Betonový zahradní domek, který se „zakusuje“ do svahu. Na zahradu zkrátka patří. (Zahradní domek, Adam Lukačovič) Foto: Adam Lukačovič
Architektura / rekreační objekty

Letní kuchyň i sauna. Zahradní domek, ve kterém uvaříte oběd a ohřejete sebe

Když se z prázdné zahrady stane wellness s terasou a bazénem. Mladá rodina na Slovensku oslovila architekta, aby jim zabydlel a zorganizoval exteriér domu. V létě už se nikdy nenudí.

Viktorie Majoberová , 6. 9. 2024

Obyvatelé rodinného domu v Novém městě nad Váhom měli hned několik přání. Jejich stávající zahrada jim připadala trochu „mdlá“. Neměli pořádné venkovní zázemí, ani kde se smočit. Proto oslovili architekta Adama Lukačoviče, kterému sdělili své vize a plány.

Majitelé rodinného domu v létě tráví většinu dne na zahradě. Když se ale přesunuli z interiéru do exteriéru, chybělo jim venkovní zázemí a pro aktivní využití celý den. Vize byla jasná. Umístit do zahrady nový objekt, který by se stal zázemím pro dlouhé letní dny. Objekt, kde by mohli trávit čas a věnovat se různým aktivitám. Přáli si novou terasu, letní kuchyni, bazén či wellness.

Foto: Letní kuchyni dělí od zahrady prosklená stěna a lehké závěsy.

Naskládat všechny tyto aktivity do poměrně malé zahrady nebyl lehký úkol. Majitelé si navíc přáli zachovat co největší plochu zeleně a umístit objekt tak, aby byl přirozeným doplňkem stávajícího rodinného domu. Navíc se zde autor potýkal s poměrně velkým omezením. Na pozemku se nachází skalní kopec a terénní svah. To je problematické, protože svah člení zahradu do dvou výškových úrovní, a navíc znemožňuje větší odstup nového objektu od domu. Nevýhoda se však rychle proměnila v příležitost.

Architekt projektu přišel s chytrým řešením – objekt zaklenul do svahu. Celý objekt tak zabírá velmi málo místa a v zahradě působí přirozeně. Obsluhuje spodní část zahrady, zatímco na střeše se nachází pochozí plocha s extenzivní zelení, která plynule navazuje na horní část zahrady.

Foto: Uvnitř zahradního domku se kromě letní kuchyně nachází malé wellness.

Na návštěvu do domku

A jak to vypadá uvnitř domku? Hlavní částí objektu tvoří sezónní kuchyně, která je uzavíratelná posuvnou skleněnou stěnou. Vnitřní prostor je variabilní. Veškeré místnosti propojuje dlouhá krytá chodba. Uvnitř objektu najdete také malé wellness. Majitelé si přáli saunu se zázemím – odpočívárnou a toaletou. Pod objektem najdeme i menší sklepní prostor. Hlavním aktérem je však venkovní bazén s možností zakrytí a samozřejmě rozlehlá terasa. 

Foto: Domek je navržen z betonu, dlažby z kamene. Jemnou barevnou paletu „rozbíjí“ červenné kusy nábytku.

Zahradní domek je vyřešen jako jeden kompaktní objem, horizontální kvádr, z pohledového betonu. Veškeré venkovní plochy jsou navržené z kamenné dlažby. Materiálové řešení realizace může působit trochu monotónně. To byl však záměr architekta. „Minimalizací materiálového řešení se návrh soustředí na vytvoření jednoduchých a funkčních prostor. Akcentem jsou různé doplňky mobiliáře a proměnlivost materiálů v čase.“ říká Adam Lukačovič. Jednoduché a střídmé materiálové řešení ovšem „rozbíjí“ výrazný odstín červené barvy vybraného nábytku.

Zahradní domek se podařilo do zahrady umístit šetrně a nenápadně. Nezabírá zbytečné místo a nijak zvlášť na sebe neupozorňuje. Přesto se však stal novým těžištěm celé zahrady. Zkrátka tam patří.

  • Autoři: Adam Lukačovič
  • Ateliér: Adam Lukačovič Architects
  • Země: Slovensko
  • Město: Nové Mesto nad Váhom
  • Projekt: 2020-2021
  • Realizace: 2021 – 2023
  • Fotograf: Adam Lukačovič
  • Plocha pozemku: 1078 m²
  • Zastavěná plocha: 103 m²
  • Užitná plocha: 83 m²
  • Obestavěný prostor: 350 m³

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři