stihnout „otevíračku“ s příchodem teplých dní. Celý interiér se rozehrál barevnými tóny, nicméně historický duch a ráz domu zůstal zachován. „Zachování kouzla prvorepublikové vily bylo od počátku jednou z priorit. V prostoru jsme proto ponechali a repasovali co nejvíce původních prvků,“ dodává autorka návrhu Lenka Juchelková ze studia edit!.

V interiéru se snoubí historie s moderním designem. Nejvýraznější kontrast mezi starým a novým tvoří nový bar ve svěží, oranžovo-růžové barevné kombinaci. Tento barevný odstín nebyl vybrán náhodou. Kromě zachování historických prvků totiž měli majitelé ještě jeden požadavek- do interiéru toužili vnést svěží nádech a barevnost Café Jen, vršovické kavárny, kterou taktéž provozují. Ten je hravý, osobitý a hodně výrazný. 

Foto: V interiéru se snoubí historie s moderním designem. Nejvýraznější kontrast mezi starým a novým tvoří nový bar ve svěží, oranžovo-růžové barevné kombinaci.

Lenka Juchelková v kavárně Café Jen pracovala během svých studentských let, proto pro ni nebylo obtížné se naladit na požadovaný vizuál a barevnost. Navíc, jak sama dodává, práce s výraznými barvami pro ni byla zábavnou disciplínou. ‚‚Co se týká navrhování, gastro provozy jsou pro mě zábavnější, protože můžou být daleko barevnější, výraznější a extravagantnější než v soukromých interiérech. Klienti si toho v nich mnohem víc dovolí. Ve vlastním bydlení byste si asi nevybrali růžovou stěnu a červený nábytek, protože se na ně budete koukat každý den, a raději si zvolíte něco střídmějšího.’’

A co všechno zůstalo ve Vile 63 původní? Podařilo se zachovat a opravit všechna původní okna a většinu dveří, přičemž chybějící dveře byly doplněny o kopie dveří původních. Architekti nezapomněli ani na drobnosti jako jsou historizující radiátory nebo mřížky pro vzduchotechniku kopírující ty z původního zničeného krbu. 

Pro žižkovský ateliér edit! není Vila 63 zdaleka první gastro realizací, studio stojí mimo jiné i za novou pobočkou onesip cofee v Mánesově ulici nebo bistrem Monk 2 v historickém centru. Z celého projektu je cítit vzájemné porozumění klienta a architektky a velká radost a chuť celou Vilu provozovat. „Díky tomu, že se s majiteli dobře známe, jsme se mohli vzájemně snadno naladit. Spoluprací na rekonstrukci se navíc hezky uzavřel můj kruh.“ dodává Lenka Juchelková. 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři