807 bytů, coworkingové prostory, služby, půjčovna kajaků, venkovní kino, podzemní parkování, obchodní, kancelářské a kulturní prostory, supermarket a restaurace s pivními zahrádkami... To vše nabízí nový pivovar. Foto: archiv SRDK studio
Architektura / industriální a technické stavby

Místo vůně sladu loftové byty, restaurace a supermarket. Pivovar, ve kterém se bydlí

Vedle řeky Odry ve Vratislavi stál starý areál pivovaru. Nová rekonstrukce respektuje historii, ale místo získalo novou identitu. Stalo se novým centrem ve městě.

EARCH.CZ , 2. 7. 2024 / Advertorial

Pivovar Schiltheiss, později známý pod jménem Piast, byl založen v roce 1893. Najdete ho u řeky Odry ve Vratislavi, jen 15 minut od centra města. Dnes areálu neřekne nikdo jinak než Vratislavské pivovary. Je to místo, kde se podařilo propojit historické dědictví s novodobým architektonickým zásahem.

Býval to největší pivovar Evropy, ale pomalu chátral. Revitalizace areálu, vedená architektonickým studiem SRDK, však znovu aktivovala celé území. Architekti opravili staré tovární budovy a přidali tři nové bytové domy, čímž vytvořili nové centrum pro čtvrť Olbin ve Vratislavi. Celý areál v současném stavu tvoří celkem třináct budov.

807 bytů, coworkingové prostory, služby, půjčovna kajaků, venkovní kino, podzemní parkování, obchodní, kancelářské a kulturní prostory, supermarket a restaurace s pivními zahrádkami... všechny tyto služby dodávají komplexu různorodý charakter, a tím pádem areál oslovuje co nejširší skupinu lidí.

Foto: Areál má fungovat jako nové veřejné prostranství, otevřený prostor přístupný místním rezidentům i širší komunitě.

„Klíčové je veřejné prostranství, které vzniklo mezi objekty v areálu,“ říkají architekti ze studia SRDK. Areál má fungovat jako nové veřejné prostranství, otevřený prostor přístupný místním rezidentům i širší komunitě. Cílem bylo zachovat co nejvíce původních historických budov a zároveň přidat objekty nové, které budou vyhovovat místnímu plánu, a do svého programu zahrnou obytné i komerční funkce.

Obytné objekty definují tři hlavní veřejná náměstí - pivovarské, umělecké a tržiště. Ty jsou propojeny půvabnými uličkami a zelenými zákoutími, které lákají k odpočinku a procházkám. Zajímavým místem areálu je také původní chmelnice, která se nachází před budovou bývalé konírny.

Veřejný areál pro pěší i cyklisty

Revitalizace bývalého pivovaru přinesla nový život do městské čtvrti. Areál je nyní otevřený a průchozí pro pěší i cyklisty, poskytující atraktivní a živý prostor pro práci i odpočinek. Nový pivovar je koncipován podle principu patnáctiminutového města, kde obyvatelé mohou splnit většinu svých denních potřeb během patnácti minut chůze nebo jízdy na kole.

80 % parkovacích míst bylo přesunuto do třípodlažního podzemního parkoviště, což umožnilo vytvoření velkých veřejných ploch pro chodce a cyklisty. Veřejný prostor je doplněn travinami, keři, květinami a nízkými stromy. Celkově tvoří zelené plochy téměř 40 % areálu.

Foto: Nový pivovar je koncipován podle principu patnáctiminutového města.

Nádech historie

Při rekonstrukci architekti kladli důraz na zachování historického charakteru místa. Původní atmosféru areálu zachovali díky citlivé rekonstrukci historických budov, které si, i přes moderní zasklení a další prvky, zachovaly původní tvář.

V areálu se také znovu použilo mnoho historických prvků, které architekti našli na místě. Například původní masivní sloupy se podařilo zachránit a znovu použít v konstrukci starých budov. Historické nosníky byly použity jako treláže pro rostliny a části továrních strojů jako skulptury ve společných prostorách.

Použité produkty

V celém areálu Vratislavských pivovarů byly použity produkty od firmy Aluprof. Standardní dveře a okna jsou navrženy z profilové řady MB-86SI. V budovách celého areálu byly použity produkty z profilových řad s požární odolností MB-118EI a MB-78EI. Fasádní konstrukci tvoří prvek MB-SR50N HI+. V rozsáhlejších prosklených částech objektu je navržena požárně odolná fasáda MB-SR50N EI. 

  • Autoři: Dorota Jarodzka-Śródka, Kazimierz Śródka
  • Ateliér: SRDK
  • Spolupráce: Agnieszka Boreczek-Sinkiewicz, Barbara Kura, Jakub Świerczyński, Wojciech Krassowski, Jan Kołodziej, Barbara Sęk-Dejnek, Piotr Surmiak, Małgorzata Sieradzan
  • Země: Polsko
  • Město: Wroclaw
  • Adresa:: Jedności Narodowej 204/210, 50-303 Wrocław, Polsko
  • Fotograf: SRDK studio
  • Užitná plocha: 57 900 m2
  • Realizace: 2018-2023
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 2. 7. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři