Architektura / administrativní stavby

Motýlům navzdory. Rekonstrukce fasády Máje je příkladná

Bylo potřeba přizpůsobit moderní skloviny tak, aby dvojskla použitá na objektu navozovala původní vzhled a barevnost. Což nebylo úplně jednoduché. Foto: Michal Linhart

Motýli na fasádě a uvnitř herny. Takhle teď veřejnost vnímá obchodní dům Máj. Ale rekonstrukcí prošla také fasáda, která se vrátila do podoby ze 70. let - včetně odstínu skla a té správné žluté.

EARCH.CZ , 26. 7. 2024 / Advertorial

Před dvaceti lety to vypadalo, že obchodní dům Máj půjde k zemi. V roce 2006 byl však prohlášen za kulturní památku a zachráněn. Díky tomu se teď můžeme dívat na vzorově obnovenou fasádu, která vypadá téměř stejně jako v roce 1971 – až na ty motýly.

Původní lehký závěsný plášť a pásová okna navrhli architekti John Eisler, Miroslav Masák a Martin Rajniš z proslulého libereckého ateliéru SIAL v roce 1971. Za návrhem současného celkového vzhledu budovy Máj nyní stojí architekti z AGE Project.

Foto: Původní podoba Máje

Jelikož se jedná o památku, byl návrh rekonstrukce průběžně posuzován, a nakonec i schvalován památkáři. Současný lehký obvodový plášť z hliníku a skel dodala na fasádu nového Máje společnost Hinton.

Realizaci fasád zahájil Hinton na začátku roku 2023, k uzavření povětrnosti (obvodového pláště proti povětrnostním podmínkám) došlo na podzim 2023 a celé dílo bylo dokončeno v červnu 2024. Ještě před zahájením těchto realizací probíhala projekční a výrobní příprava, která trvala více než půl roku.

 

Skloubit veškeré požadavky na Máj jakožto historicky hodnotnou budovu

Podle Martina Dimmera, projektového manažera Hinton z Divize hliníkových fasád, bylo největší výzvou sladit dvě poměrně odlišná očekávání architektů. „V zadání stálo, že musíme jednak respektovat původní členění a vzhled budovy, jednak technologicky využít nové materiály, které se dnes běžně užívají na fasádní konstrukce, ať už prosklené nebo neprosklené.“ Co to konkrétně znamená doplňuje Ingrid Pernická, výrobní ředitelka Divize hliníkových fasád: „Je potřeba přizpůsobit moderní skloviny tak, aby dvojskla použitá na objektu navozovala původní vzhled a barevnost. Což není úplně jednoduché.“

Foto: Nezbytné bylo doržet původní vzhled budovy, včetně správné barevnosti.

Budova někdejšího obchodního domu Máj je historicky hodnotná, což při rekonstrukci předpokládá od památkářů různé požadavky. Památkáři se účastnili například vzorkování materiálů. „Hliníkové profily, sklo, barevnost, vše muselo v rozumné míře vyhovět zachování architektonického záměru původních architektů,“ vysvětluje Ingrid Pernická.

Jiné podmínky, než u běžných staveb

Martin Dimmer vzpomíná na výběr barevnosti hliníkových profilů a plechů. „Žlutou i bílou barvu bylo nutné vybírat z přibližně deseti odstínů. Trefit se do původního vzhledu nebylo jen tak. Všichni, kdo se na tom podíleli, cítili velkou odpovědnost.“ A podobné to bylo podle Ingrid Pernické i s výběrem skel. „Skla musela napodobit původní realizaci. Nově navržené dvojsklo s moderními technickými parametry má ve vyšších patrech lehce bronzový vzhled.“

Foto: Skla i barevnost hliníkových profilů musela co nejvíce odpovídat původní realizaci.

Fasáda v původním vzhledu, avšak s moderními prvky

Pro někoho teď budova Máje možná vypadá podobně nebo stejně jako původní realizace ze sedmdesátých let, avšak nyní jsou hliníkové fasády doplněny o řadu moderních prvků, které zvyšují možnosti využívaných prostor a dodávají budově uživatelský luxus. „Například elektricky ovládané otvíravé posuvně zdvižné čtyřkřídlé sestavy. Jejich otevřením vzniká průchod na terasy, široký na jednom posuvu přes šest metrů. Nebo automatické dveře skrytě vložené do sloupkovo-příčkových fasád, či tzv. „neviditelná“ skla pro omezení reflexe a průhledu z exteriéru do interiéru. A co je dnes už samozřejmostí - motorické stínění členěné přesně podle požadavku prostor.“ vysvětluje Martin Dimmer.

Překážky a výzvy v rekonstrukci

Bylo také potřeba vypořádat se se změnami projektu, které přišly až během realizace. „Na prvním podlaží, na rohu budovy, kde je nyní recepce, byla do fasády zakomponována motoricky posuvná stěna se skly bez rámů, které měly na výšku dosahovat téměř čtyř metrů, což je v podstatě na technickém limitu.“ Ingrid Pernická pak doplňuje: „V rámci instalace známých motýlů jsme například museli upravovat fasádu. Do plechové fasády musela být doplněna ocelová konstrukce s nosností několika tun.“

Foto: Vstup do Máje

Vytvořit moderní lehký obvodový plášť, který má vhodně napodobit původní realizaci, která je navíc památkově chráněná, není jednoduché. „Jak v odborných kruzích, tak i od veřejnosti a nyní i od uživatelů slyšíme kladnou zpětnou vazbu a pochvaly. To nás moc těší. V Hintonu si myslíme, že se rekonstrukce podařila,“ uzavírají hodnocení celé rekonstrukce Ingrid Pernická s Martinem Dimmerem.

  • Řešení fasádního pláště:: Sloupko-příčková fasáda systému SCHÜCO FWS 60, do kterého jsou vkládána okna a dveře sytému SCHÜCO. Výplně jsou izolační dvojskla.
  • Investor: AMÁDEUS REAL, a.s.
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 26. 7. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři