Ateliér Kamila Mrvy realizoval rodinný dům pro milovníka betonu v Žilině u Nového Jičína. Foto: Studio Toast, Libor Stavjaník
Architektura / rodinné domy

Na pomezí interiéru a exteriéru. Dům se třemi pavilony nabízí výhledy do zvlněné podhorské krajiny Beskyd

Tři prosklené pavilony stojí zády k ulici. Majiteli domu poskytují soukromí a výhledy především do zahrady a okolní přírody. Těžký chladný beton je zde v kontrastu s lehkou transparentní konstrukcí, i přesto ale dům působí hřejivým dojmem.

EARCH.CZ , 16. 9. 2024 / Advertorial

V drobné údolní části města Nový Jičín - Žilina vznikl nový rodinný dům. Nachází se na samém konci této obce ležící na říčce Jičínce v obklopení luk, polí a zvlněné krajiny podhůří Moravskoslezských Beskyd.

Vilu navrhl ateliér Kamil Mrva Architects, který v regionu projektoval mnoho rodinných domů - rodinný dům v obci Čeladná, dvougenerační bydlení v Šilheřovicích, luxusní vilu nedaleko Prahy nebo minimalistický dům z betonu připojený k torzu staré stodoly.

Foto: Vila složená ze tří pavilonů v sobě ukrývá mimo jiné vnitřní bazén, saunu nebo garáž pro několik aut.

Luxusní dům tvoří tři více či méně prosklené pavilony, které jsou vloženy mezi základovou a stropní desku. Mezi jednotlivými částmi domu vznikají díky tomuto neotřelému konceptu soukromé prostory, kam majitel umístil například venkovní sezení. Směrem z ulice působí objekt uzavřeným dojmem. 

Každý z pavilonů má jinou funkci. První z nich je téměř celý prosklený a slouží pro bydlení. Velkorysý obytný prostor spojený s kuchyní přechází plynule do ložnice s výhledem do okolní krajiny. „Jen o pár kroků vedle čeká nenápadná sauna, vnitřní bazén a domácí posilovna. Sókratés by to nazval pavilonem pro péči o duši. Poslední plán je královstvím svého pána. Majitel domu je nadšenec do aut a do lodí, a tak bylo zapotřebí vytvořit stáj i pro tyto koníčky, na které by byla škoda nevidět,“ popisují druhou a třetí část domu architekti.

Foto: Při realizaci rodinného domu u Nového Jičína bylo použito bednění PERI.

Vizuálně zajímavý povrch betonu

Kromě toho, že má investor zálibu v autech a lodích, miluje také beton. A proto je i konstrukce domu železobetonová. Chladný beton se stal pohledovou částí jak interiéru, tak exteriéru. Odkazuje navíc na tradici nedalekého kamenolomu. Bednění pro realizaci monolitických konstrukcí dodala firma PERI, jež je spolehlivým partnerem pro výstavbu i rekonstrukci objektů jakýchkoli velikostí.

Významnou roli v estetickém působení betonu hraje návrh uspořádání jednotlivých panelů. V případě rodinného domu v Žilině u Nového Jičína architekti zvolili rámové bednící panely PERI MAXIMO, jejichž rastr je znatelný na konečném vzhledu betonu a udává atmosféru stavby. Užití tohoto typu rámového bednění šetří čas a zajišťuje vizuálně nejlepší konečný povrch betonu. Dá se navíc doplnit o vyhřívané prvky, jež umožňují betonáž při nízkých teplotách.

  • Ateliér: Kamil Mrva Architects
  • Spolupráce: Martin Lampa, Jiří Sedláček, Michaela Mrázová, Jana Eliášová
  • Země: Česká republika
  • Město: Žilina - Nový Jičín
  • Projekt: 2018-2019
  • Realizace: 2021-2023
  • Dodavatelé: EB Stavební s.r.o., Al-Construct Zlín, ATK Kuchyně
  • Fotograf: Studio Toast, Libor Stavjaník
  • Bednění: PERI MAXIMO
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 16. 9. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři