Architektura / rekreační objekty

Na historickém statku mají nohy v teple díky podlahovému vytápění

Statek Hostačov na Vysočině po komplexní rekonstrukci Foto: Archiv REHAU

Statek Hostačov na Vysočině pochází z první třetiny 19. století. Nyní prošel celkovou rekonstrukcí. Je z něj rekreační objekt s apartmány, hospůdkou a vinárnou. A díky instalovanému podlahovému vytápění REHAU je v celém objektu zajištěn optimální tepelný komfort.

EARCH.CZ , 16. 10. 2024 / Advertorial

Když se rodí rekonstrukce zajímavého objektu, je vždy důležité najít rovnováhu mezi historií a současnými požadavky – pokud se navíc jedná o budovu, která bude sloužit k bydlení nebo k rekreaci, platí to obzvlášť. Jestliže má být v objektu zachován genius loci a současně uživatelům nabídnut vysoký standard komfortu, je nutné některé věci řešit s rozmyslem. Nejinak tomu bylo při rekonstrukci statku Hostačov na Vysočině, jehož vznik se datuje do roku 1829.

Foto: Budova statku v sobě po rekonstrukci obsahuje apartmány a další zázemí.

V roce 2021 statek koupili noví majitelé, aby jej kompletně zrekonstruovali a přebudovali na víceúčelový rekreační areál se šesti pokoji apartmány, dalším nezbytným zázemím včetně vinného sklípku a menší hospůdky. V rámci rekonstrukce bylo zachováno veškeré obvodové zdivo. Z důvodu budování nových apartmánů došlo pouze ke zvednutí střechy nad obytnou částí.

V přízemí vznikla velká kuchyně s kachlovými kamny, která podtrhují selský styl interiérů, k přímému vytápění objektu ale určená nejsou. Aby uvnitř nerušily radiátory, vsadilo se na podlahové vytápění od společnosti REHAU. To zajišťuje jak maximální tepelný komfort, tak zachovává čistotu designu místností. Volba tohoto efektivního a ekologického způsobu vytápění nebyla náhodná, neboť majitelé mají s technologií dobré zkušenosti v soukromí i v dalším podnikání.

Foto: Udržet pokoje bez radiátorů, které by ve starém objektu mohly působit nepatřičně, se podařilo díky podlahovému vytápění.

Řešení podlahového vytápění ve statku Hostačov krok za krokem

Technologie REHAU nabízí investorům řadu alternativ instalací a systémů, z nichž každý je vhodný do trochu jiného prostředí nebo situace. V případě statku Hostačov byla zvolena technologie spočívající v instalaci topného potrubí na systémovou desku Varionova. Jedná se tedy o tzv. mokrou cestu, při které je zafixované potrubí na systémové desce podle situace zalito buď cementovou, nebo anhydritovou zálivkou. Zdrojem tepelné energie statku je tepelné čerpadlo Viessmann Vitocel 200-S, tedy varianta vzduch/voda v provedení Split. Výkon čerpadla je 16 kW. Podlahové vytápění je rozvedeno v několika topných okruzích po celém objektu, kromě místností s výčepem.

Foto: Pro podlahové vytápění byla zvolena technologie společnosti REHAU, topné potrubí bylo nainstalováno na systémovou desku Varionova.

Pro účely vytápění jsou takové parametry zcela dostačující. Systém podlahového vytápění REHAU je charakterizován jako nízkoteplotní, protože voda protékající potrubím se ohřívá na relativně nízkou teplotu – mezi 25 až 30 °C, což ve srovnání s „klasickými“ systémy vede k úsporám. Provoz vytápění je řízen „chytrými“ termostaty, které umožňují ovládání pomocí kombinace pokročilých technologií, včetně mobilní aplikace, což přispívá k efektivitě celého systému. Za výhodu lze považovat i skutečnost, že vzhledem k sálavému způsobu předávání tepla na člověka je možné vytápět místnost o 1 nebo 2 °C méně, než je obvyklých 22 °C. Pocitově je však vnitřní klima identické.

U všech svých systémů používá REHAU vlastní potrubí RAUTHERM, které je vyráběno ze sítěného polyetylenu (PE-Xa), což je materiál, který je velmi odolný vůči opotřebení a zajistí dokonalý průchod beze ztrát. Napojení potrubí na systémový rozdělovač topných okruhů metodou násuvné objímky je bezpečné a spolehlivé. Což jsou atributy, které jsou z hlediska provozu komerčního, ale i privátního objektu, velmi důležité.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 16. 10. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři