Architektura / bytové domy

Místo továren roste čtvrť. Nová Waltrovka nabídne 500 bytů

V pražských Jinonicích roste nová rezidenční čtvrť. Nabídne na 500 bytů, kancelářské prostory a občanskou vybavenost. Foto: Penta real estate

Nová Waltrovka je čtvrť, která právě vzniká mezi Jinonicemi a Radlicemi. Má to být promyšlený kus města s domy s cihlovými fasádami, s městskými ulicemi, ale i zelení. „Cihlové architektuře zeleň svědčí,“ říká architekt Pavel Joba, jehož Ateliér M1 architekti čtvrť navrhoval.

EARCH.CZ , 14. 6. 2024 / Advertorial

Za několik let tady společnost Penta Real Estate postaví celou novou čtvrť. Prozatím jsou v pražských Jinonicích dokončené dva bytové domy zvané H1 a H2. Bude jich ovšem celkem devatenáct. Zatím je tu sedmdesát jedno až čtyřpokojových bytů, bude jich skoro pět set. Domy jsou navržené jako bloky, které navážou na starší zástavbu Radlic. „Nechtěli jsme vytvářet solitéry, připadalo nám důležité vytvořit tady kus města s ulicemi,“ říká Pavel Joba.

Kolem rušné komunikace Radlické stojí budovy kancelářské – Legatica a Metalica – a hotel Zleep. Ty už jsou dokončené a k pronájmu je tu 24 tisíc m² kancelářských ploch, hosté tu mohou přespat ve 166 pokojích. Kanceláře od bytových domů odděluje pěší promenáda, kde už je možné potkat zaměstnance i obyvatele. V provozu je také Penny Market a kavárna.

Foto: Kancelářské budovy Legatica a Metalica jsou již dokončené. Nabídnou na 24 tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch.

Všechny budovy, kanceláře, hotel i byty mají cihlové fasády, které přispívají k městskému charakteru Nové Waltrovky. V případě budovy Metalica je cihelný pásek aplikovaný na nerezovou konstrukci jako provětrávaná fasáda, v případě ostatních budov se jedná o tradiční postup a cihličky jsou na fasádě nalepené.

Aby se ovšem výstavba nejevila příliš mohutná a objemy se opticky rozdělily na menší, uplatnily se tu tři barvy cihelného pásku: načervenalý, hnědý a grafitový. V budoucnu zřejmě přibude ještě béžový. Barev je ale ve skutečnosti víc, odstíny pásku se mění i podle toho, jak na fasádu dopadá světlo. „Je to živý materiál,“ komentuje to architekt Pavel Joba. Proto byla také důležitá volba spárovací hmoty.

Foto: Hotel Zleep má stejně jako kancelářské a rezidenční domy cihlovou fasádu. Dodala ji společnost Klinker Centrum.

Přibudou další odstíny fasád. Zároveň kolem staveb vyrostou stromy a keře: „Ze zemí, kde mají staré cihlové fasády, vím, že jim zeleň svědčí. Cihlovou architekturu to výrazově dotváří,“ říká architekt.

Cihlové fasády v sobě mají ještě jeden odkaz – je to připomínka průmyslových budov, které tu stávaly dřív. Byla tu továrna na motorky Itar, filmové ateliéry a také slévárna, kde se odlévala například víka k pražským kanálům. Budova Radlické slévárny stále stojí, prochází rekonstrukcí a bude v ní restaurace.

S dokončením Nové Waltrovky počítá Penta v roce 2027.  Je tu i místo pro školu a sportoviště, budou tu pracovat a bydlet stovky obyvatel. Bude tu stát historická budova slévárny, nové cihlové domy a kolem vzrostlá zeleň. „Tehdy ty odstíny budou dávat ten správná akord,“ těší se architekt Pavel Joba.

Použité produkty:

Na Metalice a hotelu Zleep byly použity pásky W.WDFP.Pagus grijs zwart (pro hotel v atypické tloušťce 18 mm). Na bytovém domě H1H2 byly použity částečně HB.WDFP.Welham antique (H1) a částečně W.WDFP.Pagus grijs zwart(H2)

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 14. 6. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři